Wpis z mikrobloga

Jak ktoś twierdzi, że nie ma kryzysu to przypominam że linkedin jest pełeń ludzi open to work
- tutaj mamy przykład seniora pasjonata 7 lat stazu, mgr inż informatyki, skill i exp z technologiami które pokrywają się z większością ofert, dobry social skill. W dodatku to nie jakiś tam bootcamper tylko pasjonat który ogarnia, koduje od wielu lat.

- i co mamy? Gość od roku szuka pracy. Senior 7 lat expa mgr inż informatyki! A żąda tylko 90-120zl/h przecież to stawka mida 3 lata expa. Dla każdej firmy to dobra oferta bo senior 7 lat expa by wziął kiedyś 130-140zl/h a tutaj można kogoś tanio zatrudnić z takim samym skillem i zaoszczędzić. No ale mamy kryzys i jest jak jest

PZdr

#programowanie #programista15k #pracait #pracbaza
elo_kebab - Jak ktoś twierdzi, że nie ma kryzysu to przypominam że linkedin jest pełe...

źródło: bezrobocie

Pobierz
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elo_kebab: Dopiero co zmieniałem pracę bo firma zaczęła mnie w------ć. 4 lata expa, samouk. Wysłałem w sumie 60 CV, odpowiedź dostałem na 30%, ostatecznie 5 ofert, z czego pierwsza po 2 tygodniach od pierwszego CV, z ~40% podwyżką.

Więc jeśli jakiś senior z 7 latami expa nie może znaleźć pracy przez rok to stawiam że seniorem to on został w swojej kontraktorni za wysługę lat xD
  • Odpowiedz
@elo_kebab: pytanie czemu w ogole szukają na rynku polskim. Stawki niższe, sam rynek mniejszy, 90% podmiotów to podywykonawcy dla zagranicy, dla której można pracować bezpośrednio. Z ludzi których znam, to doświadczeni i obrotni w ostatnich latach znajdowali stosunkowo szybko, ale nikt nigdy nie szukał w Polsce.
  • Odpowiedz
@elo_kebab specjalnie sprawdziłem tego gościa, uczelnia typu kup sobie wykształcenie, napisał ze szuka od mają a na linkedinie ma że jednak znalazł coś w maju i pracował 6 msc, jego wykształcenie sumuje mi się na 6 lat, chyba że liczyć też przerwy w zawodzie. Skoro przyjęli go do firmy i po 6 msc wyleciał to pewnie nie był najostrzejszym ołówkiem.
  • Odpowiedz
@elo_kebab: w javie to podejrzewam robią te rzesze hindusów, których widać na południu krakowa. Posprowadzali się na stałe, z żonami, dziećmi i napewno nie żądają 100 zł / h.
  • Odpowiedz
a ja trafilem, fakt, ze wiekszosc tych dobrych pracuje z UE i USA, ale zdarzali sie tez przyzwoici pracujacy z Indii

@git_commit: no to to nie jest taki hindus z krwi i kości, tylko taki co się tam urodził albo przesiaknal inna kultura xd
  • Odpowiedz
  • 0
@JamesJoyce: no spoko tylko raz że ty robisz w AI a nie Javce a dwa to że ty masz nudne życie i ciągle się weekendami uczysz jakichś pierdoł o RAG i LLM a ja weekendami zdobywam górskie szczyty tatr, alp, byłem już w 30 krajach i mam plany na kolejne, biegam półmaratony, jeżdzę na rowerze, chodzę na siłke i lubie wyskoczyć na kluby w weekend albo motocyklem na tor, no
  • Odpowiedz
@elo_kebab: Byku, na 10 wysłanych cv 10 rozmów kwalifikacyjnych. Każda powyżej 200/h z płatnym urlopem. Wszystko zależy od specjalizcji.

@JamesJoyce: To dość dobrze obrazuje, w jak miernej kondycji jest branża, skoro z tytułem doktora i wieloletnim doświadczeniem w najbardziej nagrzanej gałęzi IT oferuje się takie stawki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz