Wpis z mikrobloga

@Plonacawyplata: @Winnipeg

Ale Wy tam macie życie.... Obserwuję na FB grupę z ofertami wynajmu mieszkań w Vancouver i mieszkania Livingroom & Kitchen + Bedroom w świetnym standardzie i metrażu za ok 1300CAD. W PL w Warszawie/Krakowie takie mieszkanie to pewnie w granicach 6000 - 7000PLN(2500CAD). Jak się tam dostać kończąc w przyszłym roku 35lat? Pociąg IEC już odjechał.
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam z tego co wiem mając 35 to jeszcze się kwalifikujesz więc składaj aplikację już teraz! A co do życia tutaj to nie mam co narzekac, dobrze trafiliśmy i fajnie nam się tu funkcjonuje. W marcu minęło nam 3 lata pobytu a w styczniu wprowadziliśmy się do nowo wybudowanego domu. A czy kredyt tu czy w Polsce to i tak nigdzie nie będzie mnie stać na dom bez niego. Wielu ludzi
  • Odpowiedz
@Plonacawyplata: No ale IEC to zezwolenie na pobyt przez rok a co potem? Do obywatelstwa trzeba 3 lat legalnego pobytu. Oczywiście to bardzo krótko ale jak osiągnąć w moim przypadku 2 kolejne lata? Nominacja prowincji? LMIA? Trochę czytałem o tym ale ciągle mam mentlik w głowie. Mają tam dosyć skomplikowane te procedury. Nie jak w USA - wylosować greencard i jazda... xD (2 proc szans xD).

Osobiście wolałbym wynajmować mieszkanie.
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam jeszcze co do tych 3 lat obywatelstwa to będąc na PR dopiero można aplikować. Jeżeli będziesz np przez 3 lata na work permit i po tych 3 latach dostaniesz PR to work permit zaliczy Ci się jako 1,5roku. Po prostu pozwolenia prace liczą jako x 0.5. Ja we wrześniu będę już aplikował (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@Winnipeg z pracą po przeprowadzce z Manitoby nie było jakoś super łatwo ale znalazłem firmę w 1,5 miesiąca i pracuje tam już prawie dwa lata. Dobrze po prostu trafiłem i najbliższe lata nie planuję zmiany. Między Winnipeg a Calgary jest przepaść pod względem standardu życia, jedyne za czym tam tęsknię to za pogoda w lato i jeziorami.
  • Odpowiedz
@paulander90 generalnie Winnipeg moim zdaniem jest bardzo zaniedbany miastem, brudne ulice, słabe drogi i pełno bezdomnych no i w ostatnim czasie pełno kradzieży i włamań. Winnipeg jest w czołówce przestępczości w Kanadzie. Jeżeli chodzi o Calgary to czuć, że jest to duże i bardziej nowoczesne miasto. Wieczorami miasto też żyje, w Winnipeg po 5pm downtown było już puste.
  • Odpowiedz