Od dwóch dni boli mnie stopa nie do wytrzymania, poszłam do lekarza do starej jędzy na NFZ, ogólnie dziwna baba, takiego mam lekarza rodzinnego stwierdziła, że to "Dna moczanowa" i mam mniej żreć mięsa i pić. Problem pojawia się tutaj, że mięsa jem mało szczególnie specjałów które wymieniała , nie pije prawie wcale, mam 26 lat, wagę w niskiej normie BMI, ćwiczę lekko ale to robię. Pani w aptece pytała się czy tata potrzebuje jeszcze jakiegos żelu. Mówię, że ja i była zdziwiona. Do żadnego ortopedy, neurologa skierowania mi nie dała. Ja płaczę z bolu szczególnie w nocy, nie ma obrzęku ani innych śladów boli i praktycznie przestaje czuć pół stopy. Czy stara jedza, która mnie zwyzywała, za to że żyje się myli i powinnam się udać gdzieś prywatnie(bieda no ale co)? Martwię się że to coś z głową albo kręgosłupem. Szczerze to dużo palę(elektryk) i piję dużo kofeiny, poprostu u szczupłej i jakoś tak aktywnej kobiety mi się to nie klei. Jeszcze mam skoliozę taka z tych większych mocno widoczna #ortopedia #dnamoczanowa #medycyna #lekarz #lekarzpoz
@Jakotako111: Zero % i wszystko zniknie - na genetykę nie wpłyniesz. Pewnie na$(*@!#_a Cię duży palec u stopy (albo te okolice), nie? Dna moczanowa strasznie irytuje.
Od dwóch dni boli mnie stopa nie do wytrzymania, poszłam do lekarza do starej jędzy na NFZ, ogólnie dziwna baba, takiego mam lekarza rodzinnego stwierdziła, że to "Dna moczanowa" i mam mniej żreć mięsa i pić. Problem pojawia się tutaj, że mięsa jem mało szczególnie specjałów które wymieniała , nie pije prawie wcale, mam 26 lat, wagę w niskiej normie BMI, ćwiczę lekko ale to robię. Pani w aptece pytała się czy
@Jakotako111: zrób sobie badanie krwi, szybko, tanio, jak będziesz mieć podwyższony kwas moczowy, to dna na 100%. Jak Cię boli, to bierz ibuprofen albo naproksen, do tych zaleceń co wcześniej wymieniłaś dodaj picie dużej ilości płynów. Jak się odwadniasz, to jest większe ryzyko ataku.
zapomniałam dodać ważnej kwestii mam skoliozę i to duża.
@Jakotako111: Tymbardziej walcz o skierowanie do neurolog albo ortopeda kręgosłupa.
Jeśli drętwienie się nasila, masz osłabienie mięśni (np. opada Ci stopa, nie możesz jej unieść), albo tracisz czucie w większej części nogi → jedź na SOR, bo to oznacza silny ucisk na nerw, który trzeba pilnie zdiagnozować.
@dr_Batman: a wiesz może jeśli wyjdzie jednak mimo wszystko ta dna, to czym się zainteresow?Dostalam i tak już leki na mocznik ale trzeba się przyjrzeć jakimś organom albo coś?. Przepraszam, że tak mecze dupę ale po 1 jestem robolem głupim, po drugie to naprawdę lekarz rodzinny muszę go szybko zmienić po którym ludzie wychodzą z płaczem stare babcie, które całe życie do niej chodzą ona dosłownie "nazwisko? ja:Kowalska sralska, nie
@Jakotako111: jak pracujesz na nogach po 12h to może być zapalenie rozcięgna, złamanie zmęczeniowe lub jeszcze coś innego. Tak tak wyżej napisali, weź coś przeciwzapalnego i idź na RTG stopy w pierwszej kolejności.
@Jakotako111: Dna moczanowa to dna moczanowa, i niektórych starszych osób może występować z innymi schorzeniami ale u młodych jest często samoistna. Weź leki, zastosuj dikofenak miejscowo albo jakiś nlpz doustnie i zastosuj dietę ubogopurynową. Ale jak wyżej zrób RTG stopy.
Pytanie do ludzi z Pomorza- kojarzycie czy są jakieś plaże gdzie mógłbym wjechać moim SUVem (Hyundai Tucson 2026 NX5 z Pleos Connect, napęd MHEV jak coś).
Wiem, że są parkingi, ale musiałbym podejśc z 50m na pieszo, a z auta miałbym bliżej.
@Jakotako111: Tymbardziej walcz o skierowanie do neurolog albo ortopeda kręgosłupa.
Jeśli drętwienie się nasila, masz osłabienie mięśni (np. opada Ci stopa, nie możesz jej unieść), albo tracisz czucie w większej części nogi → jedź na SOR, bo to oznacza silny ucisk na nerw, który trzeba pilnie zdiagnozować.
@dr_Batman: (-‸ლ)(-‸ლ)(-‸ლ)
źródło: Zrzut ekranu 2025-08-20 103506
Pobierz