Rozaważam kupno kursu od Bartosza Kity Akademia QA. Ma pakiet back to school TypeScript/Playwright UI/API z 3,5k na 1,3k. Od jak testować, ten sam pakiet kosztuje 3.5k. Czy wie ktoś coś czy materiały od Akademia QA są konkretne? Czy idzie sie z nich realnie nauczyć testów automatycznych? Pracuje jako tester manualny, 2,5 exp. W jednym projekcie rocznym, robilem dodatkowo UI testy automatyczne TypeScript/Playwright, ale szczerze nie czuje sie pewnie na tej płaszczyźnie, potrzebuje odświeżyć i poszerzyć wiedze, plus cert by się przydał na Ln i CV. Będę wdzięczny za wszelkie tipy. #qualityassurance #qa #testowanieoprogramowania #testyautomatyczne #szkolenia
@lorroy66: raz miałem dostęp do jego kursu z api, chłop leci po ogólnikach i nawet nie próbuje dotknąć bardziej złożonych rzeczy, podejrzewam że inne kursy wyglądają podobnie, nie polecam
@lorroy66: Dogadaj się z pracodawcą, niech Ci to zasponsoruje - nie będzie szkoda jak okaże się słaby. Ja kiedyś robiłem ten jego kurs z API i moim zdaniem był spoko (dla laika).
@lorroy66: Nie znam tego kursu, ale skoro już w jakimś projekcie rocznym pisałeś automaty, to pewnie coś liznąłeś i za wiele pewnie z tego kursu się nie dowiesz, bo pewnie tam będą podstawy podstaw. Ja widzę po sobie, że sporo mi dało przeglądanie różnych projektów na jakimś githubie - przyglądanie się jak ktoś inny dany problem rozwiązał lub jak, ktoś inny coś kiepsko napisał :D Jak piszesz w JS/TS, to
@lorroy66: Polecam dokumentacje, jest bardzo dobrze napisana. Osobiście nie widzę sensu takiego kursu (chyba że w pakiecie masz parę godzin jakiś konsultacji 1 na 1)
@lorroy66: Playwright to framework jak kazdy inny. Ucz się TSa, czytaj dokumentacje, rozwiązuj problemy na bieżąco pisząc testy. I tyle, nie ma innej drogi. W ogole co to za strona kursu, nawet nie ma zadnego sylabusa, nic kompletnie.
Pomijam juz fakt, ze taki QA a ma bugi na stronie :D (np z widoku kursu nie wrocisz juz do strony, bo w navbarze sobie podlinkowuje obecny adres pod logo :) )
@pasta_alla_carbonara: szewc bez butów chodzi @lorroy66 ja się wyleczyłem z takich kursów. To przeważnie to samo co w dokumentacji ale opakowane przez kogoś na slajdy. Podstaw js/ts nauczyć z się z YT za darmo. Jak zacząć w playwright też masz filmy od tych dwóch wariatów. Potem dlubiesz coś sam i pytasz się kolegów czy to wygląda. Jak już będziesz w stanie coś naklepać to wkrecasz się do projektu i
Czy wie ktoś coś czy materiały od Akademia QA są konkretne? Czy idzie sie z nich realnie nauczyć testów automatycznych?
Pracuje jako tester manualny, 2,5 exp. W jednym projekcie rocznym, robilem dodatkowo UI testy automatyczne TypeScript/Playwright, ale szczerze nie czuje sie pewnie na tej płaszczyźnie, potrzebuje odświeżyć i poszerzyć wiedze, plus cert by się przydał na Ln i CV.
Będę wdzięczny za wszelkie tipy.
#qualityassurance #qa #testowanieoprogramowania #testyautomatyczne #szkolenia
Pomijam juz fakt, ze taki QA a ma bugi na stronie :D (np z widoku kursu nie wrocisz juz do strony, bo w navbarze sobie podlinkowuje obecny adres pod logo :) )
źródło: Screenshot 2025-08-18 at 12.29.22
PobierzPodstaw js/ts nauczyć z się z YT za darmo. Jak zacząć w playwright też masz filmy od tych dwóch wariatów. Potem dlubiesz coś sam i pytasz się kolegów czy to wygląda. Jak już będziesz w stanie coś naklepać to wkrecasz się do projektu i