Wpis z mikrobloga

@paww: No to teraz policzmy, weźmy średniej wielkości elektrownię Turów (których nawiasem mówiąc jest w Polsce jest całe 10 a i to nie wszystkie czynne). Czwarta co do wielkości w Polsce i produkuje ona 10TWh energii rocznie (nie licząc energii cieplnej). Wiatrak lądowy produkuje rocznie 9200 MWh. Żeby zastąpić Turów potrzebujesz jakieś 1100 wiatraków które zajmą jakieś 250 km2. Przypominam że mówimy o elektrowni która dostarcza zaledwie 5% zapotrzebowania i
  • Odpowiedz
  • 6
@Towarzysz_Moskvin to się zastąpi to elektrownia atomową a wiatraki będą dodatkowo wykorzystywane w regionach wietrznych.
Same plusy wywali się górników, bo jak wiadomo oni są skorzy do zmian.

Fotowoltaiki też się zakłada choć słońce nie świeci non stop, prawdą?
Ale rzeczywiście porównajemy wiatraki do zdjęcia OPa, także najlepiej wtedy przejsc od razu do czegoś co jest poza skala jednego czy drugiego tj. największej elektrowni węglowej.
  • Odpowiedz
@Janusz_herbu_sKoryBut_Wisnioweczka ładnie wam KO zakręciło korbą, albo ładnie płaci, bo nagle dziesiątki wysrywów o tym pojawia się codziennie na mirko. Te wiatraki będą od polskich firm co nie? Wiesz ile taka elektrownia wyprodukuje prądu? Nawet nie wiesz jak logistycznie wygląda przywiezienie takiego wiatraka do z Niemiec do Polski. Ale ja znam kogoś kto wie i powiedział mi to i owo. Myslisz, że przywiezienie takiej dużej turbiny z łopatami jest takie łatwe?
  • Odpowiedz
@Janusz_herbu_sKoryBut_Wisnioweczka: ja akurat jestem za odrzuceniem ustawy wiatrakowej z uwagi na to że plan zagospodarowania na mojej wsi został rozpisany na wiatraki do wysokości 300 m. Nie chciałbym żeby takie coś stało 500 m od mojej posesji a rozpisany jest tak że będzie stał około 900 metrów.
  • Odpowiedz
@paww:

to się zastąpi to elektrownia atomową a wiatraki będą dodatkowo wykorzystywane w regionach wietrznych.

A masz już jakąś atomową żeby wygaszać węgiel. Czy jedziemy z wiatrakami i jakoś to będzie? Nie wiem czy wiesz że nawet potęgi atomowe mają problem z budową elektrownię atomowych. To nie blaszak szwagra.

Fotowoltaiki też się zakłada choć słońce nie świeci non
Towarzysz_Moskvin - @paww: 
to się zastąpi to elektrownia atomową a wiatraki będą dod...

źródło: abandoned_wind_farm_hawaii

Pobierz
  • Odpowiedz
@Janusz_herbu_sKoryBut_Wisnioweczka jakbyś pojeździł trochę po Polsce to byś zobaczył, że wiatraki są w ciul brzydkie i psują krajobraz przez to jak są obrzydliwie duże. nie dyskutuje bo jesteś trollem po i pluje na takich co psują ten z-----y portal jeszcze bardziej swoim oszolomstwem
  • Odpowiedz