Wpis z mikrobloga

Mirasy, zbudowałem sobie pasywny portfel w którym trzymam ETF / obligacje i pomyślałem, że teraz chciałbym spróbować z budową portfela dywidendowego.

Założenia:
- papiery dostępne na XTB / mBank (PIT powinien rozliczać się "sam")
- papiery - akcje z rynku polskiego
- papiery - akcje i ETF z rynku USA

Polecicie coś na dobry start? Oczywiście poczytam różne artykuły, ale chętnie dowiem się co u was w portfelu siedzi.

Dzięki

#gielda #dywidenda
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@manlet185cm: darmowy do końca roku czyli 4 miesiące ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak wejdzie z TER 0,9% to nawet dostając dywidendy pod IKE to koszt zarządzania będzie Ci zjadał 22,5% od każdej dywidendy. Oczywiście Ty tego nie zobaczysz, bo dywidendy dostaniesz pełne. Skorygują Ci tylko po cichu cenę jednostki ETF o ten TER ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z braku laku jak ktoś
  • Odpowiedz
@Frwrd05: darmowy jest do czerwca 2026 czyli 10 miesiecy. Poza tym ten człowiek pisze, że dopiero zaczyna. Jeśli będzie mu się chciało ciągle żonglować spółkami z najlepszą dywidendą, żeby uzyskać te dodatkowe 2% rocznie, to za rok będzie już na pewno wiedział znacznie więcej
  • Odpowiedz
(PIT powinien rozliczać się "sam")

akcje i ETF z rynku USA

@dobrodziejstwo_inwentarza: PIT-8C (to co broker rozlicza za Ciebie i na podstawie tego skarbówka automatycznie generuje PIT-38) nie ma nic wspólnego z dywidendami - nie są tam uwzględniane.

XTB "pomaga" rozliczać dywidendy zagraniczne tworząc raport (w którym co roku są błędy i wypuszczają potem poprawione wersje ( ͡° ͜ʖ ͡°) więc nie można się śpieszyć z
  • Odpowiedz
@Frwrd05: jest tak jak mówisz, tj. chciałbym zbudować portfel dywidendowy, żeby konsumować to co zwróci - próbuję walczyć z podejściem, że kiszę papier dla samego kiszenia i nawet nie wiem czy go kiedyś wykorzystam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dzięki za propozycje zakupu polskiego ETFa dywidendowego, na pewno sprawdzę jego skład choćby po to, żeby samemu kupić akcje w takich albo innych proporcjach, unikając tym samym opłat
  • Odpowiedz
Orientujesz się czy mBank i XTB dla polskich walorów rozlicza w PIT dywidendy?

@dobrodziejstwo_inwentarza: Nie, bo to jest podatek zryczałtowany. Potrąca go i opłaca spółka wypłacająca dywidendę. Więc dywidendy od polskiej spółki w ogóle nie rozlicza się w PIT.
  • Odpowiedz