Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vieniasn: same here, stary był elektrykiem, a jak mu się z dechło to musiałem dwie godziny szukać info w necie jak wymienić gniazdko w łazience xD oczywiście źle podłączyłem
  • Odpowiedz
  • 12
@zazdrosny i internet niby taki super a poradniczek pomija szczegóły typu wyłącz główny bezpiecznik żeby nie zdechnąć pod prądem a człowiek nie wie bo nie dali mu nigdy
  • Odpowiedz
@vieniasn: tak samo u mnie, trochę się nauczyłem jak na budowie pracowałem to się przynajmniej gumówki i pilarki nie boję ale ogólnie to jest nie za dobrze
  • Odpowiedz
@vieniasn: + za ich czasów był jeden typ kranu, pralki, żelazka itp, więc łatwiej było wszystko ogarnąć, a teraz idziesz do Castoramy a tam milion wkrętarek, farb, kibli, młotków i każdy do czegoś innego, a potem słyszysz, że nic nie ogarniasz i stracone pokolenie.
  • Odpowiedz
  • 1
@vieniasn wszędzie tak było szczególnie w latach 80-90 jak się wychowywaliśmy ja np sam wszystkiego się nauczyłem metodą prób i błędów.
  • Odpowiedz
chłop mnie nawet nie nauczył w którą stronę się śruby odkręca

@vieniasn: bo to zależy czy masz śruby dla leworęcznych czy dla praworęcznych. Pewnie nie chciał ci mieszać za młodu w głowie.
  • Odpowiedz
@vieniasn: daj staremu nowe auto i każ robić przy nim. Gwarantuje Ci, że się zesra i odpuści po chwili. Starego poloneza czy warburga to może i łojciec by umiał naprawić, ale coś nowego to odpalajc tutorial od hindusa na yt juz masz nad nim przewage
  • Odpowiedz
@vieniasn Sam się naucz.
Ja wszystkiego nauczyłem się sam.
Zjadła mnie ciekawość i w ten oto sposób poznałem podstawy remontów, elektryki, hydrauliki, mechaniki itd.

Zacznij od filmików na YT. Na początku mariobudowalniec.

Tłumacz sobie to tak że starsi nie mogli niczego dobrego cie nauczyć, bo jedyne co stworzyli to dysfunkcyjny kraj i jego system ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@vieniasn: No dobra nie nauczył Cię więc może jak jesteś już dorosły to spróbuj samem się czegoś nauczyć. Myślisz że twój dziadek z nim siedział i trzymając go za rączkę powoli mu wszystko tłumaczył?
  • Odpowiedz
  • 1
@SobanDELUX mój stary naprawiał samochody wkrętami taśmą i szpachlą to i polonez ledwo działał i się złamał prawie
@Ndxus nie wiem co robił mój dziadek ale wypada nauczyć dzieciaka rzeczy
  • Odpowiedz
@vieniasn u mnie to samo, nic mi nigdy nie pozwalali dotknac przez co nic nie umiem i sie boje robic ze zepsuje i nie dam rady. Teraz na szczescie starszy brat mnie uczy i normalnie mi daje narzedzia w łapy, najwyzej s-------e
  • Odpowiedz
@vieniasn: mam bardzo podobnie, ale jest taka opcja że stary się poprostu bał, że sobie coś zrobisz naprawiając coś bo się o Ciebie martwił. Potem wyszło jak wyszło, że musisz się nauczyć wszystkiego z netu, ale pierwotna przyczyna mogła być inna.
Te 30 lat temu była zerowa świadomość jak to potem wpływa na dzieci w przyszłości i mój za duży sukces (oczywiście mi wypominany) uważał, że nigdy mnie nie uderzył,
  • Odpowiedz