Wpis z mikrobloga

#klimatyzacja #klimatyzator

Hej,

Ze względów konstrukcyjnych nie mogę zainstalować typowej klimatyzacji, więc mam taką przenośną - z rurą którą wywalam na zewnątrz przez uszczelkę na drzwi balkonowe. Ale ona się i odlepia, przy wietrznej pogodzie szeleści, przy zamknięciu wszystkich okien i odpaleniu klimy ciśnienie ją wciska do pomieszczenia, generalnie jest mało praktyczna.
Czy dałoby radę ją zastąpić pleksą (ok. 230x70 cm)? Też przyklejaną od zewnątrz na jakąś dwustronną taśmę bezbarwną, ale może jest to bardziej trwałe? Dziurę na wylot rury w tym zrobić to żaden problem.
Utero - #klimatyzacja #klimatyzator

Hej,

Ze względów konstrukcyjnych nie mogę zains...

źródło: IMG_20250818_173623

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Utero jak rozglądasz się po balkonach to nikt nie ma klimy? u mnie też jest zakaz ale każdy to olewa bo przy takich temperaturach nie da się po prostu życ
  • Odpowiedz
@Utero: Słabe rozwiązanie.
Najpierw schładza powietrze
Potem je zasysa z pomieszczenia żeby je podgrzać i wypuścić na zewnątrz.
A podciśnienie zasysa jeszcze ciepłe powietrze z zewnątrz pomieszczenia.
  • Odpowiedz
@Utero:
5cm szerokości nie widziałem.
Ale nawet na twojej instrukcji jest podane "1.5m"

(Toshiby np montujesz prawie że pod sufitem i wszystko śmiga xD)
Jedynie w instrukcji masz napisane jak należy umieścić płytę na ścianie na jednostkę i uwaga, to tylko po to aby jednostka
  • Odpowiedz
Tak jak kolega wyżej odpisał, możesz odprowadzić skropliny do baniaka.

@rossecki: A gdzie ja do kurly nedzy pisalem o skroplinach?

Pisalem o odlegosciach od przeszkod. 2,3 od podlogi i 0,2 od sufitu. GDZIE TAM MOWA O SKROPLINACH?

Dostales screena z instrukcji montazu. Napisz do producenta o skroplinach.
  • Odpowiedz
@gorzki99: Znowu obróciło.
Do ciebie była wypowiedź o 1.5m ( ͡° ͜ʖ ͡°) do @Utero o skroplinach.

No spoko. Ale to że jeden producent tak podaje to nie znaczy że żadnej klimatyzacji nie da się zamontować
  • Odpowiedz
@rossecki: Oczywiscie ze nie. nawwet w tym co zapodalem masz przyklad (nie dotyczy art cool). Ale wiekszosci nie zamontujesz w wielkiej plycie jesli chcesz sie trzymac wytycznych producenta.
  • Odpowiedz