Wpis z mikrobloga

Widzę trochę gorzej wieczorami i będę chciał kupić sobie okulary do jazdy samochodem. Jak zakładam okulary mojej mamy (parametry w zdjęciu) widzę dużo lepiej. Ciekawi mnie co ma największy wpływ na poprawę widzenia- te minusy, astygmatyzm czy antyrefleks. Pisze ten post bo nie wiem czy dopłacać do tego antyrefleksu.

#okulistyka #optometrysta #okulary #wzrok
Turkotka - Widzę trochę gorzej wieczorami i będę chciał kupić sobie okulary do jazdy ...

źródło: att.wSLbhKELHOu77iQwcGEV5Y5npUgsI2zBEBp3noe-Xt8

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Turkotka antyrefleks nie ma żadnego wpływu na samą korekcję wady wzroku, ale akurat przy wieczornym/nocnym prowadzeniu może się przydać bo redukuje dziwne efekty świetlne powodowane przez odbijanie się światła od szkieł, poprawia kontrast widzenia i wzrok się mniej męczy niż w szkłach bez powłoki. Wadę ma taką że oksy wyglądają na ciągle brudne bo lepiej widać na nich każdy syf :p
  • Odpowiedz
@Turkotka: Wszystko. Antyrefleks zapewnia przejrzystość soczewki i zmniejsza efekt oślepienia. Do jazdy samochodem są specjalne antyrefleksy, które trochę bardziej wygaszają odblaski i lekko podbijają kontrast. Polecam rozwiązanie Essilor Streetlife lub Hoya EnRoute (tutaj jest specjalny materiał soczewki, bardziej zażółca).
  • Odpowiedz