@G06DbT no popatrz, byłem nad kilkoma morzami na południu Europy i poza Polską nigdzie nie widziałem parawanów i człowieka na człowieku. Nawet jak jest dużo ludzi na plaży to tak się rozkładają, żeby nie tłoczyć jeden na drugim i w Polsce taki widok już by oznaczał "słaby sezon" ( ͡º͜ʖ͡º)
W Polsce też można znaleźć spokojne miejsca, ale jakimś dziwnym przypadkiem większość Polaków woli toczyć
@troglodyta_erudyta: a ja widziałem, więc co to za wyznacznik? Parawany to nie jest polski pomysł, i nie dziwię się ludziom, którzy je stosują jako ochronę przed wiatrem.
@troglodyta_erudyta Na plaży bywam rzadko, chociaż samochodem mam niecałą godzinę jazdy, jednak parawan w bagażniku leży i czeka. Nie chodzi by odgrodzić się od innych, tylko przez wiatr, które potrafi skutecznie zepsuć plażowanie. Porywa rzeczy, sypie piaskiem, mocno chłodzi. To ostatnie jest istotne poza sezonem - w maju był upał, pojechałem do Białogóry. Ponad kilometr spaceru z parkingu w pełnym słońcu, naprawdę warunki jak w sierpniu. Po dojściu na plażę -
@G06DbT: no widzisz a ja byłem w oostende z kilka razy i ani razu nie widziałem by ktoś odgradzal się forteca wieśniaku xD jak już to z jednej strony skąd akurat wiatr wieje a teraz wracaj walić konia do swojej wielkiej polski w wielkiej płycie xdd
nigdzie nie widziałem parawanów i człowieka na człowieku.
@troglodyta_erudyta: no spoko, a skąd zdjęcie wrzuciłeś? Władysławowa czy innego obleganego miejsca? I z kiedy? Bo przecież nie z długiego, gorącego weekendu kiedy to nad wybrzeże zjeżdżają turyści, miejscowi i 'zamiejscowi' ? Prawda? Prawda?
W każdym państwie znajdziesz zatłoczoną plaże, albo na co dzień, albo w konkretne dni. No ale narracja o polakach stłoczonych jak sardynki musi się zgadzac, prawda?
@troglodyta_erudyta: Byłem w sobotę na plaży w Świnoujściu. Ratownik chyba pierwszy raz siedział i prowadził quada, ponieważ w pewnym momencie z niego spadł, pasażer próbował ratować sytuacje i też zleciał. Rozpędzony quad wjechał w plażowiczów, którzy leżąc za parawanem niczego się nie spodziewali. Także ten... gdyby nie parawan nic by im się pewnie nie stało :)
@lvbie_placki: Parawany jako coś złego to takim zakutym łbem jak ty wyborcza i TVN mógł wmówić jako coś złego i POLACKIEGO i WIEŚNIACKIEGO. A ty taki nie jesteś ty jesteś nowoczesny z wielkiego miasta xD
Powód parawanów jest prosty: polskie wybrzeże nie jest gorące i dominują na otwartym Bałtyku wiatry północne i północno zachodnie. Niesamowite nie? Że ludzie chcą się ochronić przed wiatrem na otwartym terenie bo to nie upalna
#baltyk #morze #wakacje #polska
źródło: temp_file97017165979423278
PobierzNawet jak jest dużo ludzi na plaży to tak się rozkładają, żeby nie tłoczyć jeden na drugim i w Polsce taki widok już by oznaczał "słaby sezon" ( ͡º ͜ʖ͡º)
W Polsce też można znaleźć spokojne miejsca, ale jakimś dziwnym przypadkiem większość Polaków woli toczyć
@lvbie_placki pewnie ci, co na plażach mają często wiatr 25-50 km/h
a teraz wracaj walić konia do swojej wielkiej polski w wielkiej płycie xdd
https://www.skylinewebcams.com/de/webcam/belgique/flandres/ostend/ostend.html
https://www.skylinewebcams.com/de/webcam/italia/toscana/isola-elba/isola-elba-cavoli.html
I pierwsza z góry w Polsce https://debki.webcamera.pl/
https://ostrowo-plaza.webcamera.pl/
@troglodyta_erudyta: no spoko, a skąd zdjęcie wrzuciłeś? Władysławowa czy innego obleganego miejsca?
I z kiedy? Bo przecież nie z długiego, gorącego weekendu kiedy to nad wybrzeże zjeżdżają turyści, miejscowi i 'zamiejscowi' ? Prawda? Prawda?
W każdym państwie znajdziesz zatłoczoną plaże, albo na co dzień, albo w konkretne dni.
No ale narracja o polakach stłoczonych jak sardynki musi się zgadzac, prawda?
@lvbie_placki: co jest złego w parawanach, weź mi wytłumacz? Ale czymś konkretniejszym niż 'hur dur parawwaning, polaki cebulaki'?
Bo dla mnie to idealna ochrona przed wiatrem (bo jednak pogoda nie zawsze jest idealna) i pewna granica dla dzieci. Gdzie więc minusy?
kto robi fortece z parawanu po za polakami? wiatr nad polskim morzem wieje z każdej strony?
Ratownik chyba pierwszy raz siedział i prowadził quada, ponieważ w pewnym momencie z niego spadł, pasażer próbował ratować sytuacje i też zleciał. Rozpędzony quad wjechał w plażowiczów, którzy leżąc za parawanem niczego się nie spodziewali. Także ten... gdyby nie parawan nic by im się pewnie nie stało :)
Powód parawanów jest prosty: polskie wybrzeże nie jest gorące i dominują na otwartym Bałtyku wiatry północne i północno zachodnie. Niesamowite nie? Że ludzie chcą się ochronić przed wiatrem na otwartym terenie bo to nie upalna
źródło: IMG_1659
Pobierz