Czy mogę zostać projektantem CAD jeżeli mam tylko licencjat z informatyki? Jak będą na mnie patrzeć? Od czego zacząć naukę, żeby w przyszłym roku spróbować sił w tej branży?
@thewatchmaker: Znajdź sobie jakoś pracę gram który udostępnia za darmo wersję studencka i ma podstawie tutoriale się naucz programu. Jak ogarniesz jeden, to przesiadka na inny będzie łatwa i pracodawca weźmie to pod uwagę. Druga sprawa, to ucz się konkretnej branzy- inne są programy CAD i wymogi pracy w metalurgii, mostach, budynkach czy meblach
@thewatchmaker: zeby trzymac sie branzy, to jest pytanie w stylu: - czy moge zostac programista, bo umiem pisac na klawiaturze?
CAD to jest tylko narzedzie, dzieki ktoremu nie musisz siedziec z rapidografem nad kalka i deska kreslarska, z kalkulatorem nad obliczeniami i z wyobraznia godna Lonardo Da Vinci zeby zobaczyc cos
@PurpleHaze: Chcę się ogólnie tego wszystkiego nauczyć na własną rękę w równy rok. Mam sporo czasu. Nie wiem tylko czy iść w budownictwo czy w coś innego. Muszę to przemyśleć.
@thewatchmaker: Znam gościa który po informatyce pracuje w CAD automotive. Jak dobrze znasz program i robisz w powierzchniach w "korpo" to żadne wytrzymałości materiałów i inne wynalazki ze studiów nie są potrzebne.
@thewatchmaker ale czego dokładnie chcesz się nauczyć? Co chcesz projektować? Budownictwo to szeroka branża: budynki, drogi, mosty itd. Do projektowania biorą ludzi po studiach z budownictwa, nie wezmą typka z ulicy. I sam się nie nauczysz, to lata studiów, a potem praktyki. Sama znajomość Auto Cada to jest nic (w tej branży przynajmniej).
Bez studiów raczej nie da rady, bo CAD to tylko program (narzędzie jak młotek czy klucz), nawet sam w sobie nie daje Ci nie wiadomo czego, bo trzeba(a na pewno warto) mieć branżowe nakładki od producentów tego czy tamtego. Dochodzą do tego często jakieś obliczenia np. MES w innych programach + inne zagadanienia. Musisz wiedzieć co rysujesz, po co i dlaczego zgodnie z normami itp. Zwykle
Od czego zacząć naukę, żeby w przyszłym roku spróbować sił w tej branży?
#cad #autocad #pracbaza #pytanie
@thewatchmaker: zeby trzymac sie branzy, to jest pytanie w stylu:
- czy moge zostac programista, bo umiem pisac na klawiaturze?
CAD to jest tylko narzedzie, dzieki ktoremu nie musisz siedziec z rapidografem nad kalka i deska kreslarska, z kalkulatorem nad obliczeniami i z wyobraznia godna Lonardo Da Vinci zeby zobaczyc cos
Chcę się ogólnie tego wszystkiego nauczyć na własną rękę w równy rok. Mam sporo czasu. Nie wiem tylko czy iść w budownictwo czy w coś innego. Muszę to przemyśleć.
myślę nad automatyką/automotive
Bez studiów raczej nie da rady, bo CAD to tylko program (narzędzie jak młotek czy klucz), nawet sam w sobie nie daje Ci nie wiadomo czego, bo trzeba(a na pewno warto) mieć branżowe nakładki od producentów tego czy tamtego. Dochodzą do tego często jakieś obliczenia np. MES w innych programach + inne zagadanienia.
Musisz wiedzieć co rysujesz, po co i dlaczego zgodnie z normami itp. Zwykle