Wpis z mikrobloga

@wojtek-polki: bylem nawet ciekawy twojego posta

w Polsce mamy ogólnie słabe warunki na elektrykę wiatrową. Wiatraki powodują, że w dalszych obszarach wiatr wieje słabiej mając wpływ na normalne opady i ekosystemy. Po okresie eksploatacji nie bardzo można je utylizować.

ale okazuje się że jest to manipulacja, manipulacja, oraz -
  • Odpowiedz
@Novilius , @KonwersatorZabytkow : odnośnie migotania, kolejna manipulacja do obalenia

Firmy planujące budowę farm wiatrowych przeprowadzają szczegółowe analizy cienia stroboskopowego. Na podstawie tych analiz turbiny są lokalizowane w taki sposób, aby zminimalizować wpływ na okoliczne domy.

Dodatkowo, nowoczesne turbiny wiatrowe często są wyposażone w systemy, które automatycznie wyłączają turbinę na krótki czas, gdy cień stroboskopowy osiąga określony poziom natężenia lub trwa przez ustalony czas w danym miejscu. Dzięki temu zjawisko to jest
  • Odpowiedz
  • 9
Wszystkie komentarze tylko potwierdzają starą prawdę: jeżeli prawacy są przeciwni czemuś, to wiadomo że nie jest to groźne, służy rozwojowi kraju i wkurza rassije
  • Odpowiedz
@KrzysztofBossak:
A gdzie widzisz manipulację w moim poście? Wskazałem konkretne zjawisko które istnieje i jest uciążliwe.
Czy w Polsce są określone normy które wskazują jakie jest dopuszalne migotanie wywołane przez turbinę?
Czy analizy badające wpływ światła stroboskopowego sprawdzane są tylko dla okolicznych zabudowań?
Co z działkami budowanymi które nie są jeszcze zabudowane ale są przecież pod zabudowę przeznaczone?
  • Odpowiedz
Zmienne i niestabilne warunki produkcji - właśnie dlatego ostatnie 10 lat w polsce nazwano złotą dekadą fotowoltaiki?

@KrzysztofBossak: ja mówię tu o produkcji prądu. A to, że postawiono na fotowoltaikę to nie bardzo wiem co ma wspólnego z wiatrakami.
Jak ktoś ma w mieszkaniu fotowoltaikę i obniża sobie koszty prądu to mi to lata a wręcz szanuję.

Dodatkowo, nowoczesne turbiny wiatrowe często są wyposażone w systemy, które automatycznie wyłączają turbinę na krótki czas,
  • Odpowiedz
@KrzysztofBossak rozumiem, pozwól zatem że rozwinę swoją myśl: nałóż na swoją mapkę mapę zapotrzebowania energetycznego i zobacz, że na Pomorzu jest ono znikome, poza Gdańskiem i Szczecinem, za to lwią część energii zużywamy na Śląsku i ogólnie południu + warszawa. Cały środek i południe kraju jest niekorzystne pod względem wiatru, także tą energię z północy trzeba przesłać na południe, co jest: primo- obarczone sporymi stratami przesyłowymi, secundo - nie mamy takiej
  • Odpowiedz
@czemuztak: Nie jestem smutnopolakiem, ale główne sprzeciwy moje prywatne to słabe stosunki kosztów do wydajności oraz zajmowane miejsce. Alternatywa jest dużo tańsza, dużo bardziej wydajna i dużo bardziej stabilna i nie wymaga marnowania ogromnych przestrzeni. Alternatywą są oczywiście 4 elektrownie jądrowe po 4 reaktory, wystarczająco dużo aby pokryć 90% obecnego zapotrzebowania a koszty przyjmując realistyczny czas budowy równy 20 lat wynosiłyby 0.8% PKB rocznie, innymi słowy grosze.

Daj mi teraz
  • Odpowiedz
@Kryspin013 z prawa zachowania energii. oczywiście panele słoneczne powodują że fala świetlna która absorbują na prąd, w inny sposób odbija się od powierzchni planety - jednak warto powiedzieć że ta fala jest na tyle silna że generowana różnica jest pomijalnie mała , dlatego panele nie oddziałują znacząco na środowisko. Wiatr to trochę inna historia, bo one powodują gromadzenie chmur i opady - niektóre rejony mogą być bardziej suche, a niektóre wilgotniejsze,
  • Odpowiedz
@czemuztak Jakiś link do tych badań? Oraz gdzie powstają konkretnie technologie recyklingu w Niemczech dotyczące zużytych łopat turbin? Jakie są koszty krótkoterminowe oraz długoterminowe w porównaniu do standardowych źródeł energii?
  • Odpowiedz
Zabijają ptaki i nietoperze: Setki tysięcy ptaków rocznie ginie przez kolizje z łopatami. Nietoperze też obrywają, zwłaszcza przy słabym wietrze.

Hałas i zdrowie: Turbiny hałasują (do 45 dB, jak lodówka), mogą wkurzać i zakłócać sen. Infradźwięki? Niby „syndrom turbin”, ale nauka mówi, że to bardziej efekt nocebo.

Krajobraz szpeci: Wielkie wiatraki psują widoki, zwłaszcza w turystycznych miejscówkach. Offshore też wkurza, bo wybrzeże traci urok.

Ekosystem w chaosie: Wycinka pod turbiny i drogi
Zakrentas - >Zabijają ptaki i nietoperze: Setki tysięcy ptaków rocznie ginie przez ko...

źródło: 1000018765

Pobierz
  • Odpowiedz