Wpis z mikrobloga

@Szoser Propsy za jazde po drodze dla rowerów ( ͡° ͜ʖ ͡°)- jakoś jak mi rowery przed autem jadą a obok jest ścieżka to wszystko jest okej
  • Odpowiedz
@Szoser: do tych, co zaraz sie zlecą, ze niby jak mial zawieźć i musi wypakowac - developer jest zobowiązany zorganizowac sobie wjazd na budowe zgodnie z przepisami i zazwyczaj ma, no ale pracownicy maja w dupie niszczenie chodnika, przeciez nie beda tego nosic taki kawał spod bramy. Kierownik budowy oczywiście problemu nie widzi.
  • Odpowiedz
  • 30
@pasta_alla_carbonara: Dokładnie tak było. Zwróciłem uwagę jednemu z kierowców, to usłyszałem klasyczne "to gdzie miałem stanąć, żeby załadować?", że jego nie interesuje, gdzie budowa ma zaplecze itp. Zgłosiłem sprawę od razu na 112, czekałem ponad 40 minut, nie doczekałem się przyjazdu patrolu, a ekipa odjechała, więc odwołałem zgłoszenie i spróbuję innej metody. Wjazd na teren budowy jest kawałeczek za tymi zaparkowanymi ciężarówkami, ale wtedy nie mogliby ładować rusztowań od razu
  • Odpowiedz
Propsy za jazde po drodze dla rowerów (

@Summer92: Jeśli Twoja wiedza o życiu sięga dalej aniżeli ta zdobyta na lekcjach w podstawówce to odpowiedz sobie, kto zapłaci za zniszcozną ściezkę rowerową.

@Szoser Ja do przeniesienia wjazdu o 5m potrzebowałem zrobić projekt tymczasowej organizacji ruchu zatwierdzony w miejscowej komendzie, postawić znaki, zorganizować obejście dla przechodniów. Ale większy może więcej
  • Odpowiedz
@Szoser: ale się zesrałeś. Jeśli zniszczą chodnik to będą go naprawiać. Pracuję na budowie. Takie sytuacje się zdarzają że niestety musisz wstrzymać ruch czy stanąć gdzieś na chwilę. Coś Ci się stało że stali na tym chodniku? Nie miałeś jak przejść?
  • Odpowiedz
  • 34
@ATAT-2: Na tej budowie mają legalny, całkiem nieźle oznakowany wjazd. Dzisiaj kierowcy samochodów na zdjęciu po prostu dla własnej wygody wjechali sobie na chodnik przez niewielki odcinek, gdzie akurat nie ma słupków.
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: uwielbiam ludzi od "no jakoś musiał się dostać" a dla mnie to nawet mógł przelecieć śmigłowcem a nie jeździć po chodniku, nie mój problem - właściciel terenu powinien zapewnić drogę dojazdową do budowy albo zatrudnić ludzi którzy to wszystko przeniosą
  • Odpowiedz
@matsoc: nie, ale znacznie utrudnia ruch drogowy poruszając się po drodze nie przeznaczonej dla środka transportu którym się porusza. Albo przestrzegamy prawa albo nie, nie możesz wybierać sobie przepisów które łamać można i tych których nie można. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@Ramirez25: No jasne że tak, zgadzam się. Ale nie postawił bym znaku równości między przejechaniem rowerem po jezdni wzdłuż DDR i rozjeżdżaniem chodnika ciężarówkami wzdłuż. Szkodliwość społeczna w tym drugim wypadku jest znacznie większa, co też odzwierciedla wysokość kary - 15x większa. Już pomijając to że masa przekracza 2,5t. Również pozdrawiam.
  • Odpowiedz