Wpis z mikrobloga

@affairz: zadaj pytanie ogólnie, ktoś będzie wiedział to odpowie, co do papierów to kilka osób na tagu je ma, ale udzielanie za darmo porady i narażanie się na ostrzał innych z uprawnieniami to na to bym nie liczył
  • Odpowiedz
  • 0
@Evert: mam dosyć konkretną sytuację i opisanie wszystkiego szczegółowo na forum oznaczałoby konieczność ujawnienia większej ilości informacji niż bym chciał. w skrócie chodzi mi o zmianę typu fundamentu w trakcie budowy i jak wygląda dorabianie papierów, żeby taka zmiana była dobrze udokumentowana (i nawet nie pytam z punktu widzenia urzędu bo tu wygląda że wszystko jest ok, chodzi mi o perspektywę kompletności dokumentacji projektowej na własne potrzeby)
  • Odpowiedz
@affairz: też wydaje mi się, że trzeba to oprzeć o projektanta bo kierownik budowy nie może chyba od tak dobrać sobie innego fundamentu, i nie jest to takie niespotykane
  • Odpowiedz
  • 0
@affairz: zmiana nieistotna i wystarczy żeby projektant zrobił nowe rysunki z uwzględnieniem nowych fundamentow

@Evert: @mch0588: tak ale sytuacja jest typu takiego, że rozważam zakup domu. w projekcie płyta, a dom stoi na ławach. w dzienniku budowy brak wyraźnej informacji o zmianie fundamentu, wpisy tak lakoniczne że gpt dopiero po trzecim wpisie o fundamentach zinterpretował mi, że mowa o ławach. jedyny dokument jaki jest to projekt
  • Odpowiedz
@affairz: o gurwa xD, a stara ta inwestycja? Możesz próbować kontaktować się z kierownikiem budowy i pytać - czemu tak, jak stary budynek to chyba wyszło to na dobre - no bo stoi, wydaje mi się że jak chcesz mieć to wyprostowane to max co się da to jakaś inwentaryzacja powykonawcza, odkrywka i odtworzenie obliczeń - a to wszystko aby ktoś podpisał się pod tym
w sumie to nie wiem
  • Odpowiedz
  • 1
@Evert: budynek ma niecałe 10 lat, stoi, jakieś pojedyncze pęknięcia na ścianach ma, ale fachowiec co oglądał stwierdził, że jeśli nie było nic picowane (a raczej nie było) to te pęknięcia absolutnie mieszczą się w normie

gadałem z firmą wykonawczą od budowy (był 1 wykonawca główny) i typ twierdzi, że nie było potrzeby dorabiać papierów i że to dorobienie "szczegół zbrojenia fundamentu" jest wystarczające i o co mi chodzi, po
  • Odpowiedz
tak ale sytuacja jest typu takiego, że rozważam zakup domu. w projekcie płyta, a dom stoi na ławach. w dzienniku budowy brak wyraźnej informacji o zmianie fundamentu, wpisy tak lakoniczne że gpt dopiero po trzecim wpisie o fundamentach zinterpretował mi, że mowa o ławach. jedyny dokument jaki jest to projekt zbrojenia ław, brak przekrojów z ławami, brak rzutu z góry z ławami

@affairz: standardzik :) Możesz zapytać dyplomatycznie kierownika budowy
  • Odpowiedz