Wpis z mikrobloga

Ustawa wiatrakowa i zamrożenie cen prądu. Może mi ktoś wyjaśnić skąd takie oburzenie na wykopie? Poczytałem trochę różnych źródeł i wychodzi na to, że
- obecnie jest 700 m od zabudowań, zamiast 500 - sensowna odległość
- Przecież jak już postawisz wiatrak to on tam będzie na amen. Już prościej budynek wyburzyć.
- wydaje mi się że największymi zwolennikami są ludzie z miast, którzy przez tereny zielone jedynie przejeżdżają
- w dzisiejszych czasach mamy alternatywne źródła energii - fotowoltaika, małe reaktory, elektrownie wodne, geotermia, biogaz, energia fal, energia z odpadów itd. Czy te wiatraki muszą stać wszędzie w promieniu 500 m od domów?

Minusy:
- zasada 10H - wiatrak 150 m musi być 1500 m od zabudowań, a wiadomo że wyżej to więcej energii - jakie zabezpieczenie przewidział ustawodawca?

A ustawa o cenach prądu jest przesunięta na wrzesień. W czym jest problem?

#polityka #pis #po #konfederacja #kiciochpyta
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- obecnie jest 700 m od zabudowań, zamiast 500 - sensowna odległość

- wydaje mi się że największymi zwolennikami są ludzie z miast, którzy przez tereny zielone jedynie przejeżdżają

- w dzisiejszych czasach mamy alternatywne źródła energii - fotowoltaika, małe reaktory, elektrownie wodne, geotermia, biogaz, energia fal, energia z odpadów itd. Czy te wiatraki muszą stać wszędzie w promieniu 500 m od domów?

@Wojskowy_Brykiet: Prawda jest taka, że 500 czy
kszaku - >- obecnie jest 700 m od zabudowań, zamiast 500 - sensowna odległość
- wydaj...

źródło: Zrzut ekranu 2025-08-24 064643

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 13
@Wojskowy_Brykiet: Problem z tą ustawą polega na tym że oni chcą ściągać używane turbiny z Niemiec.

A co do odległości to nie chodzi o wygląd tylko o efekty stroboskopowy który jest bardzo niebezpieczny, oraz o dźwięki które nie dają zasnąć.

Zresztą to wszystko i tak wielki uj bo w Polsce za słabo wieje. Potrzebujemy elektrowni atomowej.
  • Odpowiedz
@K-S-: Pompy ciepła, które montują przy każdym dyskoncie generują takie infradźwięki, że część ludzi słyszy je jesiennymi i zimowymi wieczorami. Strasznie w---------e doświadczenie - na tych, którzy tego nie słyszą najpewniej również ma to wpływ, szczególnie na higienę snu. Nikt się tymi ludźmi nie przejmuje i jakbyśmy mieli na każdego w tym kraju tak dmuchać i chuchać to byśmy się tak bez końca szachowali przy każdym pomyśle. Równie dobrze ktoś
  • Odpowiedz