Wpis z mikrobloga

Czy tylko mnie doprowadza do szału to, że w dzisiejszych czasach 95% napojów zamiast samego cukru, zawiera słodziki żeby dać mniej cukru a było tak samo słodkie? Nienawidzę posmaku słodzików. W sumie z napoi gazowanych to się ostała chyba tylko CocaCola ale kto wie jak długo. Niech zrobią napoje po prostu mniej słodkie a nie wciskają to g---o, którego nie da się pić. Ale chyba muszę być w mniejszości, skoro nie ma jak dotąd jakiegoś wielkiego oburzenia wśród konsumentów, a proces ten trwa od kilku lat.

#jedzenie #picie #napoje #niewiemjaktootagowac #kiciochpyta

Czy tolerujesz słodziki w napojach?

• Tak, nie czuję różnicy między słodzikiem a cukrem 24.6% (14)
  • Tak, chociaż czuję różnicę 40.4% (23)
  • Nie 35.1% (20)

Oddanych głosów: 57

• 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niedorzecznybubr: Nie piję fanty, odkąd dodają do niej słodziki; to już z kilkanaście lat będzie.

Ale chyba muszę być w mniejszości, skoro nie ma jak dotąd jakiegoś wielkiego oburzenia wśród konsumentów

Po Pepsi jadą na FB za dodawanie słodzików. Na Wykopie też. #pepsi
  • Odpowiedz
pewnie, lepiej zlikwidowac caly socjal, wyjsc z UE, przywrocic 12h dzien pracy i robote w sobote, a jak nie masz kasy to gnij pod mostem, a o zasilkach zapomnij ;) Kazdy kraj i jego obywatele na tym swietnie wychodzili.

@pasta_alla_carbonara: piękny chochoł, nigdzie tego nie zasugerowałem. Zresztą pisałem, że nie jestem przeciwko publicznej służbie zdrowia.
  • Odpowiedz
@niedorzecznybubr: Jak się przyzwyczaisz,. przestaje to robić istotna różnicę - grunt aby zacząć, bo jedno i drugie ma słodki smak, a posmak słodzika po czasie słabnie. A zaoszczędzone kalorie pozwolą zmniejszyć bebech i widmo problemów na przyszłość. Jakoś k---a te same osoby nie mają problemu z tym, że p--o jest gorzkawe i podlatuje rzygowinami, albo że w---a jest cierpka, gorzka i w ogóle smakuje jak g---o. Ah piwerko, wódeczka, już
  • Odpowiedz
przestaje to robić istotna różnicę - grunt aby zacząć, bo jedno i drugie ma słodki smak, a posmak słodzika po czasie słabnie

@Inozythol: nieprawda, bardzo długo zmuszałem się do picia coli zero i nigdy nie zaczęła mi smakować. To kwestia genetyki (tzn. wyczuwanie różnicy)
  • Odpowiedz
. Jakoś k---a te same osoby nie mają problemu z tym, że p--o jest gorzkawe i podlatuje rzygowinami, albo że w---a jest cierpka, gorzka i w ogóle smakuje jak g---o.

@Inozythol: Jak to "te same"? Gdzieś pisałem o tym że mi smakuje p--o albo w---a?
  • Odpowiedz
ktos im redukuje cukier w napojach

@pasta_alla_carbonara:
Ty naprawdę myślisz, że on jest redukowany ze względów prozdrowotnych? xD Słodzik jest po prostu tańszy od cukru. Tak jak syrop g-f. Trzeba pamiętać, że organizm reaguje na konkretne smaki oczekując konkretnych rzeczy. Umami powoduje, że będzie oczekiwać białka zwierzęcego. Słodki, że dostanie cukru. W momencie gdy tego nie dostanie po prostu zjesz więcej ¯\(ツ)/¯.
  • Odpowiedz
@niedorzecznybubr: Nigdy nie będzie 1:1, ale z kim nie rozmawiam i sam pamiętam jak zaczynałem pić napoje zero, to miałem mordę pełną metalicznego posmaku, a czasem ta intensywna słodycz przechodziła w goryczkę.
Dziś tego nie ma. Nadal wiem, że to jest słodzik, ale wszystko jest kwestią przyzwyczajenia i świadomości. Po co mam pić kalorie w płynie, skoro to samo mam bez konsekwencji.
  • Odpowiedz