Wpis z mikrobloga

@DziadLab: Szkoda czasu na dyskusje. Ktoś znowu tutaj nagonił temat i mędrcy go podchwycili a jedyne co potrafią w odpowiedzi na kontrargumenty to przedrzeźniać i wyzywać od obrońców jakby komukolwiek zależało na obronie majątku drugiej osoby.

Żaden nie potrafi odpowiedzieć
- ile wyniesie koszt wprowadzenia takiego systemu,
- skąd wziąć rzeszę rzeczoznawców na wycenę każdej nieruchomości
- ile powinien wynosić ten podatek i
  • Odpowiedz
@DziadLab czyli tobie się wydaje, że koszta bez końca można przerzucać na najemcę? Wszelkie rewolucje i pogromy w historii wynikały z takiego naiwnego myślenia jak twoje. Poza tym najemca może ci nie zapłacić ani złotówki na najem a wszelkie ruchomości z mieszkania sprzedać/zniszczyć. I co mu zrobisz?:)
  • Odpowiedz
@ThinkBackwards: A to wiem, że szkoda. Ale zawsze zabawnie jest popatrzeć jak gdzieś tam na arenie pokrzykują populistyczne hasełka zgodnie z naszym polskim, patriotycznym, narodowym "nieważne jak ja mam. Ważne, żeby somsiad miał gorzej".
  • Odpowiedz
@DziadLab: jeśli wejdzie dla posiadaczy np. od 3-5 mieszkań w górę to rzeczywiście skutkiem powinnien być powrót tych mieszkań na rynek w pewnym stopniu. Jeśli kataster będzie dotyczył wszystkich nieruchomości to będzie tak jak piszesz, mieszkanie jest dobrem koniecznym więc wzrost cen tego dobra nie ogranicza podaży, więc zapłaci najemca
  • Odpowiedz
@DziadLab:

Tylko od mieszkań?

Nie, od domow tez. I wszyskitch lokali sluzacych m.in. do mieszkania (czyli lokale uzytkowe nie). Czy ludzie mieszkaliby w lokalach uzytkowych? Kary za to sa juz teraz, trzeba ja tylko podniesc - zarowno dla wlasciciela jak i uzykownika.

Czy od gruntów i
  • Odpowiedz
czyli tobie się wydaje, że koszta bez końca można przerzucać na najemcę?

@donatien-de-sade: Nie. Nie wydaje mi się tak. Oczywiście w pewnym momencie najemca nie zapłaci, bo nie będzie miał z czego. A co do tego czasu? Pójdzie mieszkać w kartonie?

Poza tym najemca może ci nie zapłacić ani złotówki na najem a wszelkie ruchomości z mieszkania sprzedać/zniszczyć. I co mu zrobisz?:)

A słyszał kiedyś o czymś takim jak Kodeks
  • Odpowiedz
jeśli wejdzie dla posiadaczy np. od 3-5 mieszkań w górę to rzeczywiście skutkiem powinnien być powrót tych mieszkań na rynek w pewnym stopniu.

@Microbiusz: Nie. Te mieszkania nigdzie nie powrócą. Napiszę Ci dlaczego.
Koszt założenia i utrzymania sp. z o.o. w Polsce jest bliski 0.
Co robię, jeśli mam powiedzmy 100 mieszkań? Zakładam 50 spółek, do każdej z nich wprowadzam dwa mieszkania. I zgadnij, ile podatku zapłacę?
  • Odpowiedz
@DziadLab: To szeroki temat, ale koszt utrzymania spółki po pierwsze nie jest równy zero. Pełna księgowość i zabawy z KRS-em to naprawdę problem. coś o tym wiem, nie wierze że ktoś potrafi się faktycznie w 700 zł za spółkę wyrobić. Jeśli ktoś ma 5 mieszkań i będzie miał konkurować z wynajmującym mieszkania bez katastra, czyli posiadającymi 4 mieszkania i mniej to nie będzie się to opłacało.

Inną sprawą oczywiście jest
  • Odpowiedz
Nie, od domow tez. I wszyskitch lokali sluzacych m.in. do mieszkania (czyli lokale uzytkowe nie). Czy ludzie mieszkaliby w lokalach uzytkowych? Kary za to sa juz teraz, trzeba ja tylko podniesc - zarowno dla wlasciciela jak i uzykownika.

Pierwszy błąd. W lokalu użytkowym jak najbardziej można mieszkać. Jest tylko zakaz pobytu stałego. A wychodząc od tego to już wystarczy właściwie skonstruowana umowa najmu, żeby ewentualny najemca tylko sobie narobił problemów.

Od dzialek budowlanych tak.
  • Odpowiedz
@DziadLab dlaczego miałby mieszkać w kartonie skoro mieszkanie ma? Musisz zrozumieć, że prawo to kwestia umowna między ludźmi, w sytuacjach ekstremalnych przestaje obowiązywać. O ile małą grupę ludzi da się utemperować to ogólnopolskie przerzucenie wszystkich kosztów na najemców sprawi, że ludzie przestaną płacić. Nie ma takiej siły zbrojnej w Polsce żeby ze wszystkimi zrobić porządek jak wyjdą na ulice.
  • Odpowiedz
Dlaczego akurat dwa lata?

@DziadLab: Bo musi miec jakis czas na sprzedaz bez podatku zeby nie zniechecac go zbytnio do nowych inwestycji z powodu zwiekszonego ryzyka.
2 lata mi sie wydawalo ok, ale jak ktos powie ze 1,5 i ma jakies arguemnty to moze 1,5. A moze 3? Moze 3. Dluzej byloby juz zbyt latwa proba obejscia tego wszystkiego.
  • Odpowiedz
To szeroki temat, ale koszt utrzymania spółki po pierwsze nie jest równy zero.

Napisałem, że jest bliski 0.

Pełna księgowość i zabawy z KRS-em to naprawdę problem.

Przy takiej skali to nie jest żaden problem. Wszystkie kwestie związane z KRS są za darmo. Księgowość? 100zł/mc system i bez problemu można ogarnąć samemu.

coś
  • Odpowiedz
@PetalMind: rentierzy po prostu przerzucą podatek na wynajmujących / kupujących. Ludzie potrzebują gdzie mieszkać, więc łykną wszystko tak jak dają się ruchač przez gastronomie obecnie
  • Odpowiedz
@PetalMind: na logike lewaku: rentierowi za mieszkanie każą zapłacić 5tys rocznie podatku (przykład). Jak myślisz kto go zapłaci? No ty lewaku co wynajmujesz. A wiesz dlaczego? Bo wszyscy rentierzy podniosą ceny a ty wynajmować musisz. Nie będzie tańszej opcji.
  • Odpowiedz
dlaczego miałby mieszkać w kartonie skoro mieszkanie ma?

Nie ma. To, że tymczasowo w nim mieszka niewiele oznacza.

Musisz zrozumieć, że prawo to kwestia umowna między ludźmi, w sytuacjach ekstremalnych przestaje obowiązywać.

A to ciekawostka.

O
  • Odpowiedz