Wpis z mikrobloga

Ledwie 2 tygodnie temu rząd zachwalał inwestycje w planowane OKI:

Rząd chce wytworzyć w Polsce “prawdziwą equity culture”, bo potrzebne jest zdecydowanie więcej inwestycji, w szczególności tych o podwyższonym ryzyku, poinformował minister finansów Andrzej Domański. Zadeklarował, że inwestycje prywatne muszą stanowić rdzeń strategii inwestycyjnej państwa.

No to wczoraj/dziś Domański pięknie pokazał, jak wygląda inwestowanie w aktywa o podwyższonym ryzyku. Banda pajaców.

Obrazek ukradłem od @maniek74

#gielda #gpw #oki
ossprime - Ledwie 2 tygodnie temu rząd zachwalał inwestycje w planowane OKI:
Rząd chc...

źródło: 8173e7338ba4906882fbbc8c02128745f2a6c810cdad11c87a603241362ef4cc

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
@89adr89: Obrazek to oczywiście żart, ale świetnie oddaje dramat komunikacji Domańskiego. Z jednej strony chcemy, aby Polacy więcej inwestowali na giełdzie, a z drugiej strony oprócz normalnego ryzyka rynkowego rząd dorzuca ryzyka regulacyjne i to w sposób całkowicie nieprzewidywalny. Dziś banki, jutro KGHM, pojutrze olejorz, bo budżet się nie spina.
  • Odpowiedz
@ossprime: Taki urok inwestowania xD Ja sam się boję, kiedy ktoś wpadnie na pomysł, że CIT można by np. do 20-21% podwyższyć a w 27 o to nie będzie trudno.

Natomiast pewnie kurs banków odbije, przy czym ja w banki nie wchodziłem bo widząc jak rosną zyski to nietrudno wpaść na pomysł, że to dojna krowa
  • Odpowiedz
  • 0
Taki urok inwestowania xD

@Polakmaly85: Dlatego trzeba inwestować globalnie i zwalczać home bias. Przy zdywersyfikowanym portfelu jak coś się odyebie w jakimś 1 kraju (poza USA) to nawet tego w portfelu nie widać.
Niestety idę o zakład dolary przeciw orzechom, że na tym OKI będzie restrykcja, że inwestować można tylko na GPW, a nie na giełdach zagranicznych.
  • Odpowiedz
@ossprime: Bardzo możliwe. Niemniej sama idea OKI mi się podoba pod warunkiem, że nie okaże się, że jest jeszcze X dodatkowych warunków/ limitów etc.

Póki co nastawiam się, że to będzie faktycznie mniejsce, gdzie do 100K mogę zarobić na akcjach bez podatku. Czyli np. wpłacam 50k czekam, aż będzie 100k - sprzedaję i 10k podatku zaoszczędzone.
  • Odpowiedz
  • 0
@Polakmaly85: Jak przejrzysz moje wpisy, to zobaczysz, że ja samej idei OKI broniłem. Bo jest jak mówisz, że do 100k masz pełne zwolnienie z podatków, a powyżej 100k też w większości wypadków OKI się opłaca.

Tylko w komunikacji rządu jest ogromny dysonans: wchodźcie tłumnie na giełdę, a jak jakiś sektor dobrze zarobi, to wam zetniemy wartość portfela jakimś niezapowiedzianym wcześniej podatkiem z dvpy.

Nic dziwnego, że zagraniczny kapitał ucieka dziś
  • Odpowiedz
a z drugiej strony oprócz normalnego ryzyka rynkowego rząd dorzuca ryzyka regulacyjne i to w sposób całkowicie nieprzewidywalny.

@ossprime: Sugerujesz aby rząd również nie działał na korzyść gospodarki? Bo wiesz, im lepiej w gospodarce tym spółki mają lepiej, a jak mają lepiej to ich kurs może rosnąć... przez działania rządu. A my nie chcemy aby rząd wpływał na kury spółek.

Do tego dochodzi jeszcze UE. Powinniśmy zobowiązać PE aby nie
  • Odpowiedz
  • 0
@ipkis123: Odnoszę się do tego, że ledwie kilka dni temu Ministerstwo Finansów ogłaszało zupełnie inną koncepcję opodatkowania banków: https://wykop.pl/wpis/82786683/nie-ma-co-zayebista-komunikacja-z-rynkiem-minister
@ossprime +5
Nie ma co, zayebista komunikacja z rynkiem

"Ministerstwo Finansów nie pracuje obecnie nad branym wcześniej pod uwagę rozwiązaniem odnoszącym się do opodatkowania rezerw obowiązkowych utrzymywanych w NBP" - napisał resort.

Pod koniec czerwca szef resortu finansów i gospodarki Andrzej Domański informował, że MF pracuje nad podatkiem od odsetek
  • Odpowiedz