Wpis z mikrobloga

Mirki jak rozwiązujecie kwestie rozliczania i fakturowania tankowań do auta wprowadzonego do działalności lub niewprowadzonego, ale użytkowanego w sposób mieszany (50% VAT)? Mam limit darmowych faktur w miesiącu i przy częstym tankowaniu przekraczam go. Zacząłem interesować się rozwiązaniem kart paliwowych typu Orlen MIKROFLOTA, żeby dostawać po prostu jedną zbiorczą fakturę w miesiącu.

Idąc dalej widzę też, że są też operatorzy typu Flotex, DKV, UTA i działąjący teoretycznie dla jdg i od jednego pojazdu.. tylko jak to się ma w praktyce - używacie tego / od strony księgowości będzie ok? Mam jdg na ryczałcie i chcę odliczać 50% VAT od paliwa, "Flotex" brzmi troche jak przerost formy nad treścią xd

#finanse #podatki #ksiegowosc #jdg #b2b #dzialalnoscgospodarcza #ryczalt #samochody #infakt #vatowcy #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
cebula12klocuch13 - Mirki jak rozwiązujecie kwestie rozliczania i fakturowania tankow...

źródło: image

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cebula12klocuch13: ja korzystam z DKV na okaziciela. Używam w Polsce i za granicą. Minus taki, że VATu z zagranicy nie odliczysz, a kosztów na ryczałcie nie mam. Wysyłają FV 2x w miesiący z terminem płatności 21 dni.
  • Odpowiedz
  • 1
@cebula12klocuch13 nie mam opłaty. Nic nie podpinasz. Ustalasz limit miesięczny I tyle. Dwa razy miesięcznie jak pisałem robisz przelew zbiorczy, natomiast FV rozbita jest na kraje.

Edit: jest jakaś prowizja za tankowanie za granicą
  • Odpowiedz
@jarezz no to brzmi jak coś czego szukam. Też używasz tego do prywatnego auta w jdg czy jakaś flota?

I 2 rzeczy:
1. Trzeba rozumiem podchodzić z kartą do kasy?
2. Można podpiąć programy partnerskie typu vitay?

Zaraz sam pogoogluje ale jak już używasz to podpytam praktyka
  • Odpowiedz
  • 0
@cebula12klocuch13

Do tankowania czymkolwiek jeżdżę. FV na JDG.

1. W Polsce tak, za granicą przy pompie można płacić.
2. Nie, ale na 100% nie wiem. W PL mam tylko kartę Vitay I akurat ją pokazuje oddzielnie.
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13 Żadnych opłat.
20gr przeważnie na MOL wchodzi. Są stacje MOL, Orlen, AMIC i sporo mniejsze i ich własne. Każda stacja ma inną cenę. -20gr od słupa. W aplikacji sprawdzasz klikając na daną stację i jedziesz gdzie taniej. E100 to spora firma, mają też swoje stacje paliw przy granicy z Niemcami.
  • Odpowiedz