Wpis z mikrobloga

Czy mogę zostać projektantem CAD jeżeli mam tylko licencjat z informatyki? Jak będą na mnie patrzeć?
Od czego zacząć naukę, żeby w przyszłym roku spróbować sił w tej branży?

#cad #autocad #pracbaza #pytanie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thewatchmaker: Znajdź sobie jakoś pracę gram który udostępnia za darmo wersję studencka i ma podstawie tutoriale się naucz programu. Jak ogarniesz jeden, to przesiadka na inny będzie łatwa i pracodawca weźmie to pod uwagę. Druga sprawa, to ucz się konkretnej branzy- inne są programy CAD i wymogi pracy w metalurgii, mostach, budynkach czy meblach
  • Odpowiedz
licencjat z informatyki

@thewatchmaker: zeby trzymac sie branzy, to jest pytanie w stylu:
- czy moge zostac programista, bo umiem pisac na klawiaturze?

CAD to jest tylko narzedzie, dzieki ktoremu nie musisz siedziec z rapidografem nad kalka i deska kreslarska, z kalkulatorem nad obliczeniami i z wyobraznia godna Lonardo Da Vinci zeby zobaczyc cos
  • Odpowiedz
@thewatchmaker ale czego dokładnie chcesz się nauczyć? Co chcesz projektować? Budownictwo to szeroka branża: budynki, drogi, mosty itd. Do projektowania biorą ludzi po studiach z budownictwa, nie wezmą typka z ulicy. I sam się nie nauczysz, to lata studiów, a potem praktyki. Sama znajomość Auto Cada to jest nic (w tej branży przynajmniej).
  • Odpowiedz
@thewatchmaker:

myślę nad automatyką/automotive

Bez studiów raczej nie da rady, bo CAD to tylko program (narzędzie jak młotek czy klucz), nawet sam w sobie nie daje Ci nie wiadomo czego, bo trzeba(a na pewno warto) mieć branżowe nakładki od producentów tego czy tamtego. Dochodzą do tego często jakieś obliczenia np. MES w innych programach + inne zagadanienia.
Musisz wiedzieć co rysujesz, po co i dlaczego zgodnie z normami itp. Zwykle
  • Odpowiedz