Wpis z mikrobloga

O sytuacji w IT najlepiej świadczy sytuacja mieszkaniowa programistów - poznałem setki programistów i większośc z nich siedzi na wynajmie. Ci co mieli własne mieszkanie to albo kupili za gotówkę gdy byly tanie albo bogaci rodzice.

Znam wielu programistów 10 lat expa po 25k netto na b2b i się kisza na wynajmie 30m2 za 4000zł xDD Dlaczego? bo mało kto da tak niestabilnej życiowo osobie kredyt, nie mówiąc o tym że na b2b zdolność kredytowa jest zerowa, a mało która firma da cywilizowane UoP

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elo_kebab: Chcesz mi powiedzieć, że wy żyjecie płacąc 4000zł za 30m2? to chyba na jakimś Śródmieściu w Warszawie. Nie wierze, że ktoś płaci taki hajs za kawałek łożka do spania xDDDD. Zarabiając 25k miesięcznie kupujesz własne mieszkanie nawet za 1mln zł po jakiś 6 latach za gotówkę. Wogóle rozbraja mnie taka kwota. Ja zarabiam dużo mniej a właśnie wykańczam sobie dom 170m2 na działce 44a na podkarpaciu xDDD Co z
  • Odpowiedz
Po to zarabiamy fajny hajs żeby komfortowo żyć, a nie gnić w jakiejś klitce xD

@ziomus13: trzeba się zgodzić
tylko życie na podkarpaciu 100km od miasta wojewódzkiego to nie jest komfortowe życie
  • Odpowiedz
O sytuacji w IT najlepiej świadczy sytuacja mieszkaniowa programistów - poznałem setki programistów i większośc z nich siedzi na wynajmie. Ci co mieli własne mieszkanie to albo kupili za gotówkę gdy byly tanie albo bogaci rodzice.

@elo_kebab: to jest sample bias, ja poznałem kolegów to większość miała chaty, niektórzy dwie. czy to coś dowodzi? raczej nie. ty poznałeś takich ludzi, ja takich.
  • Odpowiedz
@some_ONE: No to jest komfortowe życie. Wszystko jest w zasięgu ręki co potrzeba. Reszta przez neta do zakupu. Chcesz wyjść na pole się pochillować proszę bardzo. Masz ochotę na ognisko, wychodzisz z domu. Chcesz poleżeć na polu się poopalać, otwierasz tylko drzwi. Jak to nie jest komfortowe życie to co nim jest? Mieszkanie w kurniku z brakiem jakiekolwiek prywatności?
  • Odpowiedz
nie mówiąc o tym że na b2b zdolność kredytowa jest zerowa

@elo_kebab: Miałem wyliczaną zdolność kilka tygodni temu. B2B. na ryczałcie. Nie jest ona zerowa.
  • Odpowiedz
poznałem setki programistów i większośc z nich siedzi na wynajmie.

@elo_kebab: Wow. Co za moc argumentu. Może od razu tysiące i ze wszystkimi robiłeś wywiad, czy mają swoje M czy wynajem? Pracowałem w wielu firmach, ale dobrze znałem zwykle może kilkadziesiąt osób. A ty setki i znasz ich sytuacje mieszkaniową. Naprawdę godne podziwu i brzmi legitnie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz