Czy ktoś korzystający częściej ze świadczeń na NFZ mógłby mi wytłumaczyć jak krowie na rowie jak działa ten status krwiodawcy i dlaczego właśnie tak często nie działa? Próbuję się umówić do dentysty, na co pani w recepcji proponuje mi najszybszy termin na 14 października, tłumacząc, że "w ramach funduszu nie mają już wolnych świadczeń". I nie jest to pierwszy raz, kiedy słyszę coś podobnego, że "nie ma miejsc", "nie da się", ale w tym samym budynku jak bym chciał prywatnie, to mogę iść choćby jutro. XD No to kurde daje coś ta ulga czy nie daje? Jest sens się o to wykłócać, pisać gdzieś skargę, cokolwiek? Dosłownie 2x w roku chcę iść gdzieś na jakieś badania i zawsze schody, chyba tylko dwa razy w życiu udało się, że mój status ZHDK skrócił mi czas oczekiwania z kilku miesięcy na kilka tygodni - co wciąż jest i tak dłużej, niż powinno być. Na co się powoływać, jak z tym walczyć, da się w ogóle w tej sytuacji zrobić COKOLWIEK? #nfz #krwiodawstwo #kiciochpyta
@Bardan: Czesto hnie korzystam ale raz skorzystalem. Tylko musisz miec ZHDK a nie HDK.
I zadzialalo to tak: "dzisiaj sie juz nie da" wiec gram glupa i mowie ze z tego co czytalem to ZHDK musi byc do POZ przyjety w dniu w ktorym sie zglosi*. Pani pyta czy mam ZHDK to pokazuje legitymacje. Na kartotece napisala markerem ZHDK i powiedziala ze mam przyjsc dzis o 15:15 :D
@gorzki99: Nie no oczywiścię mówię tu o ZHDK, mam oddane ponad 20 litrów i tak jak mówię, nie próbuję się wtryniać przed stare baby co tydzień w przychodniach, ino jak człowiek chciałbym normalnie te 2x w roku skorzystać z jakiejś kontrolnej wizyty i nie czekać na nią dwa miesiące, wiecznie jest z tym jakiś problem, spychologia i "no ale co ja panu poradzę, nie da się". ¯\(ツ)/¯
Czy ktoś korzystający częściej ze świadczeń na NFZ mógłby mi wytłumaczyć jak krowie na rowie jak działa ten status krwiodawcy i dlaczego właśnie tak często nie działa? Próbuję się umówić do dentysty, na co pani w recepcji proponuje mi najszybszy termin na 14 października, tłumacząc, że "w ramach funduszu nie mają już wolnych świadczeń". I nie jest to pierwszy raz, kiedy słyszę coś podobnego, że "nie ma miejsc", "nie da się", ale
@Robertuss: Drukuj, jak ktoś ci wypełni to do kierownika placówki lub skarga w oddziale NFZ. (w przypadku łamania praw krwiodawców niby placówka może stracić kontrakt z NFZ)
@Bardan: rozmawiać z kierownikiem przychodni - formalnie to oni odpowiadają za pracę i realizację kontraktu. Tylko stomatologia jest akurat taką specjalizacją, że lekarz może wzruszyć ramionami i, wzorem większości dentystów, nie podpisać nowego kontraktu z NFZ.
@Bardan: tylko dwa miesiące? Mnie do gastrologa zapisali na 18 grudnia, okazało się, że mam wtedy wyjazd, Pani powiedziała, że przepisze mnie na luty 2026. To ogólnie przelało czarę goryczy i popełniłem skargę do dyrektora placówki, teraz czekam i jak nie znajdą mi terminu, to piszę do NFZ.
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
#nfz #krwiodawstwo #kiciochpyta
źródło: krwiodawca-odmowa-druk
PobierzI zadzialalo to tak:
"dzisiaj sie juz nie da" wiec gram glupa i mowie ze z tego co czytalem to ZHDK musi byc do POZ przyjety w dniu w ktorym sie zglosi*. Pani pyta czy mam ZHDK to pokazuje legitymacje. Na kartotece napisala markerem ZHDK i powiedziala ze mam przyjsc dzis o 15:15 :D
*ZHDK to
@Bardan: Wyciagasz wydrukowany fragment ustawy i juz inna gadka.
POZ w tym samym dniu. Specjalista do 5 dni roboczych (czy tam 7 nigdy nie pamietam). Albo wskazanie innej jednostki ktora przyjmnie w tym terminie.
A co poradzi na to ze lamie prawo? Sama sie
@XdekHckr: no trochę nie bardzo argument ;)
Wydrukuję sobie :)
@Bardan: tylko dwa miesiące? Mnie do gastrologa zapisali na 18 grudnia, okazało się, że mam wtedy wyjazd, Pani powiedziała, że przepisze mnie na luty 2026. To ogólnie przelało czarę goryczy i popełniłem skargę do dyrektora placówki, teraz czekam i jak nie znajdą mi terminu, to piszę do NFZ.