Wpis z mikrobloga

Próbowałem ogarnąć jak działają światła na torach, poczytałem tutki i no i niby rozumiem, ale nie do końca. Udało mi się zrobić jakoś metodą prób i błędów taki prosty układ, że dwie ciuchcie dzielą kawałek toru i jeżdżą po nim w dwie strony i jak jedna ciuchcia zajmuje tor, to druga czeka aż tamta przejedzie. No i działa chyba, tak patrzę jak jeżdżą sobie i wszystko wygląda git, nie zacinają się i nie jadą na czołówkę. Ale i tak pewnych rzeczy nie rozumiem i czemu w jednym miejscu nie mogłem usunąć światła, jak dla mnie logicznie wydawało się, że powinienem móc.

Jak nie zrozumiem dokładnie jak to działa, to będzie problematyczne tworzenie jakichś fajnych układów, łe.

#factorio
PiersKurczaka - Próbowałem ogarnąć jak działają światła na torach, poczytałem tutki i...

źródło: obraz

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mojemacki: @PiersKurczaka nawet jak masz tory drutowe (lub nawet cztero jak w megabazach bez spaceage) to i tak światła potrzebujesz bo masz skrzyżowania a do tego chciałbyś mieć więcej niż 1 pociąg na danej trasie i aby nie czekał na stacji aż poprzedni dojedzie do końca.
  • Odpowiedz
@PiersKurczaka:

To jest mega proste, gdy skuma jedną rzeczy - potrójne świata idą zawsze PO skrzyżowaniu, podwójne PRZED skrzyżowaniem. Tyle i tylko tyle.

Oczywiście skrzyżowanie może być większe i nie składać się z jednego przecięcia torów. Wtedy możesz traktować jak jedno wielkie albo kilka małych i dawać światła albo jak wyżej, albo na samym początku i końcu. Jeśli to pierwsze to skrzyżowanie powinno być na tyle duże, aby cały pociąg mógł
  • Odpowiedz