Wpis z mikrobloga

@gacek_w: nie cena MATLABa tylko toolboxów rozwala mózg najbardziej :D

ale jak nie potrzebujesz koniecznie wersji komercyjnej to wersja "Home" Matlaba i toolboxów to są grosze w porównaniu z tym co narzędzie oferuje

jak koniecznie potrzebujesz komercyjnej wersji to nie patrz na ceny na stronie w $$$ tylko skontaktuj się z Polskim dystrybutorem
  • Odpowiedz
@gacek_w a uchylisz rąbka tajemnicy, gdzie tego potrzebujesz?
Zawsze możesz postawić jakiś system RT i skrobnąć parę równań w Cpp. Jeżeli obliczenia nie są jakieś mega złożone to nawet python ogarnie.
No i pytanie czy bardziej skupiasz się na medium czy samym obiekcie?
  • Odpowiedz
  • 0
a uchylisz rąbka tajemnicy, gdzie tego potrzebujesz?

@kartofel: Symulacja dynamiki Układu Słonecznego i lotów międzyplanetarnych statków kosmicznych. Mam już prototyp w C++, strasznie prymitywny: uwzględnia tylko Słońce, Ziemię i Księżyc i pojedynczą rakietę o stałej geometrii i masie początkowej: https://github.com/jradlak/OFSim

Plan mam taki, żeby zrobić to porządnie w Matlabie i Simulinku i dwie opcje:
a) Zintegrować symulację dynamiki w Simulinku z kodem C++ do wizualizacji 3D i interakcji
  • Odpowiedz
@gacek_w i dlaczego potrzebujesz RT?
Zobacz jak ci będzie wychodziła symulacja w pythonie. Bo to co na chwilę obecną potrzebujesz,spokojnie ogarniesz w kilka minut. Poputaj jakiegoś LLMa o kod. Jako pierwszą wersję prototypową spokojnie wystarczy.
Czy to projekt hobbystyczny, na studia czy coś zawodowo?
  • Odpowiedz
@gacek_w: Przede wszystkim bardzo ciekawy pomysł.

Zgadzam się z @kartofel - nie za bardzo rozumiem do czego konkretnie potrzebujesz Matlaba ani tym bardziej RT. Z czym konkretnie masz problem? Z implementacją fizyki?

To mi wygląda na projekt hobbystyczny, więc w takich przypadkach chodzenie na skróty jest bez sensu moim zdaniem. Nie zabieraj sobie przyjemności xD. To co robisz, wygląda przypomina "ambitny / indie gamedev". Znajdziesz mnóstwo konretnych porad na
  • Odpowiedz
  • 1
@groman43: Dzieki za dobre słowa, przydadzą się :)

Tak, to projekt hobbystyczny i historia jego powstawania, to istna sinusoida skrajnych emocji i motywacji...

Obecnie mam największy problem z fizyką, a konkretnie z takim zamodelowaniem dynamiki układu słonecznego i lotu rakiety, aby dało się zrobić te wszystkie słynne manewry: orbity transferowe Hofmanna, asysty grawitacyjne, orbity geostacjonarne, geosynchroniczne, itp. I żeby wynikało to bezpośrednio z symulacji fizyki newtonowskiej, a nie z jakiś skryptów, itp..
  • Odpowiedz
Obecnie mam największy problem z fizyką, a konkretnie z takim zamodelowaniem dynamiki układu słonecznego i lotu rakiety, aby dało się zrobić te wszystkie słynne manewry: orbity transferowe Hofmanna, asysty grawitacyjne, orbity geostacjonarne, geosynchroniczne, itp. I żeby wynikało to bezpośrednio z symulacji fizyki newtonowskiej, a nie z jakiś skryptów, itp.. If you know what I mean.

@gacek_w: To mi wygląda jak powrót do książek, ogarnięcie tego jak wygląda to konkretnie od
  • Odpowiedz
  • 2
To mi wygląda jak powrót do książek, ogarnięcie tego jak wygląda to konkretnie od strony fizycznej i równań matematycznych, a potem implementacja tego. Innymi słowy, kupa dobrej zabawy.

@groman43: Pełna zgoda: przeczytałem już kilka książek, najpierw oczywiście wszystkie rozdziały Resnicka dot. mechaniki, trochę Feynmana wykładów z Fizyki, ale z nich niewiele wynika ponad zaawansowany program Fizyki dla szkół średnich. Pierwsza dość pomocna pozycja: Fizyka Programistów Gier Dawid M. Bourga, z
  • Odpowiedz