Aktywne Wpisy
nowszyja +579
Za zabicie dwóch kobiet 1,5 roku (będzie przez to mógł zamienić to na dozór elektroniczny), za zabicie strusia 4 lata xD I żeby nie było, nie bronie tego zwyrola od strusia, ale kara dla adwokata od "trumny na kółkach", to naplucie na twarz rodzinom ofiar. A poniżej jak sędzią bronił (!!!) oskarżonego:
#polska #prawo #samochody #polskiedrogi
#polska #prawo #samochody #polskiedrogi
źródło: HCqBR27XMAAeG3o
Pobierz
Wygryw_z_wyboru +34
Po ponad 3 latach oczekiwania dostałem w końcu telefon z Kruka. Zdziwiłem się bo chodziło o model który zamówiłem niedawno (kwiecień 2025), Oyster Perpetual 36. Podobno to była druga sztuka w tym rozmiarze którą otrzymał salon przez te 11 miesięcy. W rozmiarze 41 nie dostali do tej pory ani jednego.
Czekam jeszcze na DJ 36 (listopad 2023) i GMT GRNR (kwiecień 2024).
Myślałem już że trafiłem do nich na czarna listę bo 3 lata
Czekam jeszcze na DJ 36 (listopad 2023) i GMT GRNR (kwiecień 2024).
Myślałem już że trafiłem do nich na czarna listę bo 3 lata
źródło: 1000202769
Pobierz

Jak tam wasze emerytury?
Wiecie, że jak mieliście "Ulgę na start" i "Mały ZUS", to nie liczą się wam lata do emerytury? Myślicie, że pracowaliście 5 lat i coś z tego będzie? No to nie.
https://youtu.be/u19w5NqsPWI
"praca na B2B to odkladanie na IKE/IKZE a nie bycie okradanym przez ZUS"
Na IKE i IKZE to mało kto z moich znajomych odkłada. ;)
Im wiecej masz na umowie tym roznica wieksza. Wiec masz z czego odkladac. Im wiecej na umowie tym zus bardiej dostaje "po uszach" :)
@mk321: Tak z ciekawosci (serio bez ironii) na czym polega to oplacanie przy 8k? Ja praktycznie cala kariera zawodowa (20 lat) na UoP. Z jednym epizodem 1,5 roku na UZ. Raczej przy 8k bym sie nie pchal w B2B.
Tylko ze co z urlopem, narzedziami, ubraniami itp. Pewno mozesz se cos tam w koszta powrzucac jak jestes na B2B ale czy wychodzisz na tym do przodu? Co z chorobowym?
@gorzki99 Jak przechodzisz z UoP na B2B to zyskuje tylko Janusz, a Ty tracisz. Jest dokładnie tak jak napisałeś, a jak jest inaczej to B2B służy do ukrycia stosunku pracy i mogą Ci podważyć to ładnie to co zaoszczędziłeś w podatkach oddasz.
Jak wspomnialem pracowalem 1,5 roku na UZ. UZ spelniala wszelkie warunki UoP. Ale miala w umowie jedno magoczne zdanie dzieki ktoremu sad moglby czy mi
@gorzki99: Może ale wtedy będzie to tak naprawdę UOP i można to spokojnie podważyć.
@BreathDeath: No to Ci napisalem ze nie mozna. Wystarczy jedno magiczne zdanie w umowie :D
Chyba nie wiesz jakie wiec pomoge (jak to bylo w mojej
@BreathDeath: To po kiego grzyba ta umowa?
Moja UZ miala wszystkie znamiona UoP:
Praca w
@BreathDeath: Na jakiej podstawie? Jestem na B2B i umawiam sie z toba ze napisze ci na przyklad program. W 3 miesiace. W umowie jest zapis ze co 2 tygodnie mam dawac feedback z postepow. Ale jest tez napisane ze raz na czas trwania umowy nie musze tego robic. Czyli
@BreathDeath: No to tu tez masz platny urlop. 2 tyg moge robic nic. A zaplacone za zlecenie bedzie.
No ale moze sie nie dogadujemy bo inaczej do tego
Z urlopem/chorobowym to zależy. Są trzy opcje:
- Jesteś młody i głupi, nie masz urlopów/chorobowych tylko chcesz kasę już i nie umiesz liczyć. Janusz cię wykiwał i masz mniej niż miałeś. Nawet jak sobie pomyślisz, to "po co mi 20 dni urlopu, jak mogę te dni pracować i mieć