Wpis z mikrobloga

AI jest mega nierzetelne. Wrzucam mu zdjęcia RTG i MR do analizy (z ciekawości, póki czekam na opis od radiologa) i ten wyrzuca ścianę tekstu, która wygląda bardzo wiarygodnie.

Po czym w innym okienku czatu myli wyraźny obraz MRI ręki z kolanem. Coś czego nigdy nie zrobiłby żaden radiolog. Czyli wszystkie te opisy o kant d--y można wyrzucić. Skoro nie potrafi rozpoznać co jest na zdjęciu, to jak miałby rozpoznać pękniętą kość czy naderwane więzadło? Elon będzie udawał że AI zastąpi zaraz lekarzy :D

#sztucznainteligencja
hub_bub - AI jest mega nierzetelne. Wrzucam mu zdjęcia RTG i MR do analizy (z ciekawo...

źródło: my-knowledge-work-as-a-neurosurgeon-is-cooked-v0-m7ec4jlqs0if1.jpeg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czyli wszystkie te opisy o kant d--y można wyrzucić.

@hub_bub: O. I kolejna osoba, która przekonała się o "wspaniałości" AI :)

Te wszystkie modele to są fajne jak chcesz zapytać o coś w stylu "kto wygrał mistrzostwa świata w krykiecie w 1986 roku". Jeżeli chodzi o bardziej złożone sprawy - to konfabuluje bardziej niż nieślubne dziecko Murana i Memcena.

A Musk? Kurde. Ten to by się nadawał do tego, żeby
  • Odpowiedz
AI jest mega nierzetelne. Wrzucam mu zdjęcia RTG i MR do analizy

@hub_bub: IMO:
Wrzuciłeś to do LLMa typu ChatGPT, czy do specjalnie wytrenowanej sieci do opisywania obrazowania takich zdjęć medycznych? xD

Elon będzie udawał że AI zastąpi zaraz
  • Odpowiedz
@hub_bub: ostatnio zapytałem go o swoje zdjęcia złamanej lewej kości promieniowej tuż pod łokciem i łokciowej w okolicach prawego nadgarstka. Złamania tak ewidentne, że nie trzeba być radiologiem czy ortopedą żeby je rozpoznać. Mimo to, ai nawet po moich usilnych próbach naprowadzenia go na odpowiedź nie zdołał tego rozpoznać. Wiem, że taki model trzeba by nauczyć na jakichś danych ale myślałem, że z tak oczywistym przypadkiem sobie poradzi a tu
  • Odpowiedz
  • 0
O. I kolejna osoba, która przekonała się o "wspaniałości" AI :)

@DziadLab: na codzień używam LLMów, natomiast w-----a mnie że zamiast powiedzieć nie wiem - to ten wymyśla opisy.

przecież to generator losowych wyrazów zbitych w kupę tak, żeby miały
  • Odpowiedz
  • 1
@qubas89: dokładnie o to mi chodziło. Czytałem gdzieś o przypadkach że Grok znalazł na zdjęciu coś czego nie zauważył radiolog i wskazał żeby ponownie dokonać analizy. Okazuje się że albo to są historie wyssane z palca, albo odpowiedzi Groka to była czysta halucynacja
  • Odpowiedz
a myślisz, że te specjalne do obrazów medycznych to są o co oparte? Mówię tu o SaaSach które idzie znaleźć w google a nie zamkniętych algorytmach Siemensa czy GE zapakowanych w ich produkty

@hub_bub: IMO:
Może nie jesteś na bieżąco:
  • Odpowiedz
myślisz, że te specjalne do obrazów medycznych to są o co oparte?

@hub_bub: Robisz idiotyczną rzecz, dostajesz idiotyczny wynik i jeszcze się tłumaczysz wymyślając jakieś bzdety.
  • Odpowiedz
@hub_bub wiesz co, to nie chodzi o model tylko o wytrenowanie, te dostępne publicznie są jakby "ogólnego przebaczenia", jak chcesz coś więcej to musisz je wyszkolić po swojemu. Ja używam chat-gpt w pracy jako inżynier mechanik i np. oprogramowanie do obliczeń numerycznych w zakresie np. wytrzymałości materiałów czy dynamiki płynów zna doskonale.
  • Odpowiedz