Wpis z mikrobloga

Dzwoniłem do 4 ludzi od wykończenia schodów, bez różnicy czy drewniane czy beton archi9tektoniczny, wszystko, łącznie z balustradką, to 20k a mówimy o 16 stopniach czyli wychodzi ponad 1k za schodek. Może nie znając archiwalnych cen byłbym to w stanie zapłacić, no ale doskonale pamiętam dębowe schody robione u rodziców w domu na wsi, gdzie pan majster brał 80 złotych od schodka (rodzice mieli własne 30 letnie drewno) więc nie dam się zrobić na frajera. Wygładzę betonową powierzchnię, zagruntuję a potem kleik i fajna wykładzina. Jak rynek znormalnieje to zawsze mogę ją zerwać i przywitać pana majstra
#remontujzwykopem #schody #budownictwo
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zopyross: Możesz samemu zrobić, zamówić stopnie i tyle, ja tak zrobiłem, za stopnie jesionowe w stylu rustykalnym
za
Stopnice 4cm grubość
32x105 5 sztuk
32x98 2 sztuki
35x111
  • Odpowiedz
  • 0
@lobo: czym to przycinać? bo ja mam zabiegowe, nawet monter podłóg z komfortu nie chciał się za to brać (łudziłem się, że pociągnie schody tym samym panelem)
  • Odpowiedz
@Zopyross: Ja mam zagłębiarkę z szyną, ale spokojnie można to zrobić piłą tarczową, wyżynarką czy nawet ręcznie. W zasadzie jedynie zabawe z przycinaniem można mieć jeżeli masz z 2 stron widoczne boki schodka to wtedy musisz to zrobić równo, ale możesz po prostu już docięte na konkretny wymiar schodsy zamówić. W zasadzie ja zamówiłem schody już na konkretne wymiary i jedynie narożniki ręcznie przycinałem aby listwa narożnikowa w nie wchodziła.
  • Odpowiedz
@Zopyross: A i dodam, że wszystkie "cwane" schody czyli te z kątami to sobie z kartonu dokładnie wyciąłem i przymierzałem, a potem sam karton przesłałem firmie aby mieli templatke do wycięcia więc mi zabiegowe schody przyjechały już z dobrym wymiarem.
  • Odpowiedz
@Zopyross: jak chcesz tymczasowo zagładzić to u mnie jest tak zrobione:
- skute smarki z betonu
- przeszlifowane większe nierówności
- Dobrze zagrunotować
- na to kilka warstw kleju do płytek (zalezy jak równo potrzebujesz)
- zagruntować porządnie ze
  • Odpowiedz
@Zopyross: ja to zrobiłem jakimś zwykłym gruntem mocno penetrującym, żeby dobrze i głęboko trzymał
Od roku nic się nie dzieje, nic nie pyli itp.
Jedynie brudzą się bo to jest mimo wszystko porowate i jak coś kapnie albo pies nadepcze to wsiąka. Ale do tego to już trzeba mieć deski, panele albo płytki.
  • Odpowiedz
@Zopyross no to spoko ceny znalazłeś, jaka miejscowość? Ja wokół Warszawy 15 stopni w tym 4 zabiegowe, LEDy, 5m balustrady rurki stalowe i najtaniej 27k znalazłem.
  • Odpowiedz
  • 0
@CyBu318_2 @Zopyross żadnego hydro, jeśli dostanie się woda, to nie rozejdzie się w np w beton/cement który to lubi i się wzmacnia. Hydro zrobi odcięcie, woda która zostanie będzie powodować puchnięcie i zimową porą rozsadzanie.
  • Odpowiedz
@skaza: Jakby było dobrze zrobione to woda by się nie dostawała. Ważne jest też na bieżąco uzupełniać ewentualne ubytki w fudze. Daven na YT teraz robi schody. Polecam obejrzeć
  • Odpowiedz