Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nowszyja Wiesz, że w języku rosyjskim także istnieje spor o mówienie “w Ukrainie” i “na Ukrainie”, a Maks Korż jest autorem antywojennego protestsongu i właściwie glosem inteligenckiego pokolenia młodzieży w Rosji, Białorusi i Ukrainie? Polska rywalizuje z Rosją o ten obszar kulturowy, wygrywa, a ty narzekasz.
  • Odpowiedz
@KRCZVSK: Mu chodziło o to, że tak właziliśmy Ukrainie w dupę, że postanowiliśmy nawet pozmieniać własne nazewnictwo i słownictwo, a ch00ja i tak z tego dostaliśmy.

Właściwie to żałosne bo to właśnie Ukraina powinna nam włazić w dupę, a nie my im, biorąc pod uwagę ich sytuację. No, ale cóż. Polska to frajer Europy. Naród wiecznie kierujący się emocjami. Zero pragmatyzmu, za który tak cenimy przecież Czechów i Niemców.
  • Odpowiedz
Wiesz, że w języku rosyjskim także istnieje spor o mówienie “w Ukrainie” i “na Ukrainie”,

@KRCZVSK: ale w j. polskim taki spór nie istnieje, obie formy są dopuszczalne
  • Odpowiedz
@nowszyja "Polacy zmienili nazwę pierogów". To że jakaś restauracja zmieniła nazwę dania nie oznacza, że Polacy wprowadzili zmianę w słowniku. I ogranij się trochę, bo po 3 latach wojny powinieneś wiedzieć, że w Ukrainie i na Ukrainie są tak samo poprawnymi i używanymi od wieków formami
  • Odpowiedz
" zaczęli używać "w Ukrainie",

@nowszyja: Polacy mówili ''w Ukriainie'' już kilkaset lat temu. obie formy były stosowane, forma '' na Ukriainie'' wyparła ''w' UA' zwłaszcza w okresie rozbiorów.
  • Odpowiedz
Myslalem, ze juz kazdy wie, ze obecność Ukraińców w PL jest bezwzględnie in plus i tylko Janusze na fejsbuku jeszcze chcą włączyć z tym faktem.

@KRCZVSK: jakiś czas tutaj nie wchodziłem, ale widzę że na wykopie szaleństwo lutego-marca 2022 trwa dalej w najlepsze XD. niesamowicie jesteście, jestem pod wrażeniem xD
  • Odpowiedz