Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #pokazauto #heheszki
Szkoda, że nikt mi wcześniej nie powiedział, że ten szajs nadaje się tylko do jazdy do pracy po mieście, a i tak tylko bocznymi drogami bo wstyd.
Trasa ponad 4k, z czego sporo po Alpach w Austrii i karpatach w Rumunii, na dachu dodatkowe kilkadziesiąt kilo, na haku dwa rowery. Wjeżdżając na górę trasą transfăgărășan wczesnie rano, pozwoliłem sobie trochę przygazować na jej krzywych serpentynach. Później są korki i zawalone parkingi. Tych paru kierowców, którzy też jechali o bezbożnej godzinie, zjeżdżali na bok, by ułatwić wyprzedzanie, w tym nowe BMW. #takaprawda
Ta dacia może nie pojedzie 200 na prostej autostradzie, nie rozpędzi się do setki w 3 sekundy, ale jak nie umiesz jeździć, to na trudnej trasie żadne bmw i milion asystentów tego nie zmieni.
Co ciekawe, na rumuńskich drogach pełno starych dacii, które ponoć miały się psuć po 50k km. Chyba musieli wymieniać w nich silniki.

PS. Średnie spalanie wyszło mi okrągłe 6.9, dużo po górach i dużo po autostradach 130kmh (limit jak masz bagażniki). Zapakowane pod i nad sufitem. Dobry wynik.
Izanagi013 - #motoryzacja #pokazauto #heheszki
Szkoda, że nikt mi wcześniej nie powie...

źródło: 1000016347

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Izanagi013 ogólnie dacia fajne te wózki robi w całkiej przystępnej cenie. Ostatnio zaskoczył mnie Jogger ile jest w stanie przewieźć mając jeszcze założony bagażnik dachowy i bagażnik na rowery
  • Odpowiedz
@Izanagi013: kompletnie nic nie zrozumiałem z tego postu. zaczynasz od narzekania na dacie, że się nie nadaje potem piszesz, ze nie ma znaczenia czy bmw czy dacia? gdzie jakaś puenta?
  • Odpowiedz
@funky-koval: dokładnie można mieć gacie z pepko i gacie z calzedoni - kazdy ma swoj tym - i wara tym co sie porownuja - jednego stac na bmw drugiego na fiata

w zyciu bym rumuna z frnacuskim pochodzeniem nie kupil - wstyd gorszy niz renault
  • Odpowiedz
  • 1
wstyd gorszy niz renault

@zimne_p--o: auto to jest narzędzie, które kupujesz zgodnie z wymaganiami do konkretnych zadań, czy przydłużenie przyrodzenia? Bo chyba jednak to drugie dla ciebie. Wstyd to jest kraść i oszukiwać.
  • Odpowiedz
@Izanagi013 poprawny tani samochód. Jak ktoś oczekuje przemieścić się od punktu A do punktu B, nie zważając na komfort czy inne ułatwienia to super opcja i imo lepiej tak niż 10 letnie „premium” w tej cenie
  • Odpowiedz
@Izanagi013 ja się zastanawiam nad Dusterem 4x4 benzyna, pierwsza buda po lifcie. Tylko sporo nadal kosztuje to autko.
A odnośnie samej marki - wielu ma chyba po prostu kompleksy. Stąd w Polsce jest drogo. Bo MUSI kosztować xd. Inaczej jest pewnie za tanie i złe. Kawa za 10-15 złotych, piwwo za 14, obiad najlepiej 4-5 dychy... To samochod też musi kosztować. I marki premium 15 letni lepszy niż wozidlo. Xd
  • Odpowiedz
@Izanagi013: rozważałem DSS3 przez pewien czas, pojechałem do salonu Renault/Dacia po używaną sztukę z tego ich programu Renew. 4-letni, poniżej 100k km.

Z zewnątrz fajnie, wnętrze przestronne, wykonane w środku średnio, ale do przeżycia. Najgorszy chyba tunel środkowy jak w Seicento. Ale to bym przeżył.
A potem się przejechałem - jeździłem i małymi silnikami i na LPG, a tutaj było połączenie. Przyspieszanie z turbodziurą, ze dwa szarpnięcia przy każdym przyspieszaniu
  • Odpowiedz
  • 1
@WatchYourBack: idk, nic mi nie szarpie, ale mój ma kilka miesięcy dopiero i 15k. I nie mam LPG. Turbo ma laga, ale nie ma tragedii. A wykonanie dla mnie jest zajebiste, bo wcześniej jezdzilem 20 letnią corsą C 1.0, gdzie muzykę włączałem sobie przez głosńik bluetooth i nie miałem klimy xD także ta dacia to pełen luksus
  • Odpowiedz
@Izanagi013 fajnie że twoje autko dobrze pomyka. Ja staram się celować w ekonomiczne autka (nie tylko paliwo, co serwis, dostępność i cena części). Po prostu nie mam hajsu na finansowe i czasowe męczenie się z jakimś zajawkowym autem, które ma mi rozwalić budżet.
Jak się uda to ten duster, choć myślałem nad starszym Subaru Forester, tylko właśnie martwię się że mój portfel mocno schudnie jeżdżąc takim samochodem.
  • Odpowiedz
No za przeproszeniem, ale brzmisz jak jakaś osoba z kompleksami dot. samochodu który kupiła xD.

Szkoda, że nikt mi wcześniej nie powiedział, że ten szajs nadaje się tylko do jazdy do pracy po mieście, a i tak tylko bocznymi drogami bo wstyd.

Serio ktoś Ci tak powiedział (bo rozumiem, że to odwrócona logika jakaś)? Masz nowy samochód z salonu, może nie prestiżowy, ale własny, z silnikiem adekwatnym do jazdy po każdej asfaltowej drodze,
  • Odpowiedz
  • 0
@Pitex: 3/4 drogi to był las, więc nie było widoków, a niedźwiedzie jeszcze spały. Kompleksów nie mam, po prostu na wykopie jak pojawi się temat dacii, to jest wyzywanie od biedaków i gówna xd ale w sumie po co cokolwiek udowadniać debilom?
  • Odpowiedz