Wpis z mikrobloga

Rower: Merida Big Bine Limited
Korba FSA Gama Pro
Coś masakrycznie rzęźi, najpierw przy pedałowaniu mocniejszyszym, teraz ciagle, aż czuś na nogach wibracje- wiec za pewnoe support
Aktualnie jest originalny FSA BB-CFM92/SLE/CZ
Pressfit Mufa ma 92 mm szer, średnica osi korby 24mm
Nie mam póki co jak wyciągac starego supportu (potrzebuje kupić narzędzie od razu), ale po specyfikacji tego FSA wnioskuje że to 41mm
I teraz pytanie:
wymienić na sto samo (ciezej dostępne) czy na BB-MT800 albo XTR SM-BB94 ???

#rower #rowery
jacob1 - Rower: Merida Big Bine Limited
Korba FSA Gama Pro 
Coś masakrycznie rzęźi, n...

źródło: 1000031952

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie mam póki co jak wyciągac starego supportu (potrzebuje kupić narzędzie od razu)

@jacob1: Jak rozsądnie to zrobisz to wybijesz młotkiem i dużym śrubokrętem potem drugą strone podobnie lub już przez większy klucz nasadowy z przedłużką, co do wstawiania to kiedyś wklejałem zdjęcie jak miałem przyrząd z grubej śruby i elegancko się wciskało.
  • Odpowiedz
@jacob1: ja w swoim treku zmieniłem cały support na taki od nich, mają chyba na wszystkie mufy - https://sklep.token-polska.pl/httpsskleptoken-polskaplsuporty-c-3html-c-3.html i są metalowe i gwintowane w środku - "skręcają" się obie części ze sobą i nic juz nie skrzypi, i mają pojedyncze części/łożyska dostępne osobno. wziąłem ramę raz do serwisu i poprosiłem żeby mi oryginalny support wybili, taniej niż specjalny wybijak a potrzebowałem tylko raz bo te tokeny się wkręcają i
  • Odpowiedz
  • 0
@DocEmmettBrown: to jak to sie trzyma, skoro mam mufe nie gwintowana, a token nie wchodzi na wcisk tak jak pressfit ? Czy to dalej wchodzi na wcisk tylko ze skręcasz dwie połówki ze sobą?
  • Odpowiedz
@jacob1: to wchodzi tak samo ciasno w mufę jak oryginalny support, nie da się go ręcznie wcisnąć i dodatkowo jest ten gwint w środku który "ściska" te dwie części ze sobą, zamiast wprasowywania, trzeba użyć trochę siły, ale "czuć", że to dodaje trochę własnej sztywności, nie opiera się tylko na mufie. są filmy na YT, chyba tez sam producent/sklep ma jakieś swoje "prezentacje"

tylko mnie akurat ciągłe skrzypienie doprowadzało do
  • Odpowiedz
  • 0
@DocEmmettBrown: ogolnie u mnie bylo skrzypienie ale z czasem tez doszlo chrobotanie. Myślałem na początku ze to przerzutka lancuch. Bo sie nasila przy bardziej silowym pedalowaniu. Ale nie ma ch.... lancucch jest ustawione idealnie nad przerzutka (+ łancuch nówka, wszytsko wyregulwoane) I sie nadzieje na każdym biegu przy odpowiedniej siłę p3dalowania. Wczoraj to juz praltycznie bylo ciagle. I czuje te rzerzenie po prostu stopami
  • Odpowiedz
  • 0
@DocEmmettBrown: wszutsko fajnie, ale sie okazało (to info ze stronki tokena) ze do mojej korby potrzebowałbym podmiany lozysk na takie dedykowane korba fsa 24mm
Niestety jest dostępne tylko w sklepie tokena, w cenie 40 pln sztuka + kw a to powoduje ze ksozt zakupy ninji rosnie o jakies 100 pln (a za tyle mam kolejny suport) - trzeba to przemyśleć
  • Odpowiedz