Aktywne Wpisy

maybe +184
Mirki, "fachowcy" kładli mi listwy przypodłogowe. Generalnie wyszło super, no ale - narożniki - zdjęcia w komentarzach. Mówili, że się nie dało tego materiału równo ściąć na 45 stopni i żebym sobie zamówił zaślepki, bo tak będzie lepiej wyglądać. Sęk w tym, że producent nie oferuje do tego konkretnego modelu zaślepek. Jakieś pomysły, jak to zamaskować? Kleili Mamutem, więc raczej nie oderwę. Myślałem wypełnić luki Mamutkiem, wygładzić go jak wyschnie i nakleić
źródło: IMG_4496
PobierzCzy są jakieś fastfoody w Krakowie, które są czymś innym niż frytki, zapiekanka, kebab, pizza, kiełbaska z nyski i jest to coś z prostych składników bez masy chemikaliów - jak najmniej przetworzone. Coś co można zjeść na ulicy czyli też nie stołówka.
#krakow #jedzenie #kebab #pytaniedoeksperta
#pytanie
#krakow #jedzenie #kebab #pytaniedoeksperta
#pytanie

#inwestycje #inwestowanie
@pokey: mam taką koncepcję, ale z drugiej strony mam na tyle dochodów, że wypełniam IKE i mam rachunek maklerski poza IKE też, więc daję IKE rosnąć
@wincenty1 no jakby ruszyło, to pewnie trzymałbym tam ~100 k pln na siebie i żonę i cieszył się nieopodatkowaną dwyidendą, ale jakoś nie wierzę w sprawczość MinFin, kiedy sam pomysł zajął im tyle czasu.
@pokey: Chodzi o zyski? xD
Ja póki co gram na tylko na IKE, mam zamiar dorzucić też coś na IKZE ale może wstrzymam się do przyszłego roku, zobaczę co z tym OKI
1. Wypełniać limit IKE najpierw kupując jakieś etf all world acc
2. Po kilku latach zmienić na etf dywidendowe distributing
3. Wypłacać kwote równa dywidendzie (albo@i nie)
I zastanawiam się czy krok 3 jest bardziej opłacalny niż na zwykłym maklerskim i czymś trudnym proceduralnie w jakimś xtb
Nawet jak masz acc to możesz sprzedaż kilka akcji i wypłacić to co potrzebujesz. Przynajmniej opłatę za przewalutowanie tylko raz ponosisz.
Mogę w tej chwili przeznaczyć około 10% zarobków. Wiem, że mało ale chcę się wyzbyć petli na szyi w postaci hipoteki. Przy IKZE miałbym o 32% więcej kapitału do inwestowania, ale irytuje mnie
@pepedros: polecam IKE na bossa. 3 przewalutowania w roku bez prowizji a później dywidendy wpadają na konto walutowe, więc nie ma tylu przewalutowań. Tylko prowizje za zakupy i sprzedaż
@pokey: z góry sobie załóż, że pieniędzy z IKZE nie ruszysz do 65rż, bo inaczej 1/3 pójdzie na podatek. Jeżeli masz na tyle dochodów, że tych pieniędzy na IKZE nie tkniesz to nie ma przeszkód.
Jeżeli ma to być bezobsługowe to rozsądnym wydaje się IKE/IKZE w bossa. Masz tam 3x w roku
Jeszcze pytanie, czy jeśli będę miał etf typu distributing to mogę sobie po prostu raz do roku to „co wydystrybuowaly” wypłacić? Oczywiscie ten etf opakowany w ike