Poleci ktoś dobrego fizjoterapeutę w Lublinie lub jego okolicach? Od ok. roku mam problemy z odcinkiem lędźwiowym. "Zwiedziłem" już kilku fizjo i wydałem sporo kasy, ale nic nie pomogło. #kregoslup #plecy
@Kimbo_slice: a zrobiłeś rezonans i skonsultowałeś z neurologiem? to tego się powinno zaczynać takie diagnozy dobry fizjo to nie dotknie pacjenta bez zobaczenia rezonansu, w sensie pomasować to pomasuje ale ciężko wybrać konkretny zestaw ćwiczeń jak nie jest znana przyczyna
@Vadzior: Nie robiłem. Każdy z tych fizjo u których byłem mi to odradzał mówiąc, że na rezonansie różne rzeczy wychodzą, a nie muszą one powodować bólu. (Po części się z tym zgadzam, bo taką przepuklinę kręgosłupa ma większość osób po 40 roku życia a połamani nie chodzą). Nie jestem szurem i nic nie robię na własną rękę. Jeżeli lekarz zaleci rezonans to go zrobię.
@Kimbo_slice: No ja jak leżałem do operacji w szpitalu to na sali miałem chłopa z identycznymi objawami jak ja, tylko u mnie była to rozległa przepuklina gdzie już mi pękł krążek międzykręgowy który naciskał na nerwy i czekałem na usunięcie tego, a on za to miał ukruszoną kość/zwapnienie/osteofit który wbijał mu się w nerwy. Dwie inne przyczyny, a efekt podobny. Jedno i drugie wymagało operacji aby się tego pozbyć. Dlatego
To jak się aż tak załatwiłeś, że potrzebna była operacja? Ze mną chyba nie jest tak źle. Mogę pracować i podnosić nawet ciężkie przedmioty, ale ciągle czuje ból w okolicy stawu krzyżowo-biodrowego, jakby ktoś mi wbił tam jakiś gwóźdź o szerokości 1cm.
@Kimbo_slice: Miałem bóle przez 20 lat ale nie cały czas, a okresowo, powiedzmy z raz do roku przez tydzień, nazywałem to korzonkami/lumbago, mijało bez leków, moi rodzice i różowa też tak mają ale z czasem razy takim okresie bólu zaczęło promieniować do nogi, ból pojawiał się co miesiąc i bez leków nie ustępował nawet po 2 tygodniach, pewnego dnia kompletnie mnie odcięło, to wtedy pękł mi krążek międzykręgowy, po prostu
@Vadzior: Ehh współczuję, a po operacji jest lepiej? Rwy kulszowej strasznie się boję, że i mnie kiedyś dopadnie. A w jaki sposób sie doprowadziłes do takiego stanu? Praca fizyczna czy cały dzień na krześle?
@Kimbo_slice: Operację miałem półtora roku temu. Jest dużo lepiej, już jeden dzień po operacji było super, ogromna ulga. Generalnie operacja to duże słowo, to bardziej zabieg ale w pełnym znieczuleniu, normalnie na sali operacyjnej z przygotowaną krwią w razie czego, itp. U mnie udało się zrobić endoskopowo więc miałem dwa szwy. Po prostu wyciągnęli to co wyleciało z krążka. Po operacji 3 miesiące to okres kompletnego nic nie robienia, trzeba
@Vadzior: To co napisałeś, jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że to czy będziemy mieć problemy z kręgosłupem w zdecydowanej większości zależy od genów, a nie trybu zycia. Moja mama całe życie spędziła w niewygodnym fotelu, albo w polu zgięta w pół, tak samo moja babcia, a nigdy ich kręgosłup nie bolał. Babci na teraz ponad 80 lat i do tej pory mówi, że nie wie co to ból pleców.
@Kimbo_slice: tak, to loteria, niby mnie lekarze też zawsze pytali jaki tryb życia prowadzę ale chyba nic z tego nie wyszło, nawet mówili, żebym za dużo nie biegał
a jeszcze zapomniałem napisać, że teraz jest już spoko ale coś tam delikatnie czuje w plecach jak się zasiedzę albo np. coś robię lekko pochylony, ale już się nauczyłem aby wstawać i rozchodzić się co jakiś czas, ale nie jest to ból
@Kimbo_slice: u mnie dieta też raczej spoko mimo, że jest i cukier i alko, ale równoważę to ok. kilogramem warzyw i owoców codziennie xD ale wracając do tematu, dlatego ja bym się wybrał do lekarza od razu z rezonansem i niech zobaczy co tam jest, boli to musi być coś nie tak i jak coś wyjdzie to dobrze są różne metody leczenia, do odpowiednich ćwiczeń po takie zastrzyki "blokady", znajomy
@Vadzior: Tak zrobię. Polecasz zrobić RM tylko lędźwiowego czy całego kręgosłupa? Wolałbym tylko dolny, bo sporo taniej. Za cały trzeba płacić ok. 1,5k. Fizjoterapeuta u którego byłem, mówił o innym pacjencie z przepuklina, któremu blokada pomogła na ponad 10 lat, a po tym czasie wrócił ból i nie czuje nogi a jest kierowcą tira.
@Kimbo_slice: głównie pomaga leżenie na słońcu, krótko, często, bez kremu, zawczasu pijemy marchewki, poza tym wiecej leżeć, mniej siedzieć, podnoszenie z pod krocza, lub z nogą wysuniętą do przodu, spacery, jak się przemieszcza w pracy, to już jest załatwione, doraźnie pływalnia (ale to wylegarnia zarazków, coś za coś)
Od ok. roku mam problemy z odcinkiem lędźwiowym. "Zwiedziłem" już kilku fizjo i wydałem sporo kasy, ale nic nie pomogło.
#kregoslup #plecy
dobry fizjo to nie dotknie pacjenta bez zobaczenia rezonansu, w sensie pomasować to pomasuje ale ciężko wybrać konkretny zestaw ćwiczeń jak nie jest znana przyczyna
Nie jestem szurem i nic nie robię na własną rękę. Jeżeli lekarz zaleci rezonans to go zrobię.
Ze mną chyba nie jest tak źle. Mogę pracować i podnosić nawet ciężkie przedmioty, ale ciągle czuje ból w okolicy stawu krzyżowo-biodrowego, jakby ktoś mi wbił tam jakiś gwóźdź o szerokości 1cm.
ale z czasem razy takim okresie bólu zaczęło promieniować do nogi, ból pojawiał się co miesiąc i bez leków nie ustępował nawet po 2 tygodniach, pewnego dnia kompletnie mnie odcięło, to wtedy pękł mi krążek międzykręgowy, po prostu
Rwy kulszowej strasznie się boję, że i mnie kiedyś dopadnie.
A w jaki sposób sie doprowadziłes do takiego stanu? Praca fizyczna czy cały dzień na krześle?
Po operacji 3 miesiące to okres kompletnego nic nie robienia, trzeba
Moja mama całe życie spędziła w niewygodnym fotelu, albo w polu zgięta w pół, tak samo moja babcia, a nigdy ich kręgosłup nie bolał. Babci na teraz ponad 80 lat i do tej pory mówi, że nie wie co to ból pleców.
a jeszcze zapomniałem napisać, że teraz jest już spoko ale coś tam delikatnie czuje w plecach jak się zasiedzę albo np. coś robię lekko pochylony, ale już się nauczyłem aby wstawać i rozchodzić się co jakiś czas, ale nie jest to ból
ale wracając do tematu, dlatego ja bym się wybrał do lekarza od razu z rezonansem i niech zobaczy co tam jest, boli to musi być coś nie tak i jak coś wyjdzie to dobrze
są różne metody leczenia, do odpowiednich ćwiczeń po takie zastrzyki "blokady", znajomy
Polecasz zrobić RM tylko lędźwiowego czy całego kręgosłupa?
Wolałbym tylko dolny, bo sporo taniej. Za cały trzeba płacić ok. 1,5k.
Fizjoterapeuta u którego byłem, mówił o innym pacjencie z przepuklina, któremu blokada pomogła na ponad 10 lat, a po tym czasie wrócił ból i nie czuje nogi a jest kierowcą tira.
i rtg jeszcze, to dostałem na nfz
no ja o tych blokadach to nic nie wiem, tylko znajomy miał i sobie chwali, 2 lata jest już spoko