#play #swiatlowod #kiciochpyta Znajomkowi zamontowali światłowód z Play i chłop chyba z----ł sprawę podpisując z nimi umowę. Ktoś się orientuje czy można dostać od nich adres publiczny i/ewentualnie stały adres IP? Miał wcześniej Orange, usługę wystawioną na świat, miał co prawda zmienne IP, ale publiczne, co dało się oblecieć NO-IP, było dobrze ale mu się zachciało powiewu świeżości i to co czytam na forach nie napawa optymizmem. Internet domowy ofc.
@Przemasu: nie, Play na usługach dla klientów indywidualnych nie ma publicznego IP. Może próbować odstąpić od umowy lub oblecieć tailscalem lub cloudflared
@superglacial: Cholera niedobrze. No trudno, zatem muszę mu delikatnie powiedzieć, że nie będzie miał dostępu do monitoringu w domu. Na Orangu było zajebiście bo sam mu to konfigurowałem. Ba! W routerze było NO-IP i DMZ do skonfigurowania od strzała. Dzięki.
@Przemasu: Play ma infolinię telbridge, światłowód kupiony od UPC. Startowałam tam I od razu powiem ci, nie ma sensu dzwonić na infolinię w innym celu niż składanie reklamacji. Tam rotacja jest taka, że co tydzien-dwa ktoś nowy siedzi - i cały czas wylogowują pracowników z systemu jak mało dzwoni, żeby za bezczynność nie płacić i każą wyjść na 10 minut i tak ludzie cyklicznie wracają... Żeby znowu wylogowanym być. Przez 8h pracy
@superglacial Sprawdzę jeszcze ZeroTier bo wygląda obiecująco i jest darmowy pakiet a on ma do oblecenia tylko jeden host. Myślałem jeszcze o Hamachi ale sprawy zaczynają się komplikować a znajomek potrzebuje jak najprostszego rozwiązania. Nie mam pojęcia jak często patrzy na kamery, ale raczej rzadko. Myślałem jeszcze po prostu o jakimś TeamViewerze, postawiłbym na u niego na gównolaptopie i klikałby se po wuwianym interfejsie kamery.
Znajomkowi zamontowali światłowód z Play i chłop chyba z----ł sprawę podpisując z nimi umowę. Ktoś się orientuje czy można dostać od nich adres publiczny i/ewentualnie stały adres IP? Miał wcześniej Orange, usługę wystawioną na świat, miał co prawda zmienne IP, ale publiczne, co dało się oblecieć NO-IP, było dobrze ale mu się zachciało powiewu świeżości i to co czytam na forach nie napawa optymizmem. Internet domowy ofc.
Tam rotacja jest taka, że co tydzien-dwa ktoś nowy siedzi - i cały czas wylogowują pracowników z systemu jak mało dzwoni, żeby za bezczynność nie płacić i każą wyjść na 10 minut i tak ludzie cyklicznie wracają... Żeby znowu wylogowanym być.
Przez 8h pracy