Aktywne Wpisy

lubie-sernik +94
Taki zestaw w Seven Eleven wyszedł 25 zł. Całkiem fajna cena.
Nie wiem jak tagować bo # Azja zaraz będą mówić, że zaśmiecam a swojego tagu też nie chce zaśmiecać xD
#sernikpodrozuje
Nie wiem jak tagować bo # Azja zaraz będą mówić, że zaśmiecam a swojego tagu też nie chce zaśmiecać xD
#sernikpodrozuje
źródło: 1000056804
Pobierz
wybryk_natury +133
Dostałam prezent na dzień dziecka (aneks z podwyżką)

No i jak macie jakieś pomysły na oszczędzanie wody, energii, grzania w mieszkaniu to dajcie znać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#smarthome #homeassistant
@kilo-bravo No właśnie się zastanawiam, bo każdy mówi jakie to oszczędności daje, ale no właśnie nie wiem jak w realu
@kilo-bravo: Co za różnica? Jak masz własny licznik i przykręcisz grzejnik to przestanie liczyć, w bloku na dodatek mieszkanie mniej się wychłodzi niż dom wolnostojący bo za nieocieploną ścianą masz sąsiadów których z ciepła wtedy zaczynasz okradać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@fervi: Pytanie brzmi czy masz prawo ingerować w grzejnik.
Satel ma takie stacje BeWave, obecnie wireless (ABAX2), ale ma być za niedługo wersja po kabelku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Satel w ofercie ma oprócz standardowych rzeczy do systemów alarmowych jak czujniki ruchu, kontaktrony, czujniki dymu, gazu itd. to mają też bezprzewodowe przekaźniki do rolet, żaluzji czy właśnie głowice do kaloryferów.
@dran2: ale jaki sens według ciebie ma sterowanie nastawa głowicy termostatycznej jak ta głowica ma realizować jej zadanie plus być podłączona do sieci
@printf: Taki że zdalnie wtedy byś ustawiał samą nastawę a sama praca urządzenia mogla by przebiegać bezgłośnie i bezstopniowo tak samo jak w zwykłej mechanicznej głowicy zamiast odpalać serwo co chwila i jeszcze wprowadzać histerezę. Nastawę ustawiasz kilka razy dziennie a popychacz steruje zaworem cały czas, nie ma sensu robienia tego serwem skoro "analogowy" mechaniczny sposób działa lepiej i ciszej
@printf: Ma 5 numerków na skali, regulacja jest płynna i gdyby komuś się chciało te głowice kalibrować to żaden problem żeby sobie dorobić kreseczki co jeden stopień. Zawsze to precyzyjniejsze niż serwo w którym ten jeden stopień to sama histereza między "za zimno" a "za ciepło".
Ja mam od Sonoffa -- są cichutkie, mam jedną metr od łóżka i ledwie słychać jak jest cicho.
Mają w zestawie adaptery na wszystkie używane w Europie zawory, zdejmuje się manualną głowicę i zakłada w jej miejsce sonoffową.
Dodać można bezpośrednio w Home Assistant albo przez bramkę Sonoff i z HA ogarniać przez bramkę.
Dla mnie to jeden z wygodniejszych ficzerów w moim smarthome -- w zimę przed pójściem w spanko temperatura
Dom jednorodzinny: zwykle 5–20% (duże straty ciepła, większa powierzchnia, łatwiej sterować strefami).
Mieszkanie: zwykle 0–5% (małe straty ciepła).
Skąd bierze się oszczędność?
@fervi: oszczędności są praktycznie żadne. Miałem głównie dla wygody. O 18:00 zamykałem głowice, bo lubię spać w delikatnie chłodniejszym otoczeniu. O 6:00 otwierałem, żeby wstać przy grzejących grzejnikach. No i często mnie nie było to zamykały się wszystkie głowice jak wychodziłem z mieszkania. Jak wyjazd był dłuższy
@markhausen: zamykanie się na jeden system jest znacząco droższe niż to, co są w stanie ludzie dopłacić przy kupnie mieszkania, a manual i tak musiałbyś zostawić.
Jedyny sens jaki widzę
@WykoZakop: w domu nawet można sterować pracą pieca albo bufora, nie tylko samymi głowicami, więc to ma jak najbardziej sens
@DzieckoSzczescia: No tak, ale chyba masz po to podzielniki ciepła, by płacić z grubsza za to co zużywasz. Jakby nie było to bym nie myślał o tym (może dla wygody)