Wpis z mikrobloga

Budowa zamku w Stobnicy rozpoczęła się w 2015 r. i od początku wzbudzała kontrowersje, głównie ze względu na jego lokalizację. Zamek liczy ponad 70 m wysokości i około 200 m długości. Budowla ma 15 kondygnacji, a wysokość każdej z nich równa jest dwóm standardowym piętrom w typowym budownictwie mieszkalnym. Jego waga wynosi około 0,5 mln ton, a w samym zamku znajduje się aż 200 klatek schodowych.
Zamek położony jest na obrzeżach Puszczy Noteckiej, na obszarze objętym ochroną prawną Natura 2000. Ta inwestycja od początku budzi ogromne emocje i to nie tylko wśród miłośników architektury czy turystów, ale także wśród ekologów i opinii publicznej. Wszyscy zadają sobie pytania, jak to możliwe, że w takim miejscu uzyskano pozwolenia na budowę? Te wątpliwości doprowadziły do interwencji wielu instytucji państwowych, budowa wywołała także falę protestów i różnych batalii sądowych.
Z mapki, którą się dostaje przy wejściu, można wyczytać informacje o tym, że budowa tego zamku pomimo tych wszystkich kontrowersji, odbywa się zgodnie z prawem. Inwestor ponad pięć lat uzyskiwał odpowiednie pozwolenia na tę budowę.

Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj

Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach.

Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.

Mój blog / Fanpage / Instagram

#fotografia #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
nightmeen - Budowa zamku w Stobnicy rozpoczęła się w 2015 r. i od początku wzbudzała ...

źródło: DSC_0376

Pobierz
  • 110
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@nightmeen: ja nie wiem, czy komuś posmarowano(pewnie tak) przy wydawaniu pozwoleń, ale mówienie, że budowanie w obszarze Natura 2000 jest kontrowersyjne to kompletna głupota xD
  • Odpowiedz
Wszyscy zadają sobie pytania, jak to możliwe, że w takim miejscu uzyskano pozwolenia na budowę

@nightmeen: Tymczasem Natura 2000 zajmuje jakieś 20% powierzchni kraju. Budowa w tym obszarze nie jest w żaden sposób utrudniona, mamy w kraju setki, jak nie tysiące, wsi które znajdują się na terenie Natura 2000. Co roku są wydawane tysiące pozwoleń na budowę w tych rejonach.
  • Odpowiedz
fajny zamek, ale przy współczesnych środkach pola walki i technologiach niszczenia umocnień budowa takich zamków jest zupełnie bez sensu.

@kot_do_drzwi: spadną pierwsze atomówki na większe miasta, cofamy się do ery kamienia łupanego i wtedy taki zamek to zajebista sprawa
  • Odpowiedz
200 klatek schodowych my ass! dowody i foty or it didnt happen kuffa! jakiś budowlaniec powie ile metrów kwadratowych zajmuje klatka schodowa w pionie bloku? 2,5x3m przejscie, 2,5x7m piętro przy dajmy na to 37 stopni pochyłu strzelam 17.5x200= 3500 m2.
albo mi się p-----ł albo komuś. poproszę o sprostowanie inżynierów
  • Odpowiedz