Wpis z mikrobloga

• 70
@3dnow: Ostatnio tłumaczyłem mlodym jak działają torrenty. To się mnie pytali czy się nie boje najazdu policji ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
To się mnie pytali czy się nie boje najazdu policji ¯\(ツ)/¯

@K-S-: czyli coś tam z historii znają, bo były akcje za polskie filmy z torrentów ;) z tego co pamiętam to za "drogówkę" ścigali. Oczywiście był to coppyright trolling gdzie wysyłali listy z propozycją ugodowej opłaty. Nie wiem czy jakaś sprawa trafiła do sądu i jak na to patrzy.
  • Odpowiedz
@K-S-: to wiem, ale na wniosek policji zawsze przekażą. Torrenty nie są bezpieczne jeśli o to chodzi, ale to trzeba mieć pecha żeby tak trafić. Teraz można się przez VPN jeszcze próbować bawić, kiedyś takich usług było mało i drogie.
  • Odpowiedz
@fornson23: To jest aż dziwne, że jedno "pokolenie" jest bardziej ogarnięte w kwestii komputerów niż te wychowane na nich od początku. Może to kwestia tego, że kiedyś internet był dzikim zachodem i trzeba było sobie radzić. Jak chciałeś obejrzeć film to trzeba było go sobie na nielegalu ogarnąć i potencjalnie wiedzieć jak uniknąć wirusów i innych takich. Antywirusy też nie były takie zaawansowane lub/i kiedyś byłeś na nie bardziej narażony.
  • Odpowiedz
@MateMizu chyba trafiłeś w sedno. Od dzieciaka kombinacje, torrenty, problemy z Windowsem, tworzenie obrazów płyty czy szukanie sobie meczów na nielegalu. Wszystko sam musiałeś zrobić, bo przecież rodzice Ci nie pomogą z tym.
  • Odpowiedz
@bighatlogan: Programy to jest akurat śliski temat. Oczywiście, jeśli sobie coś tam klikasz na starym photoshopie offline to c--j, ale znam wiele przypadków gdzie co mądrzejsi używali nielegalnych wersji programów do pracy i mieli potem wizytę smutnych panów po zawiadomieniu przez producenta. Czasem, oczywiście, było to na podstawie p------i byłych pracowników/konkurencji ale wydaje mi się, że producenci mogą mieć też swoje sposoby namierzania takich kompów gdy są online. Nie jestem
  • Odpowiedz
@3dnow:
Heh, faktycznie, to był dramat. Kiedy bym nie pojechał do rodziny to było "a może byś spojrzał na naszego laptopa/komputer/nie wiem jak telefon działa itd. itp." można było p-------a dostać, cała rodzinka sobie siedziała przy stole a ja się pałowałem z kompami o prędkości ślimaka bez żadnych swoich podręcznych programów xD
Ale w końcu zmądrzałem i zacząłem wołać kasę to się skończyły tematy 😅
  • Odpowiedz