Wpis z mikrobloga

#ps5 #tv #konsole #ps5pro #sony #lg #samsung

Witam Mirki!
Planuje sobie kupić ps5pro, będzie to moja pierwsza konsola i chciałbym do tej konsoli wybrać sobie odpowiedni telewizor. Czytałem już setki opini OLED vs QLED, że OLED lepszy niż QLED aczkolwiek telewizory OLED są podatne na tzw. wypalanie. Samsung za to wydał jakieś wersje z NEO QLED gdzie wypalanie się jest praktycznie zerowe. Ktoś z graczy poleci jakiś konkretny telewizor pod konsole ?
Pozdrawiam
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chora-glowa bierz OLEDA. QLED to nie OLED, to rodzaj LEDa. QD-OLED jest spoko.
Bierz LG C4 lub Samsung S90D. Jak za drogo - LG B4. Jak Cię stać - w tym roku najlepszy jest chyba LG G4, a jak masz bardzo słoneczny salon to Samsung S95F.
  • Odpowiedz
@chora-glowa oled czy qled to jedno, a obsługa grania to odrębny temat.
musi być obsługa VRR (czyli zmienna ilość klatek) i ALLM czyli tryb małego opóźnienia obrazu.
większość telewizorów to ma, ale np. tylko na jednym porcie HDMI i to na dodatek tylko na porcie ARC, gdzie mógłbyś chcieć akurat podłączyć soundbara. więc się zainteresuj.
  • Odpowiedz
@chora-glowa: stary, nie bierz 55 cali, to jest maluszek
65 to absolutnie minimum, 75 jest juz git ale im wiecej tym lepiej
jak stoisz przed dylematem mniejszy oled czy wiekszy ale z gorszymi kolorami to bierz wiekszy
wiadomo ze OLEDy fajniej odwzorują kolory ale to nie jest az taka diametralna roznica
a za po tym malo jest gier(i nie tylko gier) ktore sa "dobrze pokolorowane" zeby błyszczeć na OLEDZie
nie sugeruj sie tymi bredniami w
  • Odpowiedz
@aleroc pozwolę sobie się nie zgodzić. nie chodzi tylko o kolory ale o poziom czerni. wiele gier tworzy klimat właśnie przez to że scenerie są ciemne.
na oledzie czerń będzie zawsze czarna, ale jeśli chodzi o qledy to one wytwarzają czerń poprzez wygaszanie tła (local dimming, miniled, różnie się to nazywa).

tylko problem jest taki że w trybie GRA bardzo często ten local dimming jest wyłączany i wtedy czarne kolory robią
  • Odpowiedz
@PotwornyKogut: nie no racja, ja mam na codzien do czynienia z dwoma rodzajami wyswietlaczy
tylko OLED potrafi wygasic pixel do egipskich ciemnosci i roznice widac golym okiem
ALE
wiesz co jeszcze bardziej sie rzuca w oczy? ogromny ekran rodem z sali kinowej w twoim salonie
wiem ze w internecie jest duzo OLEDowych purystow dla ktorych dobry telewizor zaczyna sie od 10000 nitow ktorzy naklaniaja na mniejsze pudlo bo roznica w
  • Odpowiedz
@aleroc ja właśnie należę do tych których wystraszyło wypalanie i kasa za iled. mam bravię 65" ze strefowym wygaszaniem, kupiłem ją w pełni świadomie, wiedząc że to kompromis.
więc głównie chodzi o to żeby klient był świadomy co wybiera, a wybrać nie jest łatwo, zwłaszcza jak się nie ma portfela bez dna
  • Odpowiedz
Jeśli do gier to tylko LG C3 OLED. Nie słyszałem, żeby ktoś miał wypalenia. Samsung przegrywa jakością i ceną. Jeśli Qled to TCL C855/C8K i może któryś Samsung
  • Odpowiedz