Wpis z mikrobloga

Poleci ktoś dobrego fizjoterapeutę w Lublinie lub jego okolicach?
Od ok. roku mam problemy z odcinkiem lędźwiowym. "Zwiedziłem" już kilku fizjo i wydałem sporo kasy, ale nic nie pomogło.
#kregoslup #plecy
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kimbo_slice: a zrobiłeś rezonans i skonsultowałeś z neurologiem? to tego się powinno zaczynać takie diagnozy
dobry fizjo to nie dotknie pacjenta bez zobaczenia rezonansu, w sensie pomasować to pomasuje ale ciężko wybrać konkretny zestaw ćwiczeń jak nie jest znana przyczyna
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: Nie robiłem. Każdy z tych fizjo u których byłem mi to odradzał mówiąc, że na rezonansie różne rzeczy wychodzą, a nie muszą one powodować bólu. (Po części się z tym zgadzam, bo taką przepuklinę kręgosłupa ma większość osób po 40 roku życia a połamani nie chodzą).
Nie jestem szurem i nic nie robię na własną rękę. Jeżeli lekarz zaleci rezonans to go zrobię.
  • Odpowiedz
@Kimbo_slice: No ja jak leżałem do operacji w szpitalu to na sali miałem chłopa z identycznymi objawami jak ja, tylko u mnie była to rozległa przepuklina gdzie już mi pękł krążek międzykręgowy który naciskał na nerwy i czekałem na usunięcie tego, a on za to miał ukruszoną kość/zwapnienie/osteofit który wbijał mu się w nerwy. Dwie inne przyczyny, a efekt podobny. Jedno i drugie wymagało operacji aby się tego pozbyć. Dlatego
  • Odpowiedz
  • 0
To jak się aż tak załatwiłeś, że potrzebna była operacja?
Ze mną chyba nie jest tak źle. Mogę pracować i podnosić nawet ciężkie przedmioty, ale ciągle czuje ból w okolicy stawu krzyżowo-biodrowego, jakby ktoś mi wbił tam jakiś gwóźdź o szerokości 1cm.
  • Odpowiedz
@Kimbo_slice: Miałem bóle przez 20 lat ale nie cały czas, a okresowo, powiedzmy z raz do roku przez tydzień, nazywałem to korzonkami/lumbago, mijało bez leków, moi rodzice i różowa też tak mają
ale z czasem razy takim okresie bólu zaczęło promieniować do nogi, ból pojawiał się co miesiąc i bez leków nie ustępował nawet po 2 tygodniach, pewnego dnia kompletnie mnie odcięło, to wtedy pękł mi krążek międzykręgowy, po prostu
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: Ehh współczuję, a po operacji jest lepiej?
Rwy kulszowej strasznie się boję, że i mnie kiedyś dopadnie.
A w jaki sposób sie doprowadziłes do takiego stanu? Praca fizyczna czy cały dzień na krześle?
  • Odpowiedz
@Kimbo_slice: Operację miałem półtora roku temu. Jest dużo lepiej, już jeden dzień po operacji było super, ogromna ulga. Generalnie operacja to duże słowo, to bardziej zabieg ale w pełnym znieczuleniu, normalnie na sali operacyjnej z przygotowaną krwią w razie czego, itp. U mnie udało się zrobić endoskopowo więc miałem dwa szwy. Po prostu wyciągnęli to co wyleciało z krążka.
Po operacji 3 miesiące to okres kompletnego nic nie robienia, trzeba
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: To co napisałeś, jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że to czy będziemy mieć problemy z kręgosłupem w zdecydowanej większości zależy od genów, a nie trybu zycia.
Moja mama całe życie spędziła w niewygodnym fotelu, albo w polu zgięta w pół, tak samo moja babcia, a nigdy ich kręgosłup nie bolał. Babci na teraz ponad 80 lat i do tej pory mówi, że nie wie co to ból pleców.
  • Odpowiedz
@Kimbo_slice: tak, to loteria, niby mnie lekarze też zawsze pytali jaki tryb życia prowadzę ale chyba nic z tego nie wyszło, nawet mówili, żebym za dużo nie biegał

a jeszcze zapomniałem napisać, że teraz jest już spoko ale coś tam delikatnie czuje w plecach jak się zasiedzę albo np. coś robię lekko pochylony, ale już się nauczyłem aby wstawać i rozchodzić się co jakiś czas, ale nie jest to ból
  • Odpowiedz
@Kimbo_slice: u mnie dieta też raczej spoko mimo, że jest i cukier i alko, ale równoważę to ok. kilogramem warzyw i owoców codziennie xD
ale wracając do tematu, dlatego ja bym się wybrał do lekarza od razu z rezonansem i niech zobaczy co tam jest, boli to musi być coś nie tak i jak coś wyjdzie to dobrze
są różne metody leczenia, do odpowiednich ćwiczeń po takie zastrzyki "blokady", znajomy
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: Tak zrobię.
Polecasz zrobić RM tylko lędźwiowego czy całego kręgosłupa?
Wolałbym tylko dolny, bo sporo taniej. Za cały trzeba płacić ok. 1,5k.
Fizjoterapeuta u którego byłem, mówił o innym pacjencie z przepuklina, któremu blokada pomogła na ponad 10 lat, a po tym czasie wrócił ból i nie czuje nogi a jest kierowcą tira.
  • Odpowiedz
@Kimbo_slice: ja miałem robiony tylko lędźwiowy
i rtg jeszcze, to dostałem na nfz

no ja o tych blokadach to nic nie wiem, tylko znajomy miał i sobie chwali, 2 lata jest już spoko
  • Odpowiedz
@Kimbo_slice: głównie pomaga leżenie na słońcu, krótko, często, bez kremu, zawczasu pijemy marchewki, poza tym wiecej leżeć, mniej siedzieć, podnoszenie z pod krocza, lub z nogą wysuniętą do przodu, spacery, jak się przemieszcza w pracy, to już jest załatwione, doraźnie pływalnia (ale to wylegarnia zarazków, coś za coś)
  • Odpowiedz