Wpis z mikrobloga

Z dnia na dzień zostałem właścicielem maltańczyka. Ciotka poważnie zachorowała i stało się jak się stało, długa historia. Doradźcie proszę w kilku kwestiach bo jestem trochę przestraszony. Za 2 tygodnie wracam do pracy i ten szczeniak będzie musiał zostawać 7 godzin sam, a obecnie chodzi za mną wszędzie. Nawet do kuchni jak po kanapkę idę. Mam dom z ogrodem. Postawiłem mu kojec w salonie z gryzakami, kocykiem jego, wodą itp. Próbuję uczyć żeby zostawał tam sam i na kilka minut się udaje. Później skubaniec wyskoczył przez niego (kojec 60 cm wysokości). Z drugiej strony przecież nie zamknę psa w kojcu metr na metr na tyle godzin. Jak wy to robicie? Pytanie zasadnicze. Czy możliwe jest w tak krótkim czasie ten temat ogarnąć żeby nie zrobić psu nic złego? No i gdzie ma iść za potrzebą jak nas nie będzie -maty? Jeść też tak średnio chce. Trochę ziarenek z ręki złapie. Z miski nie chce i tyle. Karmę dostałem od ciotki suchą. Ma wszystkie szczepienia itd. Śpi na legowisku obok naszego łóżka na półpiętrze.
Edit. 5miesiecy ma.

#maltanczyk #psy #pies #zwierzeta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KasparowGaming: krótka obsługa psa:
wydzielaj mu jedzenie (odpowiednio do jego wagi), nie zostawiaj pełnej miski na cały dzień, bo będzie wybrzydzał. Możliwe też, że tęskni za właścicielką, dlatego nie je.
Komendy za jedzenie powinny go trochę rozruszać. Najważniejsza komenda Twojego psa to przywołanie.
Nie nadużywaj jego imienia, nie wołaj co chwile Kajtuś, Kajtuś, Kajtuś, bo będzie miał znieczulice - jak masz dzieci to tym bardziej ich tego naucz.
Ludzie zostawiają psy w
  • Odpowiedz
@KasparowGaming znajdź lokalnego dobrego behawioryste COAPE żeby minimalizować straty. Treningu samotności w 2 tygodnie nie zrobisz, może w 2 miesiące... Pozostaje pomyśleć o petsittingu pomocy kogoś z rodziny
  • Odpowiedz
@uytx: Karmę je "Farmina N&D White Dog Adult Mini Sea Bass". Wstaję z nim 5.20, idę do ogrodu i czekam aż zrobi sikupę. Zazwyczaj to nie działa jak tylko wrócę do domu to wali na podłogę (wcześniej udawało mu się na matę). Później wsypuję w miskę trochę karmy ale o tylko powącha i idzie dalej. Za 2 godziny próbuję znowu i coś z ręki zjadł i wreszcie z miski kilka
  • Odpowiedz
@KasparowGaming i jak chcesz przyspieszyć trening toaletowy to nagradzaj za sikanie i kupę na zewnątrz, chwal i dawaj smaczki. Z mniejszym siurem to bym nagradzał też na matę w domu ale 5mc to już duży szczeniak zwłaszcza małej rasy
  • Odpowiedz
@KasparowGaming: Karma dla dorosłego psa dla szczeniaka? () Pomyślałbym nad zmianą karmy na coś jednak dla szczeniaka, może być tak, że ona mu nie smakuje. Smaczki je chętnie czy też wybrzydza? Może też być, że tęskni. Jak stoi z treningiem? Możesz spróbować kupić mu mate węchową, rozsypać tam karmę i to go zmotywuje do jedzenia. Co robisz jak załatwi się w domu?
  • Odpowiedz
@uytx: W nazwie wkradł się błąd. Przekopiowałem zły artykuł. Oczywiście podaję wersję dla szczeniaków. Smaczki bardzo chętnie je, ale oczywiście nie daję ich dużo żeby za bardzo ich nie polubił. A może daję za mało? Nagroda za wyjście na smyczy, założenie szelek i od czasu do czasu za trafienie na matę. Z treningiem to w sumie nie wiem jak stoi bo robię wszystko metodą prób i błędów na podstawie tego
  • Odpowiedz
@KasparowGaming: Złota zasada to smaczki i dodatki powinny wynosić około 10% dziennego zapotrzebowania kcal psa. Niereagowanie jest ok, karanie psa nic nie da. Jak masz kogoś to pomocy to dużo pomaga jak jedna osoba sprząta a druga natychmiast wychodzi z psem na trawę. Chwal psa za załatwienie się na zewnątrz, możesz nawet dać smaczka. Przewidywanie siku/kupy nie jest takie trudne jak się wydaje. Bardzo młode szczeniaki muszą się załatwić po
  • Odpowiedz