Wpis z mikrobloga

To jutro muszę podjąć decyzje dotyczącą formy zatrudnienia. Ta forma zatrudnienia będzie obowiązywała do końca roku 2025.

Branża: Marketing
Obecnie nie prowadzę działalność, jestem bezrobotny

Pracodawca proponuje 18,000 brutto, albo 18,000 netto na b2b.

Co wybrać:
- umowa o pracę
- umowa zlecenia
- umowa o dzieło
- własna działalność
- inkubator

Co wyjdzie najkorzystniej dla mnie?
Jestem już w drugim progu podatkowym.
Te same benefity niezależnie od formy zatrudnia.
Od nowego roku przechodzę na umowę o pracę (muszę)

#praca #podatki #b2b #przedsiebiorca #proframista15k #ekonomia #ksiegowosc
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jakie oszustwo…

@Artur89isss: jeśli to ta sama praca, w takich samych ramach formalnych, to b2b będzie oszustwem - ukrywaniem stosunku pracy. Możesz poczytać kodeks pracy (UoP) i kodeks cywilny (b2b) albo po prostu znaleźć odpowiedni tekst w necie ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Artur89isss: Będzie to twojego pracodawcę kosztowało dużo więcej, możesz pójść na dobrze płatne L4, więcej ci się odłoży na emeryturę (a hojna waloryzacja w ZUS jest lepsza niż zwroty z inwestycji giełdowych xD). Odpowiedzialność za błędy do trzykrotności pensji (na jdg nieograniczona), ochrona sądu pracy (na jdg tylko sąd cywilny na twój koszt).

Do tego jak koledzy wyżej pisali - formalna nielegalność JDG bo jest to stosunek pracy.
  • Odpowiedz
@Artur89isss: Na UoP pracodawcę kosztujesz o dużo wiecej niż 18k brutto, bo dochodzi jego część brutto, urlopy wypoczynkowe, L4 i mnóstwo jakiś mniejszych przywilejów i dupochronów. Gdyby był fair, i to by było 18k brutto na UoP vs ~22-24k netto na b2b to spoko, ale w takim razie wybierz UoP.

Gorzej jeśli pracodawca nie doprecyzował, i to chodzi o jego brutto a nie Twoje - nie będę zdziwiony gdyby tak
  • Odpowiedz
  • 0
@KonradM: tylko ja mam te same warunki - l4, multisport, płatny urlop przy wybraniu opcji b2b. Może głupio zrobiłem, wybrałem inkubator i z tych 18k netto zostanie mi około 16,5kz
  • Odpowiedz
@Artur89isss: w takiej kwocie uop lepsze. Zbijesz drugi próg 10k wpłatą na Ikze jak chcesz oszczędzać a kto wie może autorskie kup 50% by ci dali. Dodatkowo to około 4k składki emerytalnej 2k twoje i 2k pracodawcy
  • Odpowiedz