Wpis z mikrobloga

Kurde no... Drugi dzień już walczę sam ze sobą. Kupować iPada 11, czy nie kupować?
Z jednej strony chciałym. Z drugiej - cały czas zastanawiam się "po co mi on".

W sumie to jedyne zastosowanie jakie dla niego widzę to "maszyna do pisania" w domu.

Treści multimedialne to konsumuję na telefonie.
Czytam na kindlu.

Jedyna rzecz, której mi brakuje to coś, co pozwoliłoby mi napisać jakiś dłuższy tekst (bo pisać na telefonie z głębi serca nienawidzę) w domu. W sumie mam etui do tabletu z klawiaturą, więc tablet wydaje się całkiem spoko rozwiązaniem.
Z drugiej strony - prawie 2 tysiaki za coś, co będę używał sporadycznie? Średnio mi się uśmiecha tak zupełnie uczciwie mówiąc. Jedyne, co jeszcze byłoby w stanie ten wydatek jakoś usprawiedliwić to możliwość odpalenia na nim Affinity Photo czy tam innego Designer, jeżeli będzie potrzeba szybkiego ogarnięcia jakiejś grafiki.

Co robić? Jak żyć? Jak usprawiedliwić przed samym sobą wydatek?

#apple #ipad #tablet
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DziadLab: przy dzisiejszych smartfonach to tablet nadaje się jedynie do oglądania filmów - i to nie w domu na kanapie, bo tam jest tv a na kiblu smartfon, tylko w podróży, dla dzieciaków w samochodzie, w miejscach gdzie coś robisz - prasowanie, kuchnia, ze sprzętem cardio.
  • Odpowiedz
  • 0
@niegwynebleid: srututu. To weź spróbuj na telefonie napisać jakiś dłuższy tekst mając obok okno z innym dokumentem albo stroną internetową :)

Napiszę jeszcze raz - telefon w żaden sposób nie nadaje się w moim przypadku do pisania niczego więcej niż wiadomość długości sms.
  • Odpowiedz
@DziadLab: tablet też się nie nadaje. Do pisania używa się klawiatury. Najlepiej w pełnej szerokości.
Co wcale by mnie nie zaskoczyło, to jakiej mx keys dające się podpiąć pod androida na twoim telefonie.
Ja osobiście jestem wentylatorem drużyny PC - żadne laptopy jak nie jesteś studentem - tylko prawdziwy piecyk z ekranem 27+, klawiaturą i myszką.
  • Odpowiedz
@DziadLab: tablet srednio do pisania, mam 11 pro m4, i oprocz prywatnych rzeczy co robie, tak kompletnie nie uzywam :D notatni jedynie jeszcze o. Ale po Twoim wpisie widze, ze juz chyba lepiej na air 13 m1 wydać kase niz ipad. Moje zdanie. Sorry ze nie poparłem, ale jak dla mnie jak nie masz dzieci i nie robisz dlugich tras czy notatek na studia i inne to bez sensu wydatek
  • Odpowiedz
  • 0
@niegwynebleid: No i mam piecyk. Nawet dwa ekrany 34". Wystarczy? :) Tylko to mam u siebie w biurze. W sumie to nawet mam też laptop z dwoma ekranami.

Ale czasami wieczorem w domu mam ochotę albo potrzebę napisania jakiegoś dłuższego tekstu. Oczywiście - teoretycznie mógłbym podpiąć klawiaturę do telefonu i w ten sposób pisać. Ale jednak odrobinę większy ekran z możliwością jednoczesnych dwóch okien byłby przydatny.

Mógłbym też kupić kolejny
  • Odpowiedz
@DziadLab: rozumiem, jednak dla mnie zbędny wydatek, chyba, że masz kase i możesz wydać bez mrugnięcia okiem to bierz śmiało :) Ale skoro się zastanawiasz to znaczy że szukasz głosu rozsądku xD nie no moje zdanie takie żeby odpuścić. jak ma być do tekstów pisania wolalbym laptop. Albo idz sobie gdzieś do ispota i zobacz jak Ci sie pisze, jak Ci to lezy itp. może akurat się polubicie na dłużej.
  • Odpowiedz
@DziadLab ja wybrałem galaxy tab s10 fe bo ma większy ekran, dostajesz rysik i w promocji case z klawiaturą, resztę urządzeń mam Apple ale jakoś dałem radę się przestawić, wcześniej miałem iPada 7 generacji ale rozbiłem ekran a naprawa kosztuje tyle co używany
  • Odpowiedz
  • 1
@mchmjszk: Galaxy Tab (tylko nie pamiętam który. wydaje mi się, że 10+) to miałem przez chwilę. I tylko przekonałem się, że tablety z Androidem to nadają się w moim przypadku najwyżej do czytania wiadomości. Serio. Kto i do czego tego w ogóle używa? Przede wszystkim współpraca z fizyczną klawiaturą... Powiedzmy, że była słaba.

Ostatecznie zrobiłem coś jeszcze innego. Kupiłem tani, używany Surface Go 2. I jak na razie spełnia w
  • Odpowiedz
@DziadLab kurde, zmartwiłeś mnie bo jeszcze czekam na klawiaturę xd w sklepie na wystawie działał spoko,
Ja używam do mega prostych rzeczy, notatek, tabelek, wystawiania faktur i bankowości, chyba z raz oglądałem coś na netflixie
  • Odpowiedz
  • 2
@mchmjszk: Powiem tak - przerobiłem z 5 różnych tabletów z androidem w karierze. Żaden nie nadawał się do tego, aby zastąpić komputer. Nawet w podstawowych zastosowaniach. I tutaj nawet ten słynny tryb DEX w Samsungu był... No po prostu nie nadawał się

O iPadzie pomyślałem głównie ze względu na ipados 26. Podobno daje radę... Ale ostatecznie stwierdziłem, że nie będę ryzykował tylko po to, żeby kolejne urządzenie przeleżało nieużywane pół
  • Odpowiedz