Wpis z mikrobloga

Co o tym myślicie? Ja nie uważam, że praca to niewolnictwo. Nikt nie rozkazuje pracować a już w szczególności na pełen etat po 8 godzin. Tylko skąd ta osoba ma dostęp do internetu, iPhona, pieniądze na nowe ubrania czy na paznokcie. Pracuje się po to, żeby mieć za co żyć. Jeśli ktoś uwaza, że to niewolnictwo to niech żyje i je podstawowe produkty na koszt podatników.

#praca #pracbaza #neet #korposwiat #januszex #kolchoz #bezrobocie
pemo212 - Co o tym myślicie? Ja nie uważam, że praca to niewolnictwo. Nikt nie rozkaz...

źródło: temp_file1806625424925677602

Pobierz
  • 110
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tylko skąd ta osoba ma dostęp do internetu, iPhona, pieniądze na nowe ubrania czy na paznokcie.

@pemo212: Z niewolniczej pracy męża ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Nie pójdziesz to pracy to umrzesz z glodu, a bez kapitału początkowego powodzenia w zakładaniu firmy

@lubisz_sok_to_sok_maj_kok: Hmmm czyli dotarlo ze pracowac to jednak trzeba? Lepiej pozno niz wcale.

Znam conajmniej kilka osob ktore poszly na swoje. I nie mowie tu o slynnym 2B2 i tyraniu u janusza. I zrobily to bez jakiegos kapitalu poczatkowego. Jednemu kumplowi po prostu drugi pozyrowal jakiestam fundusze z urzedu na otwarcie firmy. Drugi poszedl
  • Odpowiedz
@gorzki99 dofinansowania z urzędu czy z unii to w większości przypadków dotacje bezzwrotne, ale potrzeba mimo wszystko żeby je dostać, wkład rzędu 20% wzwyż na start.
Jeśli chodzi o podzyrowanie przez znajomego, to powodzenia jeśli biznes nie wypali. Serio uważasz że każdy kończy z sukcesem w biznesie?
  • Odpowiedz
@gorzki99: znajdź kapitał dla osoby na etacie pracującej w formie wsparcia bezzwrotnego jak np kpo dla horeca. Fundusze z urzędu pracy są dla bezrobotnych nie dla ludzi pracujących.
  • Odpowiedz
Fundusze z urzędu pracy są dla bezrobotnych nie dla ludzi pracujących.

@Alfiarz: No a gdzie problem? Kumpel zwolnil sie z naszej firmy i poszedl na swoje. Zeby rozkrecic firme potrzebowal kasy ktora dostal z urzedu (nie wiem czy z UP czy z innego ale z jakichs funduszy). Musial tylko znalezc kogos kto mu pozyruje. To mu inny kumpel z firmy podpisal (znaja sie lata). Minely 2 lata, kumpel utrzymal firme
  • Odpowiedz
@gorzki99 no nie są, napisałem właśnie ze musisz mieć hajs na start. Powodzenia jak bez miliona chcesz otworzyć coś co będzie prosperowało. W takim przypadku musisz mieć 200k wkładu własnego. Dolicz koszta pracowników, bo za dotacje nie możesz opłacić ich wynagrodzeń

Powiedz może ile firm już tak rozkręciłeś skoro to takie banalne?
  • Odpowiedz
@lubisz_sok_to_sok_maj_kok: Ja zadnej bo za leniwy jestem. Cenie sobie UoP bo musze dostac kase czy robota jest czy jej nie ma. 20 lat sie sprawdza to nie bede nic zmienial.

Ale jak napisalem wyzej - kumpel sie zwolnil i otwarl swoje. Za uja ebanego nie mial miliona (ani 200k). Poszedl po dotacje do urzedu i zaczal dzialac na swojej dzialalnosci. Na brak pracy czy zarobki nie narzeka. Akurat ten nie
  • Odpowiedz
Wiadomo, mam zły mindset xD P---------e na poziomie MLMów z tiktoka. Jak wiadomo w obecnym systemie KAŻDY może być bogaty

@HeinzGuderian: nie może i nie będzie, i zalezy co to bogactwo. Chcielibyscie obcinac gorze, no ok, tylko kto wezmie odpowiedzialnosc za np forme budujaca drogi, gdzie zatrudnia kilka tysiecy pracownikow i robi zlecenia za miliardy? Ktos za 7k netto na msc? Otworz czlowieku beret bo od tego ograniczonego p------o sie
  • Odpowiedz
@gorzki99: No jest problem kto ma większe ryzyko bankructwa człowiek na etacie otwierający biznes + dostałby z urzędu 50-100k gdzie może dołożyć kapitał z etatu jak nie idzie dg i jescze nie jest na etapie który by przynosił duże dochody czy bezrobotny który dostał 50-100k ale stracił etat?
  • Odpowiedz
@HeinzGuderian: Grasz kartami jakie dostałeś ale to też nie jest tak, że się nic nie da zrobić. Gdzie są te fortuny sprzed 100 czy 200 lat? dalej istnieją ale już dawno nie są największe, ich miejsce zajęli nowi ludzie, z większymi ambicjami, silniejszym charakterem, lepszym pomysłem. Tak to się toczy. Z resztą aby godnie żyć nie trzeba do razu unicorna stworzyć. Większości ludzi aby żyć na naprawdę fajnym poziomie wystarczy
  • Odpowiedz
  • 0
@pemo212 problem w tym że większość ludzi stać na iphona thermomixa. Nawet stać na rower za 50k a mieszkanie często jest nie osiągalnym mażeniem. Szczególnie jak chce się mieć miejsce na potomstwo zanim się pojawi.
  • Odpowiedz
@HeinzGuderian: No i co proponujesz w zamian? Otrzymujesz też na starcie "niesprawiedliwe" geny, wygląd, inteligencję.
Wybić i ograbić bogaczy można - juz nie raz to robiono, ale co zrobisz z ryjem?
  • Odpowiedz