Wpis z mikrobloga

Mirki, noszę się z zamiarem kupna segmentu z poddaszem "nieużytkowym", do adaptacji. Jestem bardzo zainteresowany jego adaptacją pod jaskinię, jednak bardzo mnie martwi, że będą tam nieżyciowe warunki - chodzi oczywiście o temperaturę w lecie. Czy ktoś ma takie doświadczenie, że z powodzeniem takie poddasze zaadaptował bez funkcji piekarnika?
Jest jedno okno dachowe, pokrycie z ciemnej blachy. Powierzchnia po podłodze to ok. 45m2, wysokości samego poddasza ani powierzchni samego dachu (dwuspadowy) niestety nie znam.
Na pewno będę chciał zamontować tam klimatyzację, niemniej chciałbym to poddasze zaizolować tak, aby zapewnić maksymalny chłód. Oczywiście jeszcze się na tym zbytnio nie znam, ale z tego, co wyczytałem, standardowo robi się wełnę 30cm, paroizolację (z warstwą aluminiową) i płyty GK. Czy takie coś faktycznie wystarczy? Czy są jeszcze jakieś technologie i bajery, które zapewnią więcej chłodu? No i przede wszystkim, ile to będzie kosztować? Robocizna, materiały? Czy warto próbować pobawić się z tym samemu, czy jednak wziąć fachowca? I czy oferta zabudowy GK od dewelopera (wełna 30cm w standardzie już jest; nie wiem, jak z foliami - ale powiedzmy, że te płyty + gładzie) za 10k jest opłacalna? Podłoga to dla mnie kwestia drugorzędna.

#budownictwo #budowadomu #wykonczenia #remontujzwykopem #remont #mieszkanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I czy oferta zabudowy GK od dewelopera (wełna 30cm w standardzie już jest; nie wiem, jak z foliami - ale powiedzmy, że te płyty + gładzie) za 10k jest opłacalna?

@Salpinx: wydaje się wręcz tanio bo to sporo stelaży i regipsów nie mówiąc już o robociźnie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@darek-jg Mówisz? A, no w sumie nie dopytałem, w jaki sposob te płyty montują - kto wie, może bezpośrednio do krokwi...? Ale nawet jeśli na stelażach - to plus minus ile by poszło na sam materiał?
  • Odpowiedz
@Salpinx: na sam materiał gk bez szpachlowania płyt (bo to już w zależności od widzimisię w jakiej +jakości) spokojnie można liczyć 2k. Chyba że zależy ci na podwójnym gk wtedy 3k.
Robocizna przy założeniu 50 m2 powierzchni dachu 7k max taki że bierzesz najdroższa ekipę w mieście wojewódzkim. Do tego w zależności na jakie wykończenie q1 -q4 ilość gładzi.
  • Odpowiedz
10k to max co jest można wyciągnąć za tą robote. Zdecydowana większość tej kwoty to robocizna. Znajdziesz ekipę która zrobi to za połowę tego, z jakością może być różnie ale bardzo dużo zależy czy rozmawiamy tu o Warszawie czy inne miasto. Mi zależało by aby deweloper użył najlepszej wełny lambda 0.035, wełny 0.04 i więcej to g---o straszne nie nadające się do skoso w bo nie mają żadnej sprężystości i elastyczności. @
  • Odpowiedz