Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 79
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

napiszę swoją niepopularną opinię - dopuszczalna ilość alkoholu we krwi dla kierowców powinna wynosić 0 promili (słownie - zero).

@ATAT-2: Polak to chyba wysysa miłość do zamordyzmu wraz z mlekiem matki.

Zechcesz wyjaśnić jak to jest, że np. u Niemca można jeździć z 0,5‰, zaś u Anglika nawet z 0,8‰ i jakoś nie trzeba zaostrzać w tej kwestii przepisów, a wypadków jest mniej?

Hmm, a gdyby tak zaryzykować taką śmiałą
  • Odpowiedz
@ATAT-2: ładny cherrypicking z Czechami, gdzie mają zupełnie inną kulturę picia + upodobanie w trunkach, a dla rosji, Litwy, Ukrainy czy Białorusi albo przykładowo Rumunii, się nie odniesiesz, co nie?
Bo to psuje narrację, co nie?
tellet - @ATAT-2: ładny cherrypicking z Czechami, gdzie mają zupełnie inną kulturę pi...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
i jakoś jest mniej wypadków niż w Polsce.

@Icouldbeyourmom: ciekawe, czy to może być skorelowane z tym, że nie sra się przejściami dla pieszych na drogach poza tempo30, ale na pewno nie - to wszystko przez ten a-----l ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz mozna rozwiązać to jak w krajach anglosaskich testem na zdolności psychomotoryczne. Taki test wykonuje tez lekarz w przypadku wykrycia substancji podobnych do alkoholu celem określenia czy miały wpływ na prowadzenie. A u nas sa święte cyferki bo tak wygodniej.
  • Odpowiedz
  • 0
ładny cherrypicking z Czechami, gdzie mają zupełnie inną kulturę picia + upodobanie w trunkach, a dla rosji, Litwy, Ukrainy czy Białorusi albo przykładowo Rumunii, się nie odniesiesz, co nie?

@tellet: Aha, Rozumiem. Czyli w dyskusji o zaostrzaniu limitów promil przeciwnicy mogą podawać od razu przykład cjlejusów Rosji (co też bodajze juz w 3cim komentarzu mi przytoczono a potem kilka razy) ale ja nie mogę odbić piłeczki podając przykłady gdzie to
  • Odpowiedz
  • 0
nie wchodzisz w polemikę, bo wiesz że nie obronisz tego stanowiska, a nie dlatego że ktoś Cię uraził, po co kłamiesz XD

@slawek887: ależ wchodzę w polemikę i z niejednym tu dyskutowałem. Z tą rózicą że dyskutuje z ludźmi którzy chcą i potrafią rozmawiać a nie fochają się i rzucają mięsem na wstępie bo ktoś ma odmienne zdanie od nich. Także przykro mi - z tobą dyskutować nie planuje
  • Odpowiedz
@ATAT-2: ale ptysiu- wybierasz jeden kraj typu Czechy, już kij z tymi kacapami, ale podałem ci całą mapkę i wymieniłem pozostałe kraje, gdzie masz to swoje 0.0, a jest w cholerę więcej wypadków.
  • Odpowiedz
  • 0
@tellet: 'ptysiu' wybrałeś rosję bo Ci wygodnie pod twoją teze po czym dopisałeś kraję jak Litwa (gdzie limit 0 jest tylko dla świezych kierowców) czy Białoruś gdzie praktycznie w ogóle nie ma danych o odsetkach wypadkow po spożyciu

Także musisz się bardziej wysilić 'ptysiu' aniżeli napisać że mój przypadek jest zły a nie podać żadnego od siebie
  • Odpowiedz
@tellet: nie wiem co to ma do rzeczy, bo odnosiłem się do tego, że aktualne pomiary nie potrafią skutecznie odnaleźć ludzi pod wpływem alkoholu. Ale jak najbardziej, dobrze byłoby wykrywać także ludzi na innych środkach psychoaktywnych.
  • Odpowiedz
Ograniczenie do 0 promila masz w kilkunastu jak nie kilkudziesięciu państwach na świecie. Jesteś pierwszym który stawia Rosję za wzór także nie do mnie pretensję w tym temacie.

@ATAT-2: Sory jest jeszcze między innymi Ukraina, Białoruś. Czemu w takich Niemczech nikt nie wpadł na pomysł albo krajach skandynawskich? Albo w Szwajcarii gdzie społeczeństwo jest duzo bardziej ogarnięte od naszego? Moze między innymi dlatego że z potrafią swoje prawo egzekwować?... z
  • Odpowiedz
@ATAT-2 bzdura. 0.2, czy 0,5 dla większości ludzi nie robi żadnej różnicy. To jakie są limity we większości państw Europy nie wzięły się znikąd.
  • Odpowiedz