Wpis z mikrobloga

"A co robisz by to zmienić?", "A co robisz, by wyjść z przegrywu?" - jak widzę takie pytania na świętym tagu, to od razu wiem, że mamy do czynienia z bluepillowcem, który powinien dostać plaskacza na otrzeźwienie. Nie wiem, czy oni są tak głupi, że sami w to wierzą, ale wg nich, przegryw to wina przegrywa, a każdy normik to self-made man, który sam sobie zapracował na normalne życie. Przegryw powinien:
- czytać 50 książek rocznie
- chodzić 4x w tygodniu na siłownię
- 2x w tygodniu biegać
- pójść na kurs tańca
- zdrowo się odżywiać
- chodzić regularnie do barbera
- zrobić kurs programowania
- kupić nowe ciuchy
- kupić ładny pasek od spodni

I jeszcze sto innych wymagań. Próbowałeś to robić?

Tymczasem normikowi, który to pisze, a sam nigdy nie musiał się do tego stosować, wszystko w życiu przychodzi naturalnie, bo bardziej poszczęściło mu się na loterii genetycznej. Każdy się rodzi z innym zestawem cech i predyspozycji. Ale oni tego nie rozumieją lub rozumieją, ale chcą się lepiej poczuć, jak miłosierny Samarytanin, pisząc te swoje coachingowe bzdury. Każdy może się w czymś poprawić, ale tylko do pewnego stopnia, każdy ma swój sufit.

#przegryw
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moja-walka: Czemu tak generalizujesz ze z bluepillowcem od razu? A moze z kims kto mysli trzeźwo i realistycznie analizuje sytuacje bez emocji? Tutaj duza czesc ludzi podchodzi do zycia mocno negatywnie, emocjonalnie i z gory sie skresla nakrecajac karuzele s--------------a, nawet nie probuje czegos robic, czesc osob nawet sie nie myje. Wiec ""A co robisz, by wyjść z przegrywu?" to bardzo dobre pytanie, ale nie lepiej siedziec na tagu i
  • Odpowiedz
  • 2
@DzieckoNeo1997 ja czytam sporo książek, na tagu jest sporo czytelników, a i tak to nic nie daje w kwestii wypowiadania się, kreatywności itd.

@Leonard332211 to i tak nic nie daje

@marso96 tak, każdy taki ktoś to wielki myśliciel, który ma poziom IQ uprawniający do bycia w Mensie xd ja za mądry nie jestem, programowanie i wiele innych rzeczy przerasta mnie intelektualnie, ale ludzie piszący takie rzeczy też nie są
  • Odpowiedz
@moja-walka: Ale Ty histeryzujesz, wystarczy ze masz iq na poziomie srednim a pewnie masz, wiec nie ma co plakac - wiekszosc ludzi jest srednia i daja sobie rade, a ci co bardziej odwazni ktorzy nie boja sie porazki, to naprawde osiagaja sukcesy ...
  • Odpowiedz
@moja-walka robiłem to wszystko poza siłownią (zamiast tego były drążki), no i książek czytałem o połowę mniej. Bawiłem się w samorozwój kilka lat. Praca, kursy plus studia zaoczne z innej branży niż programowanie ale sam kurs programowania też zaliczyłem, nawet na kursie tańca byłem. No i efekt taki, że wylądowałem na tym tagu xD
  • Odpowiedz
@moja-walka: te rzeczy nie mają gwarancji powodzenia natomiast mają skłonić do pracy, znam wiele osób które nie muszą nic robić i mają wspaniałe wspierające dziewczyny,mnóstwo znajomych oraz dobrze płatną pracę - ja sam żeby cokolwiek mieć to muszę na to bardzo ciężko pracować, boli to bardzo będąc ostatnim w kolejce do czegokolwiek jednak wierzę w to że pracując nad soba i zwiększając pewność siebie uda mi się osiągnąć zakładane cele,
  • Odpowiedz
@moja-walka: Poza kursem programowania i czytaniem mniej ksiazek to w sumie zrobilem wszystkie te rzeczy i kazda z nich dala mi wieksze lub mniejsze korzysci w roznych aspektach zycia. Polecam.

PS Co ma loteria genetyczna do czytania ksiazek, dbania o siebie, czy nauki tańca? To sa rzeczy warte rozwijania niezależnie od wylosowanych kart.
  • Odpowiedz
@moja-walka: Czytanie książek to chyba jedna z głupszych porad jakie można dać przegrywowi.
Kupiłem i przeczytałem pierwszą książkę w 2017r i od tamtej pory staram się czytać ale idzie raz lepiej raz gorzej. Efekty? Jeszcze bardziej nie umiem w tzw small talk a normictwo mnie wnerwia bo jestem bardziej xD Dodatkowo odczuwam frustracje że ne mogę z kimś o tym co wyczytałem pogadac xD

Jak się ma brzydką mordę lub
  • Odpowiedz
@moja-walka: mi dało to tyle, że mam koleżanki ale na nic więcej z moim wyglądem liczyć nie mogę, przynajmniej narazie póki jestem młody xd
  • Odpowiedz
@moja-walka: Błąd poznawczy, przegryw może robić wszystko co wymienione i tak pozostanie przegrywem.

Czytanie książek? W czym to niby ma pomóc? W drenowaniu budżetu, czy częstych wizytach w bibliotece, gdzie cieć patrzy jak na złodzieja? Bo raczej nie w rozmawianiu z ludźmi.
Siłownia? No spoko jest zbić pionę z koksami, ale co z tego jak kończy się na 3 zdaniach a potem każdy robi swoje.
Bieganie? Bardzo fajne, najlepiej ze słuchawkami w uszach
  • Odpowiedz