Wpis z mikrobloga

Zamówiłem paczkę ze sklepu na Aliexpress (sklep jest z Polski) ale jednak zmieniłem zdanie i jeszcze przed wysyłką zaznaczyłem w aplikacji DHL „Rezygnuje z wysyłki” coś takiego a sklep i tak wysłał paczkę i właśnie jest w doręczeniu xD.
Lepiej odmówić przyjęcia paczki i wtedy wróci do nadawcy a ja dostanę zwrot kasy? czy odebrać paczkę i zwrócić na własną rękę (będę miał wtedy numer śledzenia kiedy paczka dotrze do sklepu)?
Czy to jeden kij i wyjdzie na to samo i szkoda zachodu?(ʘʘ) #dhl #kurier #paczka #aliexpress #kiciochpyta
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BlackSlip: Też tak miałem, i też kurierowi dali do doręczenia ale byłem w domu i widziałem jak kurier zajechał pod dom, zeskanował paczkę i wtedy się dopiero zorientował i odjechał nawet nie dzwoniąc domofonem
  • Odpowiedz
@BlackSlip:
Lepiej odmówić przyjęcia paczki - nie ponosisz wtedy kosztów zwrotu. Zwrot pieniędzy przysługuje Ci z tytułu prawa do odstąpienia od umowy zawartej na odległość, nawet jeśli sklep już wysłał paczkę.
W razie ew. problemów (np. sklep nie chce zwrócić pieniędzy) zgłoś spór przez Aliexpress, a jako dowód podaj numer przesyłki i screen statusu „odmowa odbioru/zwrot do nadawcy”.
  • Odpowiedz
  • 0
@BlackSlip
Sprzedawca widzi tego, że w apce firmy kurierskiej klikałeś, że rezygnujesz z przesyłki. To wyłącznie informacja dla kuriera, który będzie doręczał przesyłke.
A nieodebranie przesyłki nie jest tożsame z odstąpieniem od umowy. Towar nadal jest twoją własnością, a to że paczka wróci do sprzedawcy, nie ma najmniejszego znaczenia.
  • Odpowiedz