Wpis z mikrobloga

@elonthiel: ale to weto Nawrockiego jest wstepem do wprowadzenie takiego prawa za dwa lata. Wspolnie z Konfa przeforsuja to prawo i lud pisowski w czesci bedzie zdziwiony mocno, jak obok zasilku nie splynie piniążek 800plusowy. Wyborcy Konfy to nie dotyczy bo ci z zdecydowanej wiekoszsci pracuja i poglady maja mocno prorynkowe.
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login: 500+ to jedna z nielicznych rzeczy, które pis zrobił dobrze i mówię to jako człowiek, który kilka lat wyśmiewał się z "scojalu dla patusów". Może nie poprawiło demografii, ale pomogło zwalczyć skrajne ubóstwo i to po prostu widać gołym okiem.
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login: Jak wiadomo lepiej zostawić więcej kasy przedsiębiorcom którzy władają jeszcze więcej kasy w betonowe złoto i jachty a nie biedocie która wyda to u lokalnego przedsiębiorcy napędzając gospodarkę przez konsumpcje. Tak mówi ekonomia i pan Korwin ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 4
@GrubyPrezes: pisałem w liczbie mnogiej polacy, więc chodziło mi o gospodarstwo domowe oczywiście (są też oszuści co żyją razem i się zgłaszają jako samotna madka po zasiłki)
  • Odpowiedz
@elonthiel ja w ogóle bym zrobił z tego ulgę podatkową i tyle. A jeszcze lepiej: przeznaczył cały ten budżet na wprowadzenie emerytur bez podatku i zwiększenie kwoty wolnej.
  • Odpowiedz
@Kieranz to ilu % społeczeństwa dotyczyło to skrajne ubóstwo i dlaczego ta pomoc nie była skierowana tylko do tych skrajnie ubogich tylko dla wszystkich bez wyjątku? (odpowiem - zwykła łapówka za głosy przy wyborach 2015, jakby była to pomoc celowana w skrajnie ubogich to byłoby za mało przekupionych wyborców)
  • Odpowiedz
@Kieranz właśnie nawet to z-----i. Koszt 500+ był ogromny i można to było tak wprowadzić, aby zapoczątkować zmiany systemowe. Natomiast oni po prostu rzucili kasa i tyle, co po 5 latach nie miało już znaczenia. Nawet nie dali w ustawie regularnej zmiany kwoty o inflację.
  • Odpowiedz
@Kieranz: Pytanie jaki był cel programu. Podniesienie dzietności? Całkowita porażka. Walka z biedą? Te same efekty można uzyskać wydając 8 razy mniej pieniędzy. A my mamy setki miliardów złotych kosztu programu który ekonomicznie dał dużo mniej, niż wskazuje na to jego koszt.
  • Odpowiedz