Wpis z mikrobloga

Od dwóch dni boli mnie stopa nie do wytrzymania, poszłam do lekarza do starej jędzy na NFZ, ogólnie dziwna baba, takiego mam lekarza rodzinnego stwierdziła, że to "Dna moczanowa" i mam mniej żreć mięsa i pić. Problem pojawia się tutaj, że mięsa jem mało szczególnie specjałów które wymieniała , nie pije prawie wcale, mam 26 lat, wagę w niskiej normie BMI, ćwiczę lekko ale to robię. Pani w aptece pytała się czy tata potrzebuje jeszcze jakiegos żelu. Mówię, że ja i była zdziwiona. Do żadnego ortopedy, neurologa skierowania mi nie dała. Ja płaczę z bolu szczególnie w nocy, nie ma obrzęku ani innych śladów boli i praktycznie przestaje czuć pół stopy. Czy stara jedza, która mnie zwyzywała, za to że żyje się myli i powinnam się udać gdzieś prywatnie(bieda no ale co)? Martwię się że to coś z głową albo kręgosłupem. Szczerze to dużo palę(elektryk) i piję dużo kofeiny, poprostu u szczupłej i jakoś tak aktywnej kobiety mi się to nie klei. Jeszcze mam skoliozę taka z tych większych mocno widoczna #ortopedia #dnamoczanowa #medycyna #lekarz #lekarzpoz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jakotako111: Zero % i wszystko zniknie - na genetykę nie wpłyniesz. Pewnie na$(*@!#_a Cię duży palec u stopy (albo te okolice), nie? Dna moczanowa strasznie irytuje.
  • Odpowiedz
Od dwóch dni boli mnie stopa nie do wytrzymania, poszłam do lekarza do starej jędzy na NFZ, ogólnie dziwna baba, takiego mam lekarza rodzinnego stwierdziła, że to "Dna moczanowa" i mam mniej żreć mięsa i pić. Problem pojawia się tutaj, że mięsa jem mało szczególnie specjałów które wymieniała , nie pije prawie wcale, mam 26 lat, wagę w niskiej normie BMI, ćwiczę lekko ale to robię. Pani w aptece pytała się czy
  • Odpowiedz
@Jakotako111: zrób sobie badanie krwi, szybko, tanio, jak będziesz mieć podwyższony kwas moczowy, to dna na 100%. Jak Cię boli, to bierz ibuprofen albo naproksen, do tych zaleceń co wcześniej wymieniłaś dodaj picie dużej ilości płynów. Jak się odwadniasz, to jest większe ryzyko ataku.
  • Odpowiedz
zapomniałam dodać ważnej kwestii mam skoliozę i to duża.

@Jakotako111: Tymbardziej walcz o skierowanie do neurolog albo ortopeda kręgosłupa.

Jeśli drętwienie się nasila, masz osłabienie mięśni (np. opada Ci stopa, nie możesz jej unieść), albo tracisz czucie w większej części nogi → jedź na SOR, bo to oznacza silny ucisk na nerw, który trzeba pilnie zdiagnozować.
  • Odpowiedz
  • 0
@dr_Batman: a wiesz może jeśli wyjdzie jednak mimo wszystko ta dna, to czym się zainteresow?Dostalam i tak już leki na mocznik ale trzeba się przyjrzeć jakimś organom albo coś?. Przepraszam, że tak mecze dupę ale po 1 jestem robolem głupim, po drugie to naprawdę lekarz rodzinny muszę go szybko zmienić po którym ludzie wychodzą z płaczem stare babcie, które całe życie do niej chodzą ona dosłownie "nazwisko? ja:Kowalska sralska, nie
  • Odpowiedz
@Jakotako111: Dna moczanowa to dna moczanowa, i niektórych starszych osób może występować z innymi schorzeniami ale u młodych jest często samoistna. Weź leki, zastosuj dikofenak miejscowo albo jakiś nlpz doustnie i zastosuj dietę ubogopurynową. Ale jak wyżej zrób RTG stopy.
  • Odpowiedz