Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
No i elektronika, jeszcze "na desce", ale już w zasadzie gotowa do zamówienia. ESP32 plus jakiś driver do leda i przetwornica do zasilania procka i displaya. Będzie podpięty fotorezystor do automagicznej regulacji jasności świecenia, kusi mnie jeszcze, by tam podpiąć jeszcze czujnik obecności HLK i w ogóle wygaszać wyświetlanie, gdy w pomieszczeniu nikogo nie ma.
Jarek_P - No i elektronika, jeszcze "na desce", ale już w zasadzie gotowa do zamówien...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
110zl projektor 4k na aliexpress

@rybeczka: tak, o tym pisałem z Hrumque. Do tych najtańszych z ali jeszcze trzeba jakiś komputerek do generowania obrazu, a tak czy tak nawet w tych droższych do "mojego" zastosowania trzeba by było przerabiać zasilanie źródła światła, żeby mocno zejść z mocą. Więc i tak dłubiesz i tak dłubiesz. U mnie dużo więcej i chyba trudniej, ale cóż, hobby to hobby :)
  • Odpowiedz
@Jarek_P: ja kupiłem na promocji za 115zł dla dzieci ale powiem, że robi robotę :) zabrałem go na wakacje a u znajomych był mały TV to rzuciłem na ścianie i dzieci wieczorkiem sobie bajki oglądały :)
  • Odpowiedz
  • 0
Nocą zaś, do wyświetlania zegara i powiadomień z Home Assistanta na suficie - myślę, że spokojnie jakieś pół wata mi wystarczy, by mieć czytelny obraz na suficie, może nawet jeszcze mniej.

Właśnie zrobiłem próbę "nocną", wystarczająca jasność jest przy prądzie leda 50mA, co daje jakieś 0,15W na sam oświetlacz. No i ten wynik mnie się podoba :)
  • Odpowiedz
@Jarek_P: kiedyś myslalem o zbudowaniu czegoś z rozbitego ekranu LCD z telefonu i jakiś zespół soczewek np. ze starego rzutnika PRL, ale za 200 zł kupilem na olx Optomę FHD i mi przeszło ;)
  • Odpowiedz
  • 0
widzę dużo braków.

@SmartBobAutomatyka: chętnie posłucham, jakich :)

Chociażby całkowity brak przelotek przy kondensatorach do pola masy pod spodem.

@SmartBobAutomatyka: w jakim celu miałbym je tam dać? Duże elektrolity (bo o nich mowa?) mają połączenie z masą krótką grubą ścieżką, długość połączenia jest rzędu centymetra. Tam z zasilania nawet przy maksymalnej jasności będzie płynął prąd rzędu ampera, a przy zakładanej roboczej - może z 300mA, więc bez przesady.
  • Odpowiedz
  • 1
ale za 200 zł kupilem na olx Optomę FHD i mi przeszło ;)

@kilo-bravo: mi by przeszło po rzuceniu okiem na to, co tam świeci (240W żarówka) i ile to pobiera mocy (210-290W) - przypominam, że buduję coś, co ma działać non stop, noc w noc, godzinami. Moja konstrukcja według obecnych planów nie powinna pożerać więcej, niż jakieś 4W.
  • Odpowiedz
  • 0
które potem mogą spowodować ze za chwilę zrobisz post że esp32 ci się wiesza i i2c nie działa jak led się świeci.

@SmartBobAutomatyka: Jestem otwarty na krytykę, tylko proszę o konkrety - "dużo błędów" brzmi dramatycznie, chciałbym je poznać. Zwłaszcza, że naprawdę nie jest to pierwsza płytka, jaką zrobiłem. Ani nawet nie dziesiąta.
  • Odpowiedz