Wpis z mikrobloga

#dieta #zdrowie dobrym pomysłem jest dodawanie oliwy z oliwek do płatków owsianych celem podniesienia kaloryki? Jak jadłem z 8-9 łyżek to mi się spać zaraz chciało, a teraz sypie 5 łyżek płatków i 4 łyżki oliwy i jest z tym trochę lepiej. Płatki gotuje na wodzie, a potem dodaje skyr więc białko też się zgadza.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PawelZP: jeżeli chcesz tylko podbić kcale to można też inne rzeczy dodać np. jakieś owoce, awokado, orzechy, a jak mało białka to trochę prochu
  • Odpowiedz
@PawelZP: jeśli zasypiasz po posiłku który nie ma prozapalnego składu, głównie chodzi o dużą podaż nasyconych, to najpewniej oznacza,że albo posiłek jest w ogóle za duży, albo ty musisz raczej robić redukcję, a nie jeszcze dobijać kaloryczność.
Za sedacje po posiłku odpowiada najczęściej wzrost stanu zapalnego, są jeszcze inne czynniki, ale zakładam że akurat w tym wypadku nie o to chodzi. Jeśli z posiłkiem jest wszystko ok to znaczy, że
  • Odpowiedz
  • 0
@Inozythol: niedługo będę robić badania krwi (jak co roku profilaktycznie). Próby wątrobowe, lipidogram, CRP zawsze w normie. Co jeszcze można zbadać z krwi? Jedynie zawsze mam bardzo nisko ferrytyne, która jest albo trochę powyżej dolnego zakresu, albo trochę poniżej. Się zastanawiam czy to nie pasożyty.

Mam 188cm wzrostu i ważę 76kg więc gruby nie jestem. Można jakoś sprawdzić ten trzewny tłuszcz?
  • Odpowiedz
@PawelZP: dexa scan, albo współczynnik whr który najlepiej sprawdzić i tak na czczo po sraniu. Więc możesz to już jutro zrobić.

Z badań pewne wskazówki dadzą glukoza na czczo i trojglicerydy.

Jeśli to nie to, to posiłek może albo przekracza chwilowe zapotrzebowanie ergo jest za duży. Albo ma za wysoki IG, ale u w pełni sprawnej metaboliczne osoby to i wypicie szklanki cukru nie powinno jakichś rewelacji wywoływać. Tak czy siak zmniejszenie
  • Odpowiedz