Wpis z mikrobloga

Korzystając z dostępności serialu na Prime wreszcie się skusiłem na Twin Peaks, chociaż miałem obawy czy łatwo przyswoję serial sprzed 35 lat.

Jak to się genialnie ogląda to głowa mała...

Spokojne sceny, długie statyczne ujęcia, brak przebodźcowania ciągłymi zmianami kamery czy muzyki. Zdecydowanie poszliśmy w złym kierunki.

Oczywiście nie może zabraknąć kilku cringowych momentów, ale nadaje to klimatu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#seriale #prime #twinpeaks #kino
ATAT-2 - Korzystając z dostępności serialu na Prime wreszcie się skusiłem na Twin Pea...

źródło: image

Pobierz
ATAT-2 - Korzystając z dostępności serialu na Prime wreszcie się skusiłem na Twin Pea...
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ATAT-2: przed Twin Peaks: The Return (aka sezon 3) trzeba też stety lub niestety obejrzeć Mulholland Drive, Blue Velvet, Lost Highway i Eraserhead, bo to bardziej zakończenie twórczości Lyncha niż samego serialu Twin Peaks
  • Odpowiedz
@ATAT-2: ja też oglądałem pierwszy raz całkiem niedawno, mam inną opinie, wg mnie to zupełny średniak i dużo bardziej w klimacie takiego absurdalnego serialu z siłami nadprzyrodzonymi wciągnął mnie Lost albo Dark
  • Odpowiedz
@bzyku95: Nie zgodzę się, również jestem mega fanem Dark i Lost, ale to jednak inne seriale.

W Dark główną oś fabuły stanowi zagadka i zabawa czasem, W Twin peaks - postacie, każda postać jest p----------a na swój sposób, i nie ma takich wodotrysków, to prowincjonalne miasteczko, z mega klimatem.
  • Odpowiedz
@bonus: true, ale dla mnie te postaci były nadto przerysowane, nie umiałem się utożsamić z praktycznie żadną (może oprócz szeryfa), do tego jakieś tańczące karły

ale to chyba jak ze sztuką, jedni uważają coś za arcydzieło, inni za totalny crap
  • Odpowiedz
  • 3
@ATAT-2 ziomeczku, rozumiem, że pod pozorem zachwalania tego 35-letniego serialu krytykujesz współczesne? Przecież wcale nie poszliśmy w złą stronę, a obecnie tworzy się po prostu więcej seriali. Mamy więcej złych i beznadziejnych, ale jest też masa świetnych seriali, które w niczym nie ustępują Twin Peaks. Serio.
  • Odpowiedz
  • 5
ziomeczku, rozumiem, że pod pozorem zachwalania tego 35-letniego serialu krytykujesz współczesne?

@resuf: krytykuje montaż i to, do czego nas aktualne produkcje przyzwyczaiły. Masa cięć, ruchów kamery, krótkie ujęcia, głośna, zmieniająca się non stop muzyka, ogólne przebodźcowanie odbiorcy
  • Odpowiedz
  • 1
@ATAT-2 jakiś konkretny tytuł masz na myśli? Bo mi przychodzi np. Dojrzewanie, które przeczy każdej części Twojej wypowiedzi.
  • Odpowiedz
  • 0
Bo mi przychodzi np. Dojrzewanie,

@resuf: nom, jeden przykład genialnej produkcji która wyszła poza opisany przeze mnie schemat. Masz drugi?
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Mam z 10, które na szybko mi przyszły do głowy: Rozdzielenie, Shrinking, Yellowstone, MobLand, Peaky Blinders, True Detective, Black Mirror, Dzikość, Archiwum 81, Mare of Easttown. Mogę wymieniać dalej, ale musiałbym prześledzić historię oglądania w moich VOD
  • Odpowiedz
@ATAT-2: A to tylko te, które nie mają szybkiego montażu, głośnej muzyki i "przebodźcowującego" charakteru. Naprawdę jest w czym wybierać. Może po prostu na nie nie trafiłeś?
  • Odpowiedz