Wpis z mikrobloga

• 1
@Chuopijak nie jesteśmy firmą/ importerem czy zakładem rozlewczym. Jesteśmy Pasieką która kontroluje lekarz weterynarii, u którego jesteśmy zgłoszeni i od którego mamy zezwolenie na SB (sprzedaż bezpośrednią) oraz RHD (rolniczy handel detaliczny) nasz numer weterynaryjny to 04635633
  • Odpowiedz
@wojti1830: boski nektar a tak się niemiło składa, że ja akurat chciałem od pszczoły. I wisi mi fajne logo, zastanawiam się czy może być miut nieniektarowy (bo tu piszo że nektarowy więc może są nienektarowe, np. z opony jelcza), od lipy to kicham i słoik masz brzydki. I usuń konto. Ale miód daj bo chciałbym narzekać że się lepi i śmierdzi pszczelą dupą.
  • Odpowiedz
  • 3
@Chuopijak wszystko pszczoły na jedną roślinę na pewno nie latały. Bada się ilość pyłku kwiatowego w danym miodzie, oraz smak, zapach, barwę i date kiedy był dany miód "produkowany"-np: rzepak kwitnie kwiecień/maj a lipa w czerwcu/lipcu
  • Odpowiedz
  • 1
@anularuskawaii W dużym skrócie: Wkłada się miód który zaczął krystalizować do maszyny która ma takie wiertła/łopaty. I cyklicznie 15min maszyna miesza miód, rozbijając kryształki które są, lub się tworzą w miodzie, i potem 45 min maszyna stoi, aż zaczną się tworzyć kolejne kryształki. Miesza się tak długo, aż kryształki przestaną się tworzyć (u mnie zazwyczaj proces trwa jakieś 5-7dni) i miód ma konsystencję przypominająca majonez. Łatwo się go smaruje, jest miękki
  • Odpowiedz