Wpis z mikrobloga

Siemka, przymierzam się do montażu klimatyzacji. Kompletnie się na tym nie znam, więc chciałbym się zorientować. Jaki byłby orientacyjny koszt (urządzenie + montaż) dla 3 pomieszczeń: salon z aneksem 22m2 oraz dwa pokoje po ok. 10/11m2. Chciałbym, aby ten agregat zewnętrzny stanął na balkonie, a instalacja w mieszkaniu była poprowadzona wewnątrz ścian (bez plastikowych kanałów. Bo widziałem na różnych realizacjach w necie, że niektórzy tak dziwnie to prowadzą) widoczne mają być tylko jednostki wewnętrzne. Jakie urządzenia ze średniej półki są warte rozważenia i na co powinienem zwrócić uwagę przed montażem? Dzięki za pomoc!

#klimatyzacja #dom #remontujzwykopem #remont #klimatyzator #
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Blvcksxv poszukaj lokalnej firmy, zaproś na wycenę. Do tego przedstawia Ci zapewne listę jednostek do wyboru z dystrycucji. Ja bym jedynie zorientował się czy nie wciskają tanich chińskich jednostek po zawyżonych cenach.

U mnie na mieszkanie 90m2 wystarczyła jedna jednostka żeby ochłodzić główne pomieszczenie z 30 na 21 i pozostałe pomieszczenia na 23/24 - całość z montażem za jednostkę ze średniej półki cenowej 3,5k
  • Odpowiedz
@Blvcksxv no i pamiętaj, że najczęściej aby utrzymać gwarancję to trzeba przeprowadzać serwisy jednostek, więc im więcej ich zamontujesz tym więcej potem będzie trzeba wydać na serwis. To warto też mieć z tyłu głowy
  • Odpowiedz
@Myszo: Co z chińczyków jest akceptowalne? Słyszałem o Gree - ale widzę całą masę różnych (jakieś Cooper Hunter, HJI, Puremind). Tak, wiem - Haier, Panasonic etc są lepsze. Tylko u mnie kupić się nie da sensownie (nie Polska).
  • Odpowiedz
@Blvcksxv nie znam się, a nie chcę Cię wprowadzić w błąd :( ja szedłem w pewniaczka akuratnie i wziąłem sobie standardowa jednostkę Haier z podstawowymi funkcjami
  • Odpowiedz
Wszystkie te klimy i tak klepie chinczyk w tej samej fabryce. Jak już na prawdę chcesz coś dobrego to Fujitsu, Toshiba, Mitsubishi, daikin. Ale to cena razy dwa albo lepiej
  • Odpowiedz
  • 0
@EchoSierra Mieszkanie w nowym budownictwie, więc ściany standardowe żelbetonowe, pustaki itd. Mieszkanie ma kształt prostokąta, jest narożne (kierunek północ i zachód). Wszystkie jednostki klimatyzatora chciałbym umieścić nad oknami po stronie zachodniej (na tej ścianie znajduje się też balkon), więc od wejścia z balkonu do mieszkania wszystkie nawiewy byłyby w jednej linii. Nie interesuje mnie funkcja grzania. Urządzenia ścienne, takie standardowe, najczęściej spotykanych w mieszkaniach. Zakładam, że kasetonowe podnoszą koszty, skoro nie
  • Odpowiedz
@stary_emigrant: Wiem, że są z R290 - szukam "opcji", techniczny (teoria i praktyka) jestem :) Nawet zamówiłem pompę próżniową - ale mi cofnęli zamówienie (bo zapewne do Irlandii nie dostarczają a "zapomnieli" na Ali zablokować wyspę).
  • Odpowiedz
@Blvcksxv: z sensownych chonczyków to jeszcze Rotenso i TCL. Ja za multisplita z 2 jednostkami wewnętrznymi dostałem ofertę 11k, a za 4 oddzielne jednostki 13k. Przy czym w multisplicie jedna jednostka wewnętrzna oddalona by była od zewnętrznej jakieś 7 metrów (więc dużo rurek by na nią poszło). Przy 4 oddzielnych urządzeniach ilość rurek ograniczona do minimum.
  • Odpowiedz