Wpis z mikrobloga

Czy korzysta ktoś z Was z #ike jako "normalnego" rachunku maklerskiego? W sensie, że nie mamy zamiaru chomikować tam pieniędzy aż do 60 roku życia? Jeśli wszytsko dobrze rozumiem, to w momencie spieniężenia części portfela ike to zapłacimy tylko podatek belki od części wypłaty liczonej jako propocja zysku do zainwestowanego kapitału. W międzyczasie nie musieliśmy odprowadzać 19% od już zrealizowanych inwetsycji. Pozostaje pytanie czy jest to coś trudnego do zrealizowania w praktyce.
#inwestycje #inwestowanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy korzysta ktoś z Was z #ike jako "normalnego" rachunku maklerskiego?

@pokey: mam taką koncepcję, ale z drugiej strony mam na tyle dochodów, że wypełniam IKE i mam rachunek maklerski poza IKE też, więc daję IKE rosnąć
  • Odpowiedz
  • 0
@OsSikorskiego: ale założenia potwierdasz?
@wincenty1 no jakby ruszyło, to pewnie trzymałbym tam ~100 k pln na siebie i żonę i cieszył się nieopodatkowaną dwyidendą, ale jakoś nie wierzę w sprawczość MinFin, kiedy sam pomysł zajął im tyle czasu.
  • Odpowiedz
czy jest to coś trudnego do zrealizowania w praktyce.

@pokey: Chodzi o zyski? xD

Ja póki co gram na tylko na IKE, mam zamiar dorzucić też coś na IKZE ale może wstrzymam się do przyszłego roku, zobaczę co z tym OKI
  • Odpowiedz
  • 0
@pepedros zyski to wiadome, że najłatwiejsza część zabawy xd. A całkiem serio to chciałem tak:
1. Wypełniać limit IKE najpierw kupując jakieś etf all world acc
2. Po kilku latach zmienić na etf dywidendowe distributing
3. Wypłacać kwote równa dywidendzie (albo@i nie)
I zastanawiam się czy krok 3 jest bardziej opłacalny niż na zwykłym maklerskim i czymś trudnym proceduralnie w jakimś xtb
  • Odpowiedz
@pokey: ja gram 100% na GPW, bo to najlepsze wykorzystanie IKE przy wysokich dywidendach. Ale nie bardzo widzę sens distributing (raz że płacisz za przewalutowanie za dywidendę, a dwa płacisz drugi raz przewalutowanie za zakup nowych jednostek etf).

Nawet jak masz acc to możesz sprzedaż kilka akcji i wypłacić to co potrzebujesz. Przynajmniej opłatę za przewalutowanie tylko raz ponosisz.
  • Odpowiedz
@pokey: a co do opłacalności ike nad rachunkiem maklerskim to tak, opłaca się. Nawet jeżeli wypłacisz przed 60rż to płacisz jedynie 19% od uzyskanych zysków. Dopóki nie wypłacisz to nie płacisz podatku. Każde przewalutowanie (przynajmniej w teorii) powinno być zaliczane jako koszt, a więc i pomniejszać podatek.
  • Odpowiedz
  • 0
@pepedros: a ogólnie bo widać, że nie głupio piszesz, to może coś doardzisz zbłakanemu inwestorowi. Chciałbym robić to jak najbardziej pasywnie, więc jakiś tani ETF all wrold moim przyjacielem jest, ale nie wiem w co to opakować.
Mogę w tej chwili przeznaczyć około 10% zarobków. Wiem, że mało ale chcę się wyzbyć petli na szyi w postaci hipoteki. Przy IKZE miałbym o 32% więcej kapitału do inwestowania, ale irytuje mnie
  • Odpowiedz
raz że płacisz za przewalutowanie za dywidendę, a dwa płacisz drugi raz przewalutowanie za zakup nowych jednostek etf)

@pepedros: polecam IKE na bossa. 3 przewalutowania w roku bez prowizji a później dywidendy wpadają na konto walutowe, więc nie ma tylu przewalutowań. Tylko prowizje za zakupy i sprzedaż
  • Odpowiedz
Miałem też pomysł trzymać IKZE dla córki, a zwrot podatkowy inwestowac w IKE i traktować to jako źródło dochodu.

@pokey: z góry sobie załóż, że pieniędzy z IKZE nie ruszysz do 65rż, bo inaczej 1/3 pójdzie na podatek. Jeżeli masz na tyle dochodów, że tych pieniędzy na IKZE nie tkniesz to nie ma przeszkód.

Jeżeli ma to być bezobsługowe to rozsądnym wydaje się IKE/IKZE w bossa. Masz tam 3x w roku
  • Odpowiedz
  • 0
@pepedros ikze z założenia miałoby być wianem dla córki, akurat jak będę mieć 65 lat to wejdzie w dorosłość. Do ruszenia w razie potrzeby mam poduszkę z RODow no i to IKE miałoby być taką składową budżetu domowego.
Jeszcze pytanie, czy jeśli będę miał etf typu distributing to mogę sobie po prostu raz do roku to „co wydystrybuowaly” wypłacić? Oczywiscie ten etf opakowany w ike
  • Odpowiedz
@pokey: tak, w IKE masz dostępne zwroty częściowe, sam deklarujesz ile chcesz wypłacić i w jakim momencie, nie ma limitów. Wtedy broker sam potrąca od tej wypłaty podatek procentowo do zysków i dostajesz kwotę netto. Zwroty częściowe możesz zrobić tylko do sumy wpłat własnych.
  • Odpowiedz